BrokerTarieven

Wat is een marktorder?

De marktorder is bij uitstek het eenvoudigste en meest standaard ordertype voor uw beleggingen. 

U stuurt het via uw broker naar de markt en de transactie wordt meteen uitgevoerd aan de best mogelijke prijs (best execution). U past zich daarbij aan aan datgene wat β€˜de markt’ te bieden heeft. Een kooporder zoekt meteen de laagste verkopers op en een verkooporder wordt gematcht met de meest biedende kopers. Marktorders die eerder werden ingelegd hebben uiteraard wel nog voorrang op het uwe. 

Toch moet u met dit type order op uw hoede zijn. Een voordeel is de onmiddelijke uitvoering. Maar daar stopt het overzichtje met positieve elementen.

Maak gebruik van het ruime aanbod ordertypes bij eToro
Maak gebruik van het ruime aanbod ordertypes bij eToro

Beleg met market- en limit orders of maak gebruik van een van de geavanceerde ordertypes van eToro. Open een account bij eToro en start vandaag nog!

77% van de particuliere CFD accounts verliest geld
77% van de particuliere CFD accounts verliest geld

Nadelen: 

  • U hebt geen controle over de uitoefenprijs. Uw order wordt zo gunstig mogelijk uitgevoerd maar u hebt geen eisen gesteld. U bent impliciet akkoord gegaan met gelijk welke prijs, als het effect maar gekocht of verkocht wordt. 
  • Met name bij illiquide instrumenten is dit een gevaarlijke manier van werken. Een illiquide orderboek betekent dat er weinig en dunne lijnen zijn. De beperkte orders van beleggers liggen ver uit elkaar, de spread is groot (verschil tussen hoogste biedprijs en laagste laatprijs). Om het order meteen uit te voeren zal men zich dus moeten aanpassen aan een andere order die mogelijks ver verwijderd is van de laatst verhandelde koers. Een groter marktorder zal een deel van het dunne orderboek moeten afritsen en heel wat afstand afleggen voor volledige uitvoering. 

    Lees mee in dit voorbeeld van een illiquide orderboek (vanop de website van Euronext). U merkt een ruime spread (14,90 – 13,50 = 1,40 euro) alsook dat een marktorder om 300 stuks te verkopen tot 11,00 euro zal moeten lopen voor complete uitvoering. Dat was misschien niet de bedoeling als de laatste koers 14,00 was en u dat dan ook in gedachten had. 

Andere tips voor u als belegger:

Ben jij klaar om de beleggingswereld in te stappen of
op zoek naar een additionele of vervangende broker?