BrokerTarieven

Beleggen via bank of broker?

Als u wilt gaan beleggen, heeft u een broker nodig. Dit is een tussenpersoon tussen u en de aandelenmarkt. Dit kan een beleggingsadviseur bij een grootbank zijn, zoals de ABN AMROING of Rabobank. Bij sommige grootbanken kunt u ook zelfstandig online beleggen. Maar er zijn ook gespecialiseerde online beleggingsbanken, zoals BinckBank of DEGIRO.

Zowel een grootbank als online broker kunnen als broker fungeren. Een verschil is dat online brokers geen fysieke vestiging hebben, zoals een normale bank. Daarnaast hebben ze allebei bepaalde voordelen en nadelen, die we bespreken in dit artikel.

Kijk eerst naar uw (verwachte) beleggingsgedrag

Wanneer u een keuze wilt maken tussen een online broker of een grootbank, dient u eerst te kijken naar uw (verwachte) beleggingsgedrag. Bent u van plan om frequent te beleggen? Heeft u de tijd om vermogen op te bouwen of wilt u meer risico nemen en is snel handelen voor u van belang? Als u deze vragen eerst beantwoordt, dan is het makkelijker om de juiste broker te vinden.

DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven
DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven

Het gebruiksvriendelijke platform en de lage kosten van DEGIRO bieden een geschikte instapmogelijkheid voor beginnende of basic beleggers. Open een account en start nu bij DEGIRO!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

De voordelen van beleggen bij een bank

Beleggen bij een bank heeft bepaalde voordelen. 

 • Veilig: Een bankrekening is één van de veiligste plekken waar u uw vermogen kunt beleggen. Uw rekening is verzekert tot 100.000 euro als de bank failliet gaat. 
 • Uitgebreide service: Een beleggingsadviseur kan u uitgebreid adviseren.
 • De nadelen van beleggen bij een bank
 • Bewaarloon: Grootbanken rekenen een hoog bewaarloon, wat jaarlijks wordt gerekend over het bedrag dat u in aandelen hebt belegd.
 • Hoge kosten: Veel banken brengen hogere kosten in rekening dan online brokers. Denk aan hogere transactiekosten, servicekosten of beheerkosten.

De voordelen van beleggen bij online brokers

Laten we eens kijken naar de voordelen van beleggen bij online brokers. 

 • Veilig: Online brokers gebruiken vermogensscheiding, wat inhoudt dat uw vermogen gescheiden is van het vermogen van de online broker. Dit is verplicht gesteld door de Nederlandse wetgeving.
 • Lagere kosten: Eén van de duidelijkste voordelen van beleggen bij een online broker zijn de lagere kosten.
 • Snelheid: Bij beleggen moet u vaak snel handelen, anders riskeert u financieel verlies. De snelheid van online brokers biedt dus een enorm voordeel voor veel beleggers. U kunt een order bijna direct uitvoeren. Bij een bank kost dit vaak meer tijd, tenzij u een app gebruikt.
 • Meer controle en flexibiliteit: Banken kunnen u financieel advies geven wat in hun voordeel werkt. Ze krijgen misschien een commissie voor het verkopen van een beleggingsfonds. Als u een online broker gebruikt, wordt u hierdoor minder beïnvloedt.
 • Online tools: Veel online brokers geven u een uitgebreid aanbod aan tools om waardevolle informatie mee te verzamelen, inzicht te krijgen in uw beleggingen en ze zodoende te optimaliseren.
 • Realtime monitoren van beleggingen: Veel online handelssites bieden aandelenkoersen en handelsinformatie die het makkelijk maken om te zien hoe uw beleggingen het in realtime doen.
DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven
DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven

Het gebruiksvriendelijke platform en de lage kosten van DEGIRO bieden een geschikte instapmogelijkheid voor beginnende of basic beleggers. Open een account en start nu bij DEGIRO!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

De nadelen van beleggen bij online brokers

Uiteraard hangen er ook nadelen aan beleggen bij online brokers, maar de meeste hiervan kunnen in principe worden vermeden.

Verleidelijker om te snel te veel te beleggen

Aangezien online handelen vrij eenvoudig is en u met één druk op de knop al kunt beleggen, bestaat het risico dat u slechte beleggingskeuzes maakt of dat u te veel investeert. U voorkomt dit door alleen aandelen te kopen die u begrijpt en veiligheidsmaatregelen in te zetten voor snelle markten. Zo kunt u een limietorder op uw rekening plaatsen om uw koopgedrag onder controle te houden.

Verslavend

Online handelaars kunnen verslaafd raken aan de snelheid en de ‘high’ die gepaard gaat met beleggen. Sommige studies vergelijken het met gokken. Nu is dit in zekere zin ook waar, behalve dat er ook manieren zijn om veilig te beleggen. Bovendien heeft alles in het leven risico’s, dit is niet anders bij beleggen. Blijf uzelf afvragen waarom u ergens in wilt beleggen en of u het risico het waard vindt.

Afhankelijk van het internet

Aangezien online handelen online gebeurt, betekent dit dat u aan de genade van uw internetverbinding bent overgeleverd. Als de internetverbinding te traag is of onderbroken wordt, kunt u een potentieel belangrijke of lucratieve deal verliezen. Zorg dus dat u een goede internetverbinding thuis hebt en op uw mobiel. 

Koopfouten door computerfouten

Net als bij banken, kan er bij online handelen soms iets mis gaan. U denkt misschien dat een belegging niet is voltooid (doordat u geen bevestiging heb gekregen of iets over het hoofd ziet) en klikt daarna nog een keer op de knop. Hierdoor investeert u misschien dubbel zoveel als dat u van plan was. Belangrijk is dat u goed begrijpt hoe transacties werken en de software die daarvoor wordt gebruikt.

Gebruik onze vergelijker om de beste broker te vinden

Bent u zover om een broker uit te zoeken? Gebruik dan onze vergelijker om de beste en goedkoopste broker te vinden voor uw situatie.

Deel deze blog via:

Andere tips voor u als belegger:

Ben jij klaar om de beleggingswereld in te stappen of
op zoek naar een additionele of vervangende broker