BrokerTarieven

Zo werkt de stop-loss order

De stop-loss order is zeer bruikbaar als veiligheidsmaatregel. U probeert bepaalde prijzen voor uw effecten vast te klikken, echter zonder garantie. 

Een stop order wordt pas naar de beurs gestuurd wanneer een bepaalde koers (de trigger) wordt bereikt. Dit kan zowel bij een aankoop als een verkoop zijn. Het is echter de meest logische werkwijze bij een verkoop, waarbij we dan ook spreken van een stop-loss order, men probeert te verkopen om het verlies te beperken/te stoppen. Of ook wel om een behaalde winst deels probeert vast te klikken. 

Als u bijvoorbeeld een aandeel hebt gekocht aan 30 euro en het stijgt tot 50 euro, dan wil u misschien uw winst veiligstellen. U kan een stop-loss order inleggen aan 45 euro. Van zodra de koers daalt tot 45 euro wordt de order door uw broker als marktorder naar de beurs gestuurd en zo snel mogelijk uitgevoerd, aan de best mogelijke prijs.

Maak gebruik van het ruime aanbod ordertypes bij eToro
Maak gebruik van het ruime aanbod ordertypes bij eToro

Beleg met market- en limit orders of maak gebruik van een van de geavanceerde ordertypes van eToro. Open een account bij eToro en start vandaag nog!

77% van de particuliere CFD accounts verliest geld
77% van de particuliere CFD accounts verliest geld

Voordelen:

  • U kan uw portefeuille vooraf organiseren in functie van mogelijke toekomstige bewegingen.
  • Als u ervan uitgaat dat een bepaalde koersval het begin is van een verdere correctie, kan u verdere verliezen vermijden. 
  • U kan winsten proberen vast te klikken.
  • Snelle uitvoering (voorrang marktorder)

Nadelen:

  • U hebt geen controle over de prijs die u krijgt: U zal al gemerkt hebben dat ik hierboven nogal vaak voorwaardelijk sprak aan de hand van woorden als ‘geen garantie’ en ‘proberen vast te klikken’. De uitgevoerde verkoopprijs is inderdaad onzeker. Van zodra uw koerstrigger wordt geraakt gaat een marktorder naar de beurs. U moet er maar eens het stuk over ‘de marktorder’ op nalezen. De best mogelijke prijs wordt gekozen ter uitvoering van de transactie maar dit kan een pak minder zijn dan waar u op hoopte. Het order moet meteen uitgevoerd worden, dat is het éérste uitgangspunt van die marktorder. Bij illiquide aandelen kan u dan wel eens ver terugzakken in het orderboek en een vrij lage prijs krijgen. Een stop-limit order is hier een mogelijke (maar geen perfecte) oplossing. 

Andere tips voor u als belegger:

Ben jij klaar om de beleggingswereld in te stappen of
op zoek naar een additionele of vervangende broker?