BrokerTarieven

Wat is spread?

Wie een order invoert bij zijn/haar broker komt in het orderboek terecht. Via een marktorder zal je transactie meteen gebeuren aan de eerste de beste prijs. Bij limietorders ligt dat anders. kopers worden links opgelijst in de tabellen, verkopers rechts.

Hieronder een orderboek voor Bpost, nabeurs genomen vanop de website van Euronext Brussel. De hoogste bieder wil kopen aan 10,25 euro (bied of bid in het Engels). De laagste vrager wil verkopen aan 10,45 euro (Vraag, ook wel β€˜laat’ en ask in het Engels). De spread bedraagt dus 20 eurocent. Het is het verschil tussen de hoogste biedprijs en laagste vraagprijs.

Spreads
Beleg met scherpe tarieven bij LYNX
Beleg met scherpe tarieven bij LYNX

LYNX biedt een groot aanbod beleggingsproducten & een uitgebreid platform tegen lage tarieven. Open nu een account bij LYNX en begin met beleggen!

Met beleggen kunt u meer dan uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u meer dan uw inleg verliezen

Spread en liquiditeit

Een hogere spread is meestal het gevolg van een lage liquiditeit. Je krijgt dus te maken met het zogenaamde liquiditeitsrisico. Voldoende liquiditeit (en dus lagere spread) bij een effect is belangrijk om vlot te kunnen kopen of verkopen, aan de prijs die je (ongeveer) wil.

Illiquiditeit kan zorgen voor grote sprongen van een aandeel. Een bieder moet immers veel toegeven aan de laagste vraagprijs om toch zijn order uitgevoerd te zien, als ie dat absoluut wil. Een verkoper zal zijn prijs aanzienlijk moeten laten zakken tot bij de hoogste bieder als hij absoluut van zijn stukken af wil. Een verminderde liquiditeit is dus ook verantwoordelijk voor een hogere volatiliteit, beweeglijkheid, van de koers.

Biedvolume en bid- en askprijzen

Uiteraard zijn niet alleen de bid- en askprijzen belangrijk in verband met spreads en liquiditeit. Ook het volume dat aan die prijzen wordt aangeboden is van belang. Wat ben je immers met een biedvolume ter waarde van 500 euro als je voor 2000 wil verkopen?

Banner LYNX

Andere tips voor u als belegger:

Ben jij klaar om de beleggingswereld in te stappen of
op zoek naar een additionele of vervangende broker?