BrokerTarieven

Oefenaccount beleggen

Uw kapitaal beleggen is een slimme manier om rendement op te bouwen, zeker nu spaarrentes zowat op nul staan. Tegenwoordig is het erg simpel om te beginnen met beleggen. U opent een account bij een broker die het best bij u en uw situatie past, en u kunt aan de slag. Wij raden echter aan om eerst gratis te oefenen met beleggen, zodat u goed voorbereid de beurs op gaat.

Hoe werkt een gratis oefenaccount voor beleggen?

Een oefenaccount is een soort handelssimulator, waarmee u kunt oefenen met verschillende beleggingsinstrumenten, zoals aandelen, futures, opties en ETF’s. Er komt hierbij geen echt geld aan te pas. Zo kunt u ervaring opbouwen zonder kapitaal te riskeren. 

DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven
DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven

Het gebruiksvriendelijke platform en de lage kosten van DEGIRO bieden een geschikte instapmogelijkheid voor beginnende of basic beleggers. Open een account en start nu bij DEGIRO!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Voordelen van fictief beleggen

Met een gratis oefenaccount voor beleggen leert u om strategieën te ontwikkelen en vertrouwd te raken met hoe de beurs werkt. Daarnaast is het een goede manier om diverse brokers en platforms uit te proberen. 

 • U leert hoe verschillende beleggingsinstrumenten werken: Het verhandelen van geld gaat heel anders dan bijvoorbeeld het verhandelen van grondstoffen.
 • U doet ervaring op: Voordat u echt kapitaal riskeert, kunt u oefenen met het openen en sluiten van posities, evenals het toepassen van stops en limieten. Daarnaast kunt u de marginvereisten bekijken, en de winst en het verlies bijhouden.
 • U leert hoe u grafieken moet interpreteren en gebruiken: U kunt technische indicatoren testen en patronen identificeren.
 • U kunt prestaties uit het verleden analyseren: Zo kunt u fouten corrigeren en uw strategie aanscherpen voordat u echt kapitaal op het spel zet.
 • U leert hoe u informatie uit RSS feeds en marktgegevens kunt interpreteren en gebruiken.

En er zijn nog meer voordelen van fictief beleggen: 

 • U riskeert niets: Het geld waarmee u handelt is fictief. Zo kunt u gratis oefenen op de beurs en tegelijkertijd (indien nodig) geld sparen om op den duur een echt account mee te openen.
 • U leert omgaan met koersschommelingen: De beste manier om koersschommelingen en volatiele markten te leren managen is door het zelf te ervaren.
 • U kunt verschillende brokers en platforms uitproberen: Nadat u met onze Vergelijker heeft gekeken welke brokers bij u passen, kunt u ze zelf gaan uitproberen met hun gratis oefenaccounts. Scroll omlaag voor een overzicht van brokers en banken met demorekeningen.

Nadelen van demorekeningen

Uiteraard kleven er ook aan fictieve accounts nadelen. De grootste is uiteraard dat u uw vermogen niet opbouwt! Althans, wat u aan fictief geld verdient, moet u ook weer ‘teruggeven’. Daarnaast zijn er een aantal dingen waarmee u rekening moet houden wanneer u echt gaat beleggen.

 • Demorekeningen bieden vaak een betere uitvoering dan de echte accounts. Dit komt omdat ze zo ‘perfect’ werken dat er geen ruimte is voor verschillen tussen de verwachte en daadwerkelijke prijs. Op de echte beurs kan er namelijk sprake zijn van slippage.
 • Doordat u met een fictief account handelt, kan het zijn dat u makkelijk denkt over de risico’s die gepaard gaan met beleggen. Houd hier rekening mee wanneer u echt gaat beleggen.
 • Demorekeningen geven u niet de angst, hoop en hebzucht die beleggers ervaren. Ook deze emoties zijn belangrijk om te leren managen en een fictief account is daar minder geschikt voor.

Brokers en banken met gratis oefenaccounts

Welke brokers en banken bieden een gratis oefenaccount voor beleggen? Veel brokers en banken bieden gratis demorekeningen, maar onthoud dat u eerst moet uitvinden welke broker het best bij u en uw situatie past. Wilt u beleggen bij een online broker of een bank? Bekijk ons artikel over het verschil tussen online brokers en banken om uit te vinden wat voor u werkt.

Een greep uit de brokers en banken met gratis demorekeningen:

 • Saxo Bank: Bij Saxo Bank kunt u 20 dagen lang het platform (SaxoTrader) proberen met een demorekening.
 • Binck Bank: Binck Bank biedt een ‘schaduwportefeuille’ waarmee u als beginnende belegger kunt oefenen met een fictieve portefeuille.
 • LYNX: Bij LYNX kunt u een demorekening openen die gekoppeld is aan uw hoofdrekening.
DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven
DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven

Het gebruiksvriendelijke platform en de lage kosten van DEGIRO bieden een geschikte instapmogelijkheid voor beginnende of basic beleggers. Open een account en start nu bij DEGIRO!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Welke online broker is de beste?

Een goede online broker moet een eerlijke vergoeding bieden en een goede veiligheidsscore hebben. Ook moet het makkelijk zijn om een rekening te openen en geld te storten. Een groot aanbod aan producten is belangrijk, evenals een goed werkend platform en software.

Daarnaast dient u te kijken wat voor beleggingsgedrag u heeft of verwacht te hebben. Wilt u frequent beleggen, meer risico’s nemen of heeft u de tijd om vermogen op te bouwen? Dit kunt u uiteraard ook analyseren tijdens het gratis oefenen met de demo-accounts. Afhankelijk van uw situatie vindt u daarna de juiste broker voor u. Gebruik onze Vergelijker om nu aan de slag te gaan.

Deel deze blog via:

Andere tips voor u als belegger:

Ben jij klaar om de beleggingswereld in te stappen of
op zoek naar een additionele of vervangende broker