BrokerTarieven

Bux gaat in prijs omhoog voor meeste beleggers

Bux, de populaire Nederlandse beleggingsapp, heeft aangekondigd dat het zijn prijzen zal verhogen voor de meeste beleggers. Deze wijzigingen in hun tarievenstructuur zullen ingaan vanaf 1 april 2023. Dit nieuws heeft geleid tot onrust onder de beleggersgemeenschap, die zich afvragen of Bux nog steeds een haalbare optie is om te beleggen. In deze blog bespreken we de tariefveranderingen en deelt Sam Hollanders zijn opinie.

Wat is BUX Zero?

Voor degenen die niet bekend zijn met Bux, het is een mobiele app waarmee beleggers aandelen kunnen kopen en verkopen (voorheen) zonder commissie te betalen. Het is vooral populair bij beginnende beleggers vanwege de gebruiksvriendelijke interface en de mogelijkheid om met kleine bedragen te investeren.

Meer weten over BUX Zero? Bekijk onze BUX Zero review.

De tariefwijzigingen – Overzicht

De belangrijkste verandering in de tarievenstructuur van BUX Zero is de introductie van een maandelijkse fee van €2,99. Onafhankelijk van uw handelsgedrag, of u nu veel of weinig handelt zal u deze fee moeten beleggen. Dit kan voornamelijk duur uitpakken voor de kleine belegger. Maar naast de Service fee zijn er ook andere kosten bij BUX Zero aangepast, zie onder.

 
 
Order Type
Tot 1 april
Vanaf 1 april
US aandelen
Gratis
€0,99
Europese aandelen
€1,50
€1,99
Zero orders
Gratis – onbeperkt
Gratis – max 3 per maand
FX markup (US aandelen)
0,35%
0,25%

Voor de kleine belegger kan dit nadelig uitpakken. Stel u doet elke maand €100 beleggen bij BUX Zero. Dan bent u enkel aan de maandelijkse fee al €2,99 kwijt. Wat 2,99% is.

Naarmate u grotere bedragen belegt wordt Bux aantrekkelijker, immers de maandelijkse fee wordt dan steeds meer verwaarloosbaar. Daarbij gaan de FX kosten op Amerikaanse aandelen omlaag. Wat ook weer gunstiger is bij het beleggen van grote orderbedragen.

Waarom verhoogt Bux zijn prijzen?

Bux heeft aangekondigd dat het zijn prijzen verhoogt vanwege de toenemende kosten van het aanbieden van de app en de diensten die ermee gepaard gaan. Hoewel sommige beleggers begrip hebben voor deze beslissing, zijn anderen van mening dat dit een teken is dat Bux niet langer het voordelige en gemakkelijke beleggingsplatform is dat het ooit was.

In de aankondiging van hun nieuwe strategie gaf BUX aan dat ze zich willen richten op winstgevendheid in plaats van groei. Dit betekent dat ze zich zullen concentreren op het verhogen van hun inkomsten door middel van verschillende initiatieven, zoals de introductie van nieuwe producten, zoals het spaarplan en het verhogen van de prijzen van bestaande producten.

De gevolgen van de prijsverhoging

Voor de meeste beleggers zal de prijsverhoging van Bux betekenen dat ze meer zullen betalen voor dezelfde diensten. Dit kan leiden tot een afname van de populariteit van de app en mogelijk zelfs tot een afname van het aantal gebruikers. Aan de andere kant kan de prijsverhoging er ook voor zorgen dat Bux meer inkomsten genereert en dat het bedrijf daardoor kan blijven investeren in de app en de diensten die het aanbiedt.

Gratis beleggen bestaat niet

Het idee van gratis beleggen bij brokers klinkt misschien als een aantrekkelijk aanbod, maar het is belangrijk om te begrijpen dat gratis beleggen niet echt gratis is. Hoewel u geen commissie betaalt voor het kopen en verkopen van aandelen, moet ook deze broker op één of andere manier zijn geld verdienen. In Nederland en België is het verboden om de “orderflows” te verkopen, in Duitsland en Amerika mag dit wel. De brokers verkopen daarbij uw transacties aan een derde partij die dan eventueel kan optreden als tegenpartij en zo haar kost kan verdienen aan het verschil tussen de aankoop en verkoopprijs op de beurs.

In zeer liquide aandelen is het verlies hierop voor de kleine belegger minimaal, maar voor minder populaire aandelen kan deze zogenaamde spread flink oplopen en is het vaak duurder dan gewoon een commissie te betalen zodra de bedragen wat oplopen. Bij Bux lopen ze nu aan tegen het probleem dat ze niet met dezelfde wapens kunnen strijden als de Duitse brokers omdat Bux als Nederlandse broker geen orderflows mag verkopen en kiezen ze ervoor de kosten te verhogen.

Andere bronnen van inkomsten om winst te maken, zijn bijvoorbeeld het verkopen van uw persoonlijke gegevens aan adverteerders of het aanbieden van risicovolle financiële producten zoals CFD’s. Dit kan leiden tot belangenconflicten en minder transparantie over hoe uw geld wordt gebruikt.

Er is voor alle online producten een gezegde “als de service gratis is, dan ben jij het product”. Dit is zo voor Facebook, Twitter,… maar ook voor de gratis brokers. Dat Bux kiest voor het aanrekenen van kosten in plaats van u als klant verder te gebruiken als product spreekt in hun voordeel.

Alternatieven voor Bux

Voor beleggers die op zoek zijn naar een alternatief voor Bux, zijn er verschillende opties beschikbaar. Andere beleggingsapps zoals DEGIRO, Easybroker en LYNX bieden vergelijkbare diensten aan tegen vergelijkbare prijzen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat elke app zijn eigen voor- en nadelen heeft en dat beleggers hun eigen onderzoek moeten doen voordat ze beslissen welke app het beste bij hun behoeften past. 

Wilt u graag broker BUX 1-op-1 met andere brokers vergelijken. Gebruik dan onze handige VS-tool. Vergelijk onder andere: 

Uit navraag bij brokers gaf onder andere broker DEGIRO aan hun kosten niet op korte termijn te gaan veranderen.

Beleg met scherpe tarieven bij LYNX
Beleg met scherpe tarieven bij LYNX

LYNX biedt een groot aanbod beleggingsproducten & een uitgebreid platform tegen lage tarieven. Open nu een account bij LYNX en begin met beleggen!

Met beleggen kunt u meer dan uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u meer dan uw inleg verliezen

Conclusie: Discount broker BUX duurder voor kleine belegger

Bux heeft aangekondigd dat het zijn prijzen zal verhogen voor de meeste beleggers, wat heeft geleid tot onrust onder de beleggersgemeenschap. Hoewel sommige beleggers begrip hebben voor deze beslissing, zijn anderen van mening dat dit een teken is dat Bux niet langer het voordelige en gemakkelijke beleggingsplatform is dat het ooit was. Voor beleggers die op zoek zijn naar een alternatief voor Bux, zijn er verschillende opties beschikbaar. Het is belangrijk voor beleggers om hun eigen onderzoek te doen voordat ze beslissen welke app het beste bij hun behoeften past.

Als we kijken naar de markt van beleggingsapps, is het duidelijk dat er veel concurrentie is. Apps zoals DEGIRO en Easybroker bieden vergelijkbare diensten aan tegen vergelijkbare prijzen. Het is daarom begrijpelijk dat beleggers die niet tevreden zijn met de prijsverhoging van Bux, op zoek gaan naar een alternatief.

Een andere optie is om te kijken naar apps die gespecialiseerd zijn in andere bepaalde soorten beleggingen, zoals ETF’s of cryptocurrencies. Voorbeeld hiervan is de app van eToro. Deze apps bieden weliswaar andere diensten aan dan Bux, maar kunnen interessant zijn voor beleggers die op zoek zijn naar een specifiek soort investering.

Tot slot is het belangrijk om te benadrukken dat het altijd verstandig is om goed onderzoek te doen voordat je gaat beleggen. Het is belangrijk om niet alleen naar de kosten te kijken, maar ook naar de betrouwbaarheid en veiligheid van de app en de diensten die het aanbiedt.

Al met al is het duidelijk dat de prijsverhoging van Bux voor veel beleggers reden is om op zoek te gaan naar een alternatief. Er zijn gelukkig genoeg opties beschikbaar, zodat beleggers kunnen kiezen wat het beste bij hun behoeften past. Het is daarom aan te raden om goed onderzoek te doen voordat je een keuze maakt en te kiezen voor een app die betrouwbaar, veilig en betaalbaar is.

Deel deze blog via:

Andere tips voor u als belegger:

Ben jij klaar om de beleggingswereld in te stappen of
op zoek naar een additionele of vervangende broker