BrokerTarieven

Buy-and-hold strategie bij beleggen

Buy-and-hold beleggen is een van de favoriete beleggingsstrategieën van ’s werelds bekendste en meest succesvolle belegger: Warren Buffett. Buy-and-hold houdt in dat u een belegging, zoals een aandeel of beleggingsfonds, koopt en voor een lange tijd vasthoudt.

Wat is buy-and-hold beleggen?

Buy-and-hold is een passieve vorm van beleggen, waarbij u uw aandelen of effecten ondanks schommelingen op de beurs voor een lange tijd niet verkoopt. Gedurende een handelsdag gaan de prijzen van aandelen omhoog en omlaag. Een buy-and-hold belegger maakt zich daar niet druk om. Die kijkt alleen naar de lange termijn.

Waarin kunt u beleggen met een buy-and-hold strategie?

Buy-and-hold-beleggingen zijn van toepassing op bijna elk soort aandeel of fonds. Een goed onderbouwde, gediversifieerde portefeuille die u lange tijd aanhoudt, kwalificeert zeker als buy-and-hold-beleggen.

Volgens experts, zoals Warren Buffett, is deze vorm van beleggen de beste strategie die er is. Het maakt niet uit of u uw eigen portefeuille beheert of dat u een financieel adviseur vertrouwt. Als u wilt investeren in uw pensioen of in andere langetermijndoelen van minstens tien jaar, is buy-and-hold beleggen een verstandige keuze.

Toch kleven er, zoals bij alles, enkele nadelen aan die we hieronder bespreken. Maar eerst delen we een aantal voordelen met u.

DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven
DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven

Het gebruiksvriendelijke platform en de lage kosten van DEGIRO bieden een geschikte instapmogelijkheid voor beginnende of basic beleggers. Open een account en start nu bij DEGIRO!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Voordelen buy-and-hold strategie

Rendement opbouwen ondanks fluctuaties op de beurs

Het sterkste argument voor buy-and-hold beleggen is dat een goed bedrijf gedurende een lange periode in waarde zou moeten stijgen. Met een goed bedrijf bedoelen we dat er goede mensen aan het roer staan, dat het een gedegen concurrentiepositie heeft en dat er groei in de toekomst van het bedrijf zit. Door uw aandelen in zo’n bedrijf te kopen en vast te houden, kunt u de fluctuaties op de beurs laten voor wat ze zijn en alsnog rendement opbouwen.

Een passieve beleggingsstrategie is relatief makkelijk

Een ander voordeel van deze strategie is dat het vrij makkelijk is. Het enige wat u hoeft te doen is de juiste broker te zoeken voor uw situatie, en de aandelen of effecten te kopen. Het vereist geen actief beheer, dus u hoeft niet continu de beurs in de gaten te houden. Transactiekosten zijn daarom ook goedkoper dan bij actief handelen.

Buy-and-hold bespaart u een hoop stress en zorgen

Doordat u niet elke dag met uw neus op de beurs hoeft te zitten, bespaart u een hoop stress. Met het actief (dag)handelen in aandelen gaat namelijk een hoop angst en zorgen gepaard. Dit komt door de kortetermijnvolatiliteit van de aandeelkoersen. Wanneer u actief handelt, moet u er echt bovenop zitten zodat u de timing van uw transacties kunt optimaliseren.

Nadelen buy-and-hold strategie

U moet tijd investeren om onderzoek te doen

Het kost tijd om te leren wat een goed bedrijf is. Zelfs Warren Buffett zegt dit. Hij is niet op goed geluk zo rijk geworden! Er is veel onderzoek voor nodig om uit te vinden in welk bedrijf u vertrouwen heeft. Daarnaast zegt Buffett dat u nooit ergens in moet investeren wat u niet begrijpt. Verdiep u daarom eerst grondig in een bedrijf voordat u een aandeel koopt.

Risico op een gebrek aan financiële educatie

Een van de grootste uitdagingen voor nieuwe beleggers is het opdoen van voldoende kennis. Vaak denken mensen dat ze direct kunnen beginnen met beleggen. Hierdoor maken ze grove fouten, wat ze een flinke som geld kan kosten. Uiteraard leert u door fouten te maken, maar veiliger is om eerst uw kennis op te bouwen. Zo heeft u een betere kans om daarmee ook uw vermogen op te bouwen.

DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven
DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven

Het gebruiksvriendelijke platform en de lage kosten van DEGIRO bieden een geschikte instapmogelijkheid voor beginnende of basic beleggers. Open een account en start nu bij DEGIRO!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

U moet uw geld lange tijd vastleggen

Een van de zwaarst wegende nadelen voor veel mensen is dat ze hun kapitaal voor een aantal jaar moet vastleggen. Dit betekent dat u lang bezig zult zijn met het opbouwen van kapitaal. Daarvoor heeft u geduld en tijd nodig. Het beste is om kapitaal opzij te leggen waar u lange tijd geen gebruik van hoeft te maken.

Is een buy-and-hold strategie iets voor u?

Weet u nog niet zeker of een buy-and-hold beleggingsstrategie bij u past? Beantwoord dan deze vragen.

  • Heeft u een langetermijndoel in gedachten waarvoor u wilt investeren, zoals een pensioen of het kopen van een huis?
  • Heeft u niet op korte termijn (al) uw geld nodig?
  • Wilt u lagere commissies en transactiekosten?
  • Vind u het niet erg om lang te wachten op het opbouwen van rendement?

Als u op één of meerdere van de bovenstaande vragen ‘ja’ heeft geantwoord, dan kan een buy-and-hold strategie een goede strategie zijn voor (een deel van) uw portefeuille. 

Vind de juiste broker

Bent u zover om te gaan beleggen? Gebruik dan nu onze Vergelijker om de broker te vinden die het best bij u en uw financiële situatie past. 

Deel deze blog via:

Andere tips voor u als belegger:

Ben jij klaar om de beleggingswereld in te stappen of
op zoek naar een additionele of vervangende broker