BrokerTarieven

Kennis beleggen

Welke kennis moet ik bezitten om te beleggen? Het is een vraag die menig beginner zich stelt. Het is, spijtig genoeg, ook vaak het punt waarop ze reeds afhaken. Ze weten immers niet hoe, wat of waar te beginnen. 

Hoe werkt de markt precies? Hoe doe ik op een veilige manier ervaring op? Welke bronnen moet ik zeker raadplegen? Is al die informatie te vertrouwen? Moet ik mij laten begeleiden door een bankier of beleggingsadviseur? 

Hieronder ga ik in op de eerste stappen waarmee u met een veilig gevoel de sprong kunt wagen. 

Eerste ervaring

Een eerste ervaring kunt u opdoen met demo-accounts van banken of brokers. Ze bieden dit zeker niet allemaal aan, maar hier en daar kunt u wel een zogenaamd ‘paper account’ met virtueel geld aanvragen om al wat fictieve orders te plaatsen. 

Het is vrij belangrijk om de (grillige) marktbewegingen al een beetje te leren kennen. Waarop reageren de aandelen en de beursindices? Leer kortetermijnbewegingen van trends op langere termijn onderscheiden! Vooral dat tweede is van belang. Het kan simpelweg beter (lang niet volledig!) ingeschat worden en zorgt voor gemoedsrust. 

Een échte eerste ervaring doet u het best op met relatief stabiele bedrijven of beleggingsinstrumenten. Grote bedrijven met voorspelbare kasstromen of holdings, ETF’s en fondsen. Die laatste zorgen vanzelf voor wat diversificatie in de portefeuille,  wat een belangrijke manier is om veiligheid in te bouwen. 

Waag u als beginner niet aan volatiele (zeer beweeglijke) en risicovolle groeibedrijfjes, zoals biotechnologie of nog verlieslatende technologie-ondernemingen. 

DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven
DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven

Het gebruiksvriendelijke platform en de lage kosten van DEGIRO bieden een geschikte instapmogelijkheid voor beginnende of basic beleggers. Open een account en start nu bij DEGIRO!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Lezen, lezen en nog eens lezen

Die ervaring combineer je het best met leeswerk. Online kunt u heel wat materiaal vinden, maar hier moet u kritisch omspringen met de bron. Zijn de mensen op een forum niet vooral positief over een bedrijf omdat ze hun eigen aandeel de hoogte in willen praten? En wie heeft dat artikel op Wikipedia over een beleggersonderwerp geschreven? Dat kan eender wie zijn, ook iemand die er eigenlijk amper iets van afweet. 

Boeken zijn verder interessante bronnen. Er bestaat in de beurswereld een enorm aanbod aan ‘beginnersboeken’. Zeg maar ‘beleggen voor dummies’, maar dan in alle vormen en maten. Geschreven door bankiers, ervaren beleggers, mensen met ervaring in de financiële journalistiek, professoren…

Als u voorbij het stadium van beginner bent, kunt u zich verder verdiepen in zaken als behavioral finance of analyse van aandelen aan de hand van gespecialiseerdere werken. 

‘Verdubbel je geld’ – Sam Hollanders

Twee boeken raad ik bij deze graag aan. Ten eerste is er het boek ‘Verdubbel je geld in vijf jaar’ van Sam Hollanders. Via zijn persoonlijke ervaring geeft hij tips en methodes mee om succesvol te beleggen, en via een gedisciplineerde, bruikbare strategie het eigen vermogen op te bouwen. Ideaal voor beginnende beleggers, maar ook meer ervaren lieden kunnen er veel uit leren. 

Verder vermeld ik de klassieker ‘The Intelligent Investor’ van Benjamin Graham. Benjamin Graham was de leermeester van de succesvolle belegger Warren Buffet. Die laatste werd multimiljardair door de principes van zijn professor, Graham, toe te passen. Volgens Graham moet de waarde van een bedrijf vooral als studie-onderwerp worden gebruikt om een investering al dan niet te overwegen. De omvang van de toekomstige groei is volgens Graham moeilijk in te schatten, vandaar dat u moet opletten niet te veel te betalen voor de waarde die u in de portefeuille opneemt. Op voorwaarde dat er wel nog toekomst in het bedrijf zit, uiteraard!

Info over een bepaalde belegging

Om aldus te evalueren of een bedrijf de moeite (of investering) waard is, hebben we weer andere bronnen nodig. 

Daar komt in de eerste plaats de Investor Relations website van het bedrijf om de hoek kijken. Hierop vindt de belegger de resultaten van het bedrijf (ontwikkeling van de cijfers en de balans om de schulden na te gaan), maar ook info over de grotere aandeelhouders, divers nieuws, jaarverslagen en… analistenpresentaties. Over dit laatste wordt niet vaak gesproken, maar deze slideshows voor analisten geven een handig en duidelijk zicht op de activiteiten van het bedrijf. Een bruikbaar eerste opstapje om het bedrijf te leren kennen. Deze presentaties worden trouwens gemaakt door het bedrijf zelf om te gebruiken tijdens voorstellingen.

DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven
DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven

Het gebruiksvriendelijke platform en de lage kosten van DEGIRO bieden een geschikte instapmogelijkheid voor beginnende of basic beleggers. Open een account en start nu bij DEGIRO!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Analisten kunnen uw kijk op het bedrijf ook helpen vormen. Lees hun rapporten, vaak via de media verwerkt, er kritisch op na. 

Via het platform van uw bank of broker, maar ook via websites als Yahoo Finance of Bloomberg, kunnen koersinfo en grafieken teruggevonden worden.   

Naast aandelen kunt u ook in andere effecten investeren. Zo zijn er bijvoorbeeld (beursgenoteerde) fondsen en ETF’s, passieve fondsen die een index volgen. Deze moeten volgens de Europese regelgeving een zogenaamd KID, Key Information Document, ter beschikking stellen, met info zoals risico, onderliggende activa, kosten, etc. Ook op de site van het gespecialiseerde Morningstar is veel info te vinden over fondsen en ETF’s

Verder kunt u ook nog te rade gaan op de websites van FSMA of AFM: de financiële toezichthouders in respectievelijk België en Nederland  (insidertransacties, aandeelhouders van een bedrijf, waarschuwingen voor malafide beleggingsaanbiedingen, betrouwbare platformen, algemene informatie rond terminologie, etc.) Het spreek voor zich dat ook dit betrouwbare bronnen zijn.

Deel deze blog via:

Andere tips voor u als belegger:

Ben jij klaar om de beleggingswereld in te stappen of
op zoek naar een additionele of vervangende broker