BrokerTarieven

Starten met beleggen: hoe doet u dat?

Veel mensen dromen ervan om te starten met beleggen. Als u wat spaargeld heeft is het aantrekkelijker om dit te beleggen. De spaarrente levert immers niks op.

Toch kan starten met beleggen ook beangstigend zijn. Er zijn tal van verhalen over grote winsten en enorme verliezen die ervoor zorgen dat u misschien wel graag zou willen starten, maar niet weet waar te beginnen.

Kennis en rendement

Een handige eerste stap is het kiezen van een (online) broker. Dit is een instelling waarbij u belegt, een effectenhandelaar of ook wel beurshandelaar genoemd. Het vergelijken van brokers geeft u een goed beeld van de verschillende tarieven. Veelal zijn online brokers een stuk goedkoper. Zeker als startend belegger is dat aantrekkelijk.

Nadat u een broker heeft geselecteerd kunt u in theorie al van start. U kunt nu al aandelen, obligaties, valuta en dergelijke gaan kopen en verkopen. Zoals u zult begrijpen wordt het afgeraden om te hard van stapel te lopen. Verstandiger is het om klein te starten (daarover straks meer) en te beginnen met beleggen in een markt die u enigszins kent. U bent dan mogelijk bekend met kopers, verkopers en de grillen van die markt. Als u niks van edelmetalen weet heeft het weinig zin om daar (nu) in te beleggen.

“Risk comes from not knowing what you’re doing.” – Warren Buffet

DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven
DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven

Het gebruiksvriendelijke platform en de lage kosten van DEGIRO bieden een geschikte instapmogelijkheid voor beginnende of basic beleggers. Open een account en start nu bij DEGIRO!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Starten met beleggen: 5 praktische tips

Starten met beleggen hoeft niet lastig te zijn, met deze tips bent u al een eind op de goede weg.

Het is geen hobby

Beleggen is leuk en kan veel voldoening geven. Maar het is absoluut geen hobby die u ‘er even bij doet’. Beleggen is big business en een competitieve business bovendien.

Het is cruciaal dat u uw eigen portfolio goed begrijpt. Weet waar uw winst en verlies vandaan komt. Ken de bedrijven waarin u investeert. Dit maakt het des te makkelijker om goede, weloverwogen keuzes te maken.

Beginnend beleggers kiezen veelal voor aandelen die aantrekkelijk ogen. Helaas blijkt dit niet altijd de juiste keuze, met alle gevolgen van dien.

“You get recessions, you have stock market declines. If you don’t understand that’s going to happen, then you’re not ready, you won’t do well in the markets.” – Peter Lynch

Waarin gaat u beleggen?

Beleggingsfondsen, futures, obligaties, waarin gaat u beleggen?

Volgens zowel Warren Buffet als Tony Robbins is het verstandig om te beleggen in index fondsen.

Een index fonds is als het ware een verzameling met honderden aandelen erin. De S&P 500 is bijvoorbeeld een fonds dat aandelen bevat van de 500 grootste bedrijven in de VS, waaronder Apple, Google en Exxon, om enkele voorbeelden te noemen. Starten met beleggen in aandelen hoeft dus lang niet zo risicovol te zijn.

Bepaal uw doel en in te leggen bedrag
Wat is uw beleggingsdoel en het in te leggen bedrag?

Vermogensbeheerder Peter Mallouk waarschuwt voor veel gemaakte fouten van beginnend beleggers. Veel beleggers rekenen niet op een zogeheten bear markt, terwijl die onvermijdelijk zijn.

Zijn advies: zorg voor een all-weather portfolio. Verkopen als gevolg van paniek is één van de meest gemaakte fouten van beginnend beleggers, en tevens één van de hoofdredenen dat deze beleggers geen winst boeken.

Warren Buffet zei al “be fearful when others are greedy and be greedy when others are fearful.” Laat uw hoofd dus niet op hol brengen door wat anderen doen. Soms loon het om uw eigen inzichten te volgen en op uw eigen kennis te vertrouwen.

Bepaal uw beleggingsdoel en het in te leggen bedrag. Deze duidelijke afbakening kan voor rust zorgen. Als beginnend belegger heeft u mogelijk nog niet veel vermogen om te investeren. Weet dat u uw belegging kan verliezen. Zorg voor een all-weather portfolio.

Begin klein

Het is aan te raden om beleggen echt te zien als lange termijn investering. Uw belegging heeft tijd nodig om te groeien. Heeft u weinig tot geen kapitaal, dan is het prima om klein te starten. Dat is sowieso aan te raden, zelfs als u een flinke pak geld achter de hand heeft. Het laatste wat u wilt is al uw spaargeld verliezen aan een kapitale fout. Er zijn genoeg mogelijkheden om met lage instapkosten te starten met beleggen.

DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven
DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven

Het gebruiksvriendelijke platform en de lage kosten van DEGIRO bieden een geschikte instapmogelijkheid voor beginnende of basic beleggers. Open een account en start nu bij DEGIRO!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Vind een goede (online) broker

Zodra u zelf wilt beleggen, bijvoorbeeld in aandelen of fondsen, dan heeft u een beurshandelaar nodig. Ofwel, een broker.

Bij beleggen op de beurs denkt men vaak eerst aan hun bank. De meeste (groot)banken bieden inderdaad beleggingsdiensten aan. Wel is het zo dat de kostprijs bij banken vaak flink kan oplopen. Dat is dan ook één van de redenen dat steeds meer online brokers hun pijlen richten op particuliere beleggers.

Een broker bewaart uw effecten, portfolio-overzichten, het innen van dividend, enzovoorts. Hier zijn natuurlijk wel kosten aan verbonden, variërende van transactiekosten en bewaarlonen tot aan abonnementskosten.

Vaak zijn deze kosten complex en ondoorzichtig. Daarom heeft BrokerTarieven een handige vergelijkingstool om de beste online broker te vinden voor uw wensen.

Dit is een gast artikel van debeleggersgids.be, hier leest u helder en begrijpelijk over de kansen die beleggen kan bieden: in financiële producten, in vastgoed, alternatieve beleggingen en overige geldzaken. Beleggersgids verschaft informatie over verschillende vormen van beleggen en investeren met nieuws, opinies, kennis en inspiratie met uitgebreide artikels.

Deel deze blog via:

Andere tips voor u als belegger:

Ben jij klaar om de beleggingswereld in te stappen of
op zoek naar een additionele of vervangende broker