BrokerTarieven

Wat zijn transactiekosten?

Naast taksen, eventuele jaarlijkse servicekosten, kosten voor corporate actions enzovoort zijn er natuurlijk de transactiekosten. Met de belastingen is dit één van de belangrijkste ‘lasten’ bij beleggen. Alles hangt natuurlijk af van de broker of bank, de frequentie van handelen en welke markten u betreedt. Orderkosten of transactiekosten hangen af van je beursmakelaar. Online brokers zoals Binckbank, Bolero, Keytrade Bank enz. zijn een stuk goedkoper dan de grootbanken, die over het algemeen meer omkadering verschaffen. Daarnaast zijn er nog heuse prijsbrekers als LYNX, Mexem of DEGIRO. En uiteraard is deze lijst niet exhaustief.

Banner LYNX

Gemiddelde transactiekosten

Reken voor online brokers op een kost tussen 3 en 8 euro voor een order van 2000 euro. Dit zowel bij aan- als verkoop. Soms wordt de transactiekost berekend aan de hand van een percentueel deel van het totale orderbedrag. In andere gevallen zijn er vaste forfaits. 7,50 euro tot 2.500 euro, daarna 15 euro en vanaf 10.000, 25 euro, om maar een illustratie te geven. Heel vaak zal u een combinatie van beiden zien verschijnen. 4 euro plus 0,04 procent bijvoorbeeld. Dat betekent voor een order van 2000 euro een kost van 4,80 euro. Voor een order van 4000 euro is de kost relatief kleiner want u betaalt dan slechts 5,60 euro. Nog een andere, vaak voorkomende, werkwijze is het vaste bedrag per aandeel. Als u 5 dollarcent moet betalen per Amerikaans aandeel zal u slechts 5 cent moeten betalen wanneer het een aandeel van 2000 dollar per stuk betreft. Dit is echter al 5 dollar bij 100 aandelen van 20 dollar. Bij centjesaandelen… u begrijpt het wel.

Beleg met scherpe tarieven bij LYNX
Beleg met scherpe tarieven bij LYNX

LYNX biedt een groot aanbod beleggingsproducten & een uitgebreid platform tegen lage tarieven. Open nu een account bij LYNX en begin met beleggen!

Met beleggen kunt u meer dan uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u meer dan uw inleg verliezen

Staffelkorting

Als u een actievere handelaar/trader bent zal u bij sommige brokers korting krijgen vanaf een bepaald volume. Dit ligt helaas vaak zeer hoog, in sommige gevallen is het enkel een realistische optie voor institutionele partijen.

Gratis transactiekosten

Misschien laat u zich wel overtuigen door een broker die een bepaald bedrag aan transactiekosten gratis weggeeft aan nieuwe klanten? Laat u echter niet te snel verleiden. Als de kosten vrij hoog zijn draagt u deze nadien toch op langere termijn. 

>> Kijk hoeveel transactiekosten u betaalt, start de vergelijker!

Andere tips voor u als belegger:

Ben jij klaar om de beleggingswereld in te stappen of
op zoek naar een additionele of vervangende broker?