BrokerTarieven

iDealing liet ons in november 2020 weten dat ze niet langer actief zijn op de Nederlandse markt.

Beleggen bij iDealing

Bent u op zoek naar een goede broker die een netwerk in het buitenland heeft? Wilt u investeren in buitenlandse aandelen, obligaties, ETF’s, warrants of gedekte warrants? Dan is wellicht de van origine Britse broker iDealing de juiste match voor u. Hoewel hun hoofdkantoor in Londen is gevestigd, is iDealing zowel op de Nederlandse als Belgische markt actief. Het biedt een breed aanbod aan diensten voor particuliere beleggers, bedrijven en vermogensbeheerders.

Wat is iDealing voor broker?

iDealing is een laagdrempelige, goedkope online broker. In het Verenigd Koninkrijk staat het bekend als de ‘goedkoopste online broker’, maar heeft zich sinds een paar jaar geleden ook verder uitgebreid door Europa. Het gaat hier de concurrentie aan door hun commissie af te schaffen voor aandelen die op de Nederlandse, Franse of Belgische Euronext-markten zijn genoteerd.

Goedkoop beleggen met iDealing

Volgens Lee Foster Bowman, de oprichter en managing director van iDealing en voormalig bankier bij grote banken en financiële instellingen waaronder Barclays, Deutsche Bank en Bankers Trust, is hun strategie geïnspireerd door de in de VS gevestigde Robinhood. Robinhood is de eerste online broker die ervoor koos om dit soort provisies te schrappen.

“Wij zijn in staat om handelsdiensten aan te bieden tegen een lagere prijs en zonder commissie en blijven rendabel omdat we onze variabele kosten zo veel mogelijk beperken”, aldus Bowman in een interview met Business Insider.

Dit zijn de kosten van iDealing, zoals aangegeven op hun website:

  • 0,00 € aan abonnementskosten
  • 0,00 € aan kosten voor het aanhouden van de rekening
  • 0,00 € aan beveiligingskosten
  • 0,00 € aan kosten vanwege inactiviteit
  • 0,00 € aan kosten voor minimum bedragen

Het berekent alleen de kosten per transactie door die rechtstreeks door de beurs worden geheven. Om de kosten te drukken, gebruikt het bedrijf een software die het heeft ontwikkeld om zoveel mogelijk processen te automatiseren en uit te voeren, en vertrouwt het op een team van slechts 17 mensen.

In plaats van het uitbesteden aan derden om aandelen te wissen, af te wikkelen en aan te houden, voert iDealing al deze stappen intern uit, waardoor het bedrijf zijn prijzen kan verlagen op het moment dat er geen enkele commissie wordt aangerekend.

“We zijn in principe een softwarehuis”, zei Bowman tegen Business Insider. “We zouden niet kunnen doen wat we doen, tenzij we software kunnen bouwen die ons in staat stelt om op deze grootte te draaien.”

Wat voor diensten biedt iDealing?

iDealing biedt verschillende bewaardiensten en uitvoeringsdiensten. U kunt vanuit een gratis beleggersaccount handelen in aandelen, obligaties, effecten, trackers, futures en CFD’s. Dit bevat een overzichtelijk en gebruiksvriendelijk online platform. Daarnaast zijn er ook apps beschikbaar die u kunt downloaden op uw mobiel of tablet. U kunt bij iDealing niet handelen in opties, turbo’s en beleggingsfondsen.

Als u pas begint met beleggen, raden wij u aan om eerst te oefenen met een gratis oefenaccount. Het is belangrijk om eerst uw kennis van beleggen op te bouwen, voordat u daadwerkelijk uw kapitaal inzet.

Bekijk hier welke brokers een gratis oefenaccount aanbieden.

Tips om internationaal te beleggen met iDealing

In het algemeen zijn er drie manieren om internationaal te investeren:

  • Direct investeren in buitenlandse aandelen.
  • Internationaal gerichte beursgenoteerde fondsen gebruiken om een buitenlandse positie te verwerven.
  • Aandelen van multinationale ondernemingen kopen die gevestigd zijn in eigen land, maar bijna al hun zaken internationaal doen.

Direct buitenlandse aandelen kopen

De meest voor de hand liggende manier om internationaal te beleggen is door aandelen van buitenlandse bedrijven te kopen. In sommige gevallen is dit vrij simpel, omdat veel buitenlandse bedrijven hun aandelen op grote beurzen noteren, zoals Euronext of de Nasdaq Stock Market. Ook zijn buitenlandse aandelen genoteerd op de Dow Jones, S&P 500, Bel 20, Nikkei en Hang Seng.

Internationale aandelen kopen via een ETF

Er zijn veel op de beurs verhandelde fondsen die zich richten op buitenlandse aandelen. Deze bieden een meer gediversifieerde aanpak bij internationaal beleggen, met een grote verscheidenheid aan verschillende fondsen om uit te kiezen. Sommige internationale ETF’s bieden een dwarsdoorsnede van de gehele wereldwijde aandelenmarkt aan, terwijl andere zich richten op specifieke regio’s, landen, industrieën of andere classificaties van internationale aandelen. Een van de meest voorkomende verschillen zijn ETF’s die zich richten op aandelen in ontwikkelde markten versus ETF’s die zich richten op aandelen uit opkomende markten. Veel ETF’s beperken zich tot een van deze groepen.

Aandelen kopen van bedrijven van eigen bodem, met een internationale focus

Veel lokaal gevestigde bedrijven zijn actief op internationale markten. Dit zijn de multinationals, zoals AEGON in Nederland en BNP Paribas Fortis in België. Zelfs de meest iconische Nederlandse en Belgische bedrijven hebben nu vaak een grote internationale aanwezigheid. Om een idee te krijgen van hoe wereldwijd een bedrijf is, kunt u de jaarverslagen raadplegen de meestal de inkomsten en winstbronnen geografisch uitsplitsen.

Het verschil tussen iDealing en andere brokers

Voordat u in uw enthousiasme een account opent bij iDealing, moet u ook wat andere dingen weten. Zo moet u bijvoorbeeld wel betalen voor andere producten en diensten. En soms kunnen die kostenposten flink hoger uitvallen dan bij andere aanbieders. Daarnaast schijnt iDealing zijn geld te verdienen met de rente-inkomsten op slapende rekeningtegoeden van zijn klanten. Ook is de broker niet aangesloten bij het Kifid (Klachteninstituut Financiële Dienstverlening) en staat er weinig informatie op de website.

Het is altijd verstandig om brokers te vergelijken, zodat u de juiste vindt. Ieder mens gaat namelijk anders om met zijn kapitaal en heeft zijn eigen voorkeur voor een bepaalde beleggingsstrategie. Zo past defensief of periodiek beleggen misschien beter bij u dan actief handelen. En brokers specialiseren zich op andere gebieden. Bovendien hanteren ze andere kosten per dienst of transactie. Met onze Vergelijker vult u enkele vragen in en weet u snel welke brokers bij u passen.

 

Ben jij klaar om de beleggingswereld in te stappen of
op zoek naar een additionele of vervangende broker