BrokerTarieven

Wat zijn het?

Een ETF staat voor ‘exchange-traded fund’. Ook staat het bekend als een tracker of indextracker. Het heeft dezelfde flexibiliteit als een aandeel omdat het altijd op de beurs verhandelbaar is. Daarnaast biedt het dezelfde spreiding als een beleggingsfonds. Een ETF houdt activa aan zoals aandelen, grondstoffen of obligaties. Als een index stijgt, wordt een ETF meer waard. Dit geldt ook andersom, dus als een index daalt, daalt ook de waarde van de ETF.

Hoe werkt het handelen in ETFs?

Met ETF’s kunnen beleggers, door slechts één aandeel te kopen, een belang verwerven in alle participaties van het fonds. De minimale kosten om op de markt te komen zijn slechts de kosten van één aandeel. Dit kan variëren tussen €20 – €200. Dus het vereist geen enorme investering om te beginnen. 

Beleg in verschillende sectoren via ETF's bij DEGIRO
Beleg in verschillende sectoren via ETF's bij DEGIRO

Beleg bij DEGIRO in de kernselectie van 200 ETF's, want hierover betaal je nu géén transactiekosten. Start vandaag nog met beleggen in ETF's bij DEGIRO!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Voordelen ETFs

Er hangen veel voordelen aan ETF’s. ETF’s zijn een van de makkelijkste manieren om te beleggen in de aandelenmarkt. Zelfs als u weinig kennis van beleggen heeft. ETF’s zijn aantrekkelijk wegens hun lage kosten en fiscale efficiëntie. Aangezien veel ETF’s een breed scala aan aandelen hebben, zijn ze goed gediversifieerd. Hierdoor beschermen ze beleggers tegen een daling van één enkel aandeel. 

Net als beleggingsfondsen hebben ETF’s een hoge spreiding, maar ook een hoge transparantie (wat beleggingsfondsen niet hebben). Daarnaast zijn de kosten voor ETF’s lager en zijn ze heel de dag verhandelbaar. 

Nadelen ETFs

Zoals alle beleggingsinstrumenten, hebben ook ETF’s nadelen. Vooral als beleggers er verkeerd mee omgaan en enkel passief beleggen. Als iedereen dezelfde ETF’s koopt, dan koopt iedereen in principe dezelfde aandelen en doet dit af aan de diversificatie. De snelheid van de sell-offs (doordat ETF’s heel de dag verhandelbaar zijn) kan daarbij tot verliezen lijden, zoals eerder in 2020 te zien was. Dit kunt u voorkomen door uw portefeuille actief te beheren en zaken te doen met een goede broker.

Andere tips voor u als belegger:

Ben jij klaar om de beleggingswereld in te stappen of
op zoek naar een additionele of vervangende broker?