BrokerTarieven

Aandelen: wat zijn het?

Aandelen vormen waarschijnlijk dé bekendste beleggingscategorie. Een aandeelhouder wordt voor een stuk mede-eigenaar van een bedrijf. Een aandeel is een eigendomsbewijs van een deel van een bedrijf

De oprichter van een onderneming heeft bij aanvang het volledige eigendom van zijn bedrijf. Dit eigendom kan onderverdeeld worden in kleinere stukjes, aandelen. Het is bij private bedrijven vaak verdeeld onder verschillende vennoten of investeerders. Zij beschikken dan over een bepaald procentueel belang. 

Grotere bedrijven zijn regelmatig beursgenoteerd, waarbij je de aandelen via die gereglementeerde markt continu kan kopen en verkopen. Het zorgt voor veel liquiditeit in het kapitaal van het bedrijf. Die beurs zorgt er eigenlijk voor dat het eigenaarschap van die bedrijven gedemocratiseerd wordt. Zeker dankzij de digitalisering is het heel eenvoudig en goedkoop geworden om erin te beleggen. 

Beleg voordelig in aandelen bij DEGIRO
Beleg voordelig in aandelen bij DEGIRO

Bij DEGIRO heb je de toegang tot duizenden aandelen wereldwijd tegen zeer scherpe tarieven. Open nu een account bij DEGIRO en begin met beleggen!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Als kleine particulier zal je in de praktijk weinig verschil kunnen maken, maar elk aandeel geeft eigenlijk een evenredig stemrecht, preferente aandelen even terzijde. Vanaf bepaalde drempels in het kapitaal van het bedrijf (5%, 10%, 30%, …) hebben de investeerders bepaalde extra rechten. Zo kunnen ze agendapunten aangeven voor de Algemene Vergadering, een vetorecht gebruiken, …

Naast stemrecht hebben aandeelhouders recht op hun portie van een eventuele winstuitkering, het dividend. Op ex-dividenddatum wordt dat brutodividend van het aandeel geknipt en meestal een paar dagen later wordt het op de geldrekening gestort. De broker zal in vele gevallen de verschuldigde roerende voorheffing al voor u doorstorten naar de fiscus. 

Dé grote tegenhanger van het aandeel is de obligatie. Een obligatiehouder wordt geen eigenaar van de onderneming maar is schuldeiser. Hij heeft geen stemrecht of recht op een deel van het dividend, wel op een rente of ook wel coupon. 

Een aandeel wordt als risicovoller gezien dan de obligatie aangezien een aandeelhouder pas wordt uitbetaald na de schuldeisers bij een eventueel faillissement van het bedrijf. Aandelen zijn algeheel volatieler maar brengen op lange termijn meer op.

Andere tips voor u als belegger:

Ben jij klaar om de beleggingswereld in te stappen of
op zoek naar een additionele of vervangende broker?