BrokerTarieven

Zo leer je goed te beleggen

Leren beleggen hoeft geen jaren te duren. Ervaring is belangrijk, maar als u weet hoe u fouten voorkomt, heeft u veel sneller succes. In dit artikel leggen we u uit hoe u in 6 stappen goed leert beleggen.

1. Open een account bij een broker

De eerste stap is het vinden van de juiste broker. Deze heeft een vergunning voor het handelen van effecten op bekende beurzen als de Amsterdamse effectenbeurs, de New York Stock Exchange en de London Stock Exchange. Bij de meeste online brokers of banken kunt u beleggen in aandelen, obligaties, exchange traded funds, indexfondsen of beleggingsfondsen. 

Toch is elke broker anders. Ze hebben verschillende kosten, verschillende beleggingsinstrumenten en verschillende instapbedragen. Bij de een kunt u al beginnen met 5 euro, bij de ander heeft u minimaal 20.000 euro aan inleg nodig. Sommige brokers bieden betere onderzoeksmiddelen aan, andere bieden een beter platform. 

Duurdere brokers (veelal banken) bieden meer diensten aan, zoals financieel advies voor het opbouwen van uw pensioen. Deze brokers hebben hogere instapbedragen. Goedkopere (online) brokers worden tegenwoordig veel meer gebruikt. U krijgt geen financieel advies, maar sommige brokers bieden wel goede educatieve middelen aan op hun websites en apps.

DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven
DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven

Het gebruiksvriendelijke platform en de lage kosten van DEGIRO bieden een geschikte instapmogelijkheid voor beginnende of basic beleggers. Open een account en start nu bij DEGIRO!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Vind de broker die het best bij u past

Welke broker het best bij u past, hangt onder andere af van uw financiële situatie, uw financiële doelen en uw beleggingsstrategie. BrokerTarieven heeft voor u een handige Vergelijker gemaakt, waarmee u de brokers ziet die het best voor u werken. Hiermee bespaart u veel tijd, aangezien u zelf geen uitgebreid onderzoek hoeft te doen.

Lees hier meer over hoe u de beste broker voor beginners vindt.

Als u al weet wat uw beleggingsstrategie is, dan kunt u nu de Vergelijker starten. Weet u dat nog niet? Lees dan verder.

2. Ontdek wat voor soort belegger u bent

Voordat u begint met beleggen, moet u bedenken wat voor belegger u bent. Heeft u graag de touwtjes in handen? Wilt u actief beleggen? Of wilt u liever zo min mogelijk met beleggen bezig zijn, ofwel passief beleggen?

Verschillende beleggingsstrategieën

De meest gebruikelijke strategie is buy-and-hold. U koopt aandelen en houdt ze vervolgens een lange tijd vast. Dit gaat vaak om meerdere jaren/decennia. De tegenovergestelde strategie is daghandel, waarbij u aandelen koopt en ze dezelfde dag nog voor het sluiten van de beurs verkoopt.

Elke strategie heeft zijn voor- en nadelen. Daghandel kan bijvoorbeeld duur zijn omdat u vaak handelt – brokers vragen kosten per transactie. Om de kosten zo laag mogelijk te houden, raden bekende beleggers als Warren Buffett aan om een buy-and-hold strategie te gebruiken. 

Lees hier meer over de voor- en nadelen van passief beleggen.

3. Open een oefenaccount

De snelste en veiligste manier om te leren beleggen is met een oefenaccount. Sommige online brokers bieden een gratis oefenaccount aan, waarmee u kunt oefenen met beleggen. Wij raden aan om te beginnen met 1 miljoen euro (aan nepgeld), zodat u kunt leren hoe u een gediversifieerde portefeuille samenstelt en beheert met ten minste 20 posities.

Waarom diversificatie belangrijk is

Diversificatie is belangrijk omdat u daarmee eventuele verliezen kunt wegstrepen met eventuele winst die u maakt. Zet u in plaats daarvan alles in op één aandeel, één sector of één land? En komt er slecht nieuws en dalen uw effecten in waarde? Dan heeft u niets anders om uw verlies goed te maken. Kortom, leg niet al uw eieren in één mand.

Vaak kopen mensen impulsief aandelen. Ze hebben vrienden die het ze aanraden of ze lezen een artikel in de krant over de nieuwste innovatie in de techsector. Als ze verder niet beleggen in andere sectoren, beleggingsinstrumenten of landen, dan hebben ze geen gediversifieerde portefeuille.

Plaats uw eerste order

Als u uw online oefenaccount heeft aangemaakt, is de volgende stap om de sprong te wagen en uw eerste order te plaatsen.

Blijf realistisch

Extra tip: neem geen extreme risico’s, ook al is het een oefenaccount met nepgeld. Het gaat erom dat u leert te beleggen in het echte leven. Als u normaal gesproken geen grote risico’s neemt, doe dit dan ook niet tijdens het oefenen. Begin klein en bouw het langzaam: één tot twintig aandelen is ook al goed om uw leerproces mee te beginnen.

4. Lees boeken van succesvolle beleggers

Een goedkope manier om verschillende theorieën achter beleggen te begrijpen, is door de juiste boeken te lezen. Als u de technieken wilt leren die nodig zijn om succesvol te beleggen, lees dan mijn boek Verdubbel je geld in vijf jaar

In dit boek leer ik u hoe u een beleggingsstrategie ontwikkelt, goede aandelen ontdekt en hoe u uw emoties onder controle kunt houden. Daarnaast deel ik de belangrijkste fouten die ik heb gemaakt toen ik begon met beleggen, zodat u kunt leren van mijn fouten.

DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven
DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven

Het gebruiksvriendelijke platform en de lage kosten van DEGIRO bieden een geschikte instapmogelijkheid voor beginnende of basic beleggers. Open een account en start nu bij DEGIRO!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

5. Volg een goede online cursus

Net als bij boeken is het belangrijk om de juiste cursus uit te kiezen. Het is zelfs belangrijker, aangezien cursussen flink wat duurder zijn dan boeken. Veel cursussen kosten meer dan 1000 euro en beloven van alles, maar zijn slechts goede verkooptrucs. 

Ze leren niets meer dan verouderde strategieën die niet per se winstgevend zijn. Doe goed onderzoek en lees de beoordelingen voordat u een keuze maakt. 

6. Zoek een mentor

Tegenwoordig komt het vaak voor: het gebruik van een mentor. Een mentor of coach is iemand met ervaring die u leert een bepaald vak te begrijpen of uzelf verder te ontwikkelen. Dit kan een familielid zijn, een collega, een leraar of een vriend/in met een gedegen kennis van beleggen. 

De mentor legt u niet alleen uit hoe alles werkt, maar beantwoordt ook uw vragen, biedt hulp, raadt betrouwbare bronnen aan en helpt u het hoofd koel houden tijdens bear markets of een beursdip.

Met de juiste broker goed leren beleggen

Staat u na het lezen van onze tips te popelen om te beginnen met beleggen? Begin dan nu uw beleggingsavontuur en gebruik onze Vergelijker om de broker te vinden die het best bij u past.

Deel deze blog via:

Andere tips voor u als belegger:

Ben jij klaar om de beleggingswereld in te stappen of
op zoek naar een additionele of vervangende broker