BrokerTarieven

Alles over op-end fondsen

Er zijn twee soorten beleggingsfondsen: open-end fondsen en closed-end fondsen. Beleggingsfondsen zijn vanaf de jaren ’80 populair geworden dankzij de mogelijkheid voor beleggers om hun geld te bundelen voor een gemeenschappelijk doel en hun risico te verspreiden. U koopt daarmee een stukje van het fonds. In dit artikel leest u belangrijke informatie over een open-end fonds.

Wat is een open-end beleggingsfonds?

Een beleggingsfonds met flexibele aandelen wordt een open-end fonds genoemd. Dit is een gediversifieerde portefeuille waarbij extra aandelen kunnen worden uitgegeven of ingenomen. Dit type fonds heeft zijn naam te danken aan het feit dat het altijd open staat voor beleggingen. Het geeft aandelen uit naargelang de kopers ze willen.

Voorbeelden van open-end fondsen zijn hedgefondsen en exchange-traded fondsen (ETF’s).

Hoe werkt een open-end beleggingsfonds?

De beheerder van het fonds verkoopt de aandelen direct aan beleggers en koopt ze ook terug. De prijs van deze aandelen wordt per dag vastgesteld op basis van de actuele intrinsieke waarde (‘net asset value’ of NAV). 

De NAW verandert dagelijks als gevolg van de marktschommelingen van de aandelen- en obligatiekoersen in het fonds. De NAV is belangrijk omdat deze wordt gebruikt om de waarde van uw bezittingen in het beleggingsfonds te bepalen (het aantal aandelen in bezit vermenigvuldigd met de NAV prijs per aandeel).

Beleg in een groot aanbod beleggingsfondsen bij DEGIRO
Beleg in een groot aanbod beleggingsfondsen bij DEGIRO

DEGIRO biedt de mogelijkheid om te beleggen in fondsen van onder andere BNP Paribas, Goldman Sachs en NN. Open een account en start met beleggen bij DEGIRO!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Voor- en nadelen van open-end fondsen

Zowel open-end fondsen als closed-end fondsen hebben hun voor- en nadelen. Uiteindelijk bepaalt uw beleggingsstrategie naar welk type fonds uw voorkeur uitgaat.

Voordelen

  • Een van de grootste voordelen is dat beleggers met minder risico en minder kapitaal gediversifieerde portefeuilles kunnen aankopen. 
  • Ook vereist een open-end fonds lage investeringsminima.
  • Open-end fondsen zijn door hun flexibiliteit makkelijk om in en uit te stappen; beleggers zijn niet afhankelijk van vraag en aanbod op de beurs (wat wel het geval is bij een closed-end fonds).
  • Omdat een open-end fonds wordt verhandeld op basis van de intrinsieke waarde, betalen beleggers een realistische, eerlijke prijs.

Nadelen

  • Een van de nadelen van een open-end fonds is dat beleggers moeten wachten tot het einde van de dag om eventuele winsten of verliezen van het open-end fonds te realiseren.
  • Rendementen van open-end fondsen zijn over het algemeen lager, omdat er kasreserves moeten worden aangehouden voor het geval aandeelhouder moeten worden uitbetaalt.
  • De beheerskosten van een open-end fonds zijn gewoonlijk hoger dan die van andere fondsen. Dit komt omdat het vaak actief beheer vereist.

Waarom investeren in een open-end fonds?

Een open-end beleggingsfonds is handig voor beleggers die niet veel kapitaal hebben; het is een goedkope manier om een gediversifieerde portefeuille aan te kopen. Daarnaast zijn ze over het algemeen veiliger dan closed-end fondsen.

Ook al leveren open-end fondsen misschien minder rendement op dan een closed-end fonds, dankzij de voordelen worden open-end fondsen het meest gebruikt door beleggers. 

Andere tips voor u als belegger:

Ben jij klaar om de beleggingswereld in te stappen of
op zoek naar een additionele of vervangende broker?