BrokerTarieven

Beste ETF kiezen

Bent u van plan om in een ETF, ofwel tracker, te investeren? Om de beste ETF uit te kiezen, is het belangrijk dat u weet wat uw beleggersprofiel is. Daarnaast zijn er enkele kenmerken waarop u kunt letten bij het zoeken naar een goede ETF. 

In dit artikel leggen we u alles uit over hoe u de beste ETF vindt. Wanneer u een beter beeld heeft van wat u zoekt, is de volgende stap het vinden van de juiste broker. Daarvoor gebruikt u onze Vergelijker.

Lees hier hoe u de beste broker vindt voor beginnende beleggers.

Wat is een ETF?

Een ETF, ofwel Exchange Traded Fund, is een beleggingsfonds waarbij u in meerdere effecten tegelijk investeert. 

Als u bijvoorbeeld 100 euro belegt in een aandelenfonds, dan is dit verspreid over verschillende bedrijven. Een ETF volgt dus niet één bedrijf, maar een gehele index. Beleggen in een ETF kan gezien worden als een vorm van passief beleggen. 

Er zijn in principe vier soorten ETFs:

 • Aandelenfonds (ook een equity fund genoemd): Dit fonds volgt een onderliggende index, zoals de AEX of de Dow Jones. De waarde van een aandelenfonds schommelt sterk.
 • Rentedragende ETF: Deze ETF bevat rentedragende investeringen, zoals obligaties (schuld). De partij waaraan u geld heeft uitgeleend, betaalt u rente. Dit is een stabielere vorm van ETF, maar levert over het algemeen wel een lager rendement op.
 • Grondstof-ETF (commodity fund): Bij een grondstof-ETF belegt u in grondstoffen, zoals goud of olie. Grondstoffen schommelen net als aandelen sterk.
 • Sector-ETF: Bij een sector-ETF belegt u in effecten uit een bepaalde sector. Dit kan bijvoorbeeld een groene ETF zijn, waarbij alleen wordt belegd in duurzame effecten.

Lees hier meer over ETFs.

Beleg in verschillende sectoren via ETF's bij DEGIRO
Beleg in verschillende sectoren via ETF's bij DEGIRO

Beleg bij DEGIRO in de kernselectie van 200 ETF's, want hierover betaal je nu géén transactiekosten. Start vandaag nog met beleggen in ETF's bij DEGIRO!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Wat is uw beleggersprofiel?

Voordat u de beste ETF kunt uitkiezen, moet u weten wat uw beleggingsplan en beleggersprofiel zijn. Om hierachter te komen, beantwoordt u de volgende vragen:

 • Hoeveel kapitaal heeft u beschikbaar? Zorg ervoor dat u minimaal drie maanden aan uitgaven heeft weggelegd. Als u uw baan verliest of uw rendement valt tegen, dan heeft u een buffer nodig. Heeft u daarnaast geld over om te beleggen? Dan kunt u met (een deel van) dat kapitaal aan de slag. 
 • Wat zijn uw financiële doelen? Heeft u op korte termijn uw geld nodig voor de aankoop van een huis of wilt u uw pensioen opbouwen voor over dertig jaar?
 • Waarom wilt u in ETFs beleggen? Wilt u uw portefeuille diversifiëren of wilt u een ETF gebruiken als alternatief voor aandelen?
 • Hoe is uw (eventuele) huidige beleggingsportefeuille samengesteld? 
 • Wat is uw tijdshorizon? Kunt u langere tijd uw geld missen?
 • Welk risico bent u bereid te nemen? Welk bedrag kunt u eventueel missen in het geval van verlies?
 • Naar welke sector gaat uw voorkeur uit? Wilt u zich enkel bezighouden met duurzame beleggingen of wilt u een combinatie?

Aan de hand van uw antwoorden kunt u bedenken welk soort ETF het best bij u past.

Kenmerken van de beste ETFs

Zodra u duidelijkheid heeft over uw beleggersprofiel, kunt u op zoek gaan naar ETFs die de volgende kenmerken hebben.

De beste ETF houdt fysieke aandelen aan

Sommige ETFs nemen opties op aandelen, wat betekent dat ze geen fysieke aandelen hebben als onderliggende stukken. Dit heeft een hoger risico. Als er iets misgaat bij de beheerder, dan is er niets om op terug te vallen. Wilt u uw risico verkleinen? Zorg er dan voor dat de ETF fysiek stukken aanhoudt.

Volgt volledig de onderliggende index

Belangrijk is dat de ETF de onderliggende index volledig volgt. Op die manier weet u zeker dat het rendement op de ETF die van de markt evenaart. Als dit niet het geval is, kunt u rendement mislopen.

Biedt voldoende spreiding

Een gediversifieerde portefeuille is essentieel! Een gediversifieerde portefeuille helpt om uw verliezen te beperken. Dit geldt niet alleen voor soorten aandelen, maar ook voor landen en sectoren. 

Er zijn aandelen die meer volatiel zijn dan andere. Cyclische aandelen hebben bijvoorbeeld de neiging om flink te dalen en te stijgen in korte tijd. U kunt hierbij denken aan aandelen als BHP Billiton of Rio Tinto. Defensieve aandelen zijn daartegenover meer stabiel. Dit soort aandelen vindt u bij Unilever of andere producenten van voedingsmiddelen. 

Kies dus een ETF uit die bijdraagt aan de diversificatie van uw beleggingsportefeuille. 

Lees hier meer over hoe u een goede beleggingsportefeuille opbouwt.

Beleg in verschillende sectoren via ETF's bij DEGIRO
Beleg in verschillende sectoren via ETF's bij DEGIRO

Beleg bij DEGIRO in de kernselectie van 200 ETF's, want hierover betaal je nu géén transactiekosten. Start vandaag nog met beleggen in ETF's bij DEGIRO!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Heeft niet te hoge kosten

Als u in een ETF wilt beleggen, dan moet u rekening houden met verschillende kosten. Dit zijn onder andere beheerskosten en operationele kosten. U betaalt aan de beheerder van de ETF de zogenaamde TER (Total Expense Ratio). Deze kosten worden automatisch van uw account afgetrokken. Kijk in het jaarverslag van de beheerder voor de beheerskosten en operationele kosten.

De kosten van een fonds moet u ook altijd kunnen terugvinden in de KIID/PRIIP. Dit is een kort document met essentiële informatie over het fonds. Zonder dit document mag het normaal ook niet aan particuliere beleggers verkocht worden, vandaar dat er veel Amerikaanse ETF’s niet verkrijgbaar zijn in Europa, omdat deze geen aangepast document hebben.

Daarnaast ontvangt de broker een commissie. Deze wordt ingehouden wanneer er transacties worden gedaan (zoals bij de koop en verkoop van een ETF). Belangrijk is om te controleren of u een percentage of een vast bedrag betaalt. De voorkeur gaat uit naar een vast bedrag, aangezien een percentage behoorlijk kan oplopen.

Let ook op de spread tussen de bied- en vraagprijs. Het verschil tussen deze twee bedragen moet niet te hoog liggen, anders mist u alsnog veel potentieel rendement. 

De ETF bestaat geruime tijd en heeft een goede reputatie

ETFs bestaan al bijna twintig jaar. Jaarlijks worden er nieuwe ETFs uitgegeven om tegemoet te komen aan de veranderende behoeften van beleggers. Bij nieuwe fondsen zijn er uiteraard nog niet genoeg gegevens om de prestaties te analyseren en te beoordelen. Probeer dus een ETF te vinden die minstens een paar jaar oud is. 

Vind de juiste broker om in de beste ETF te beleggen

Het vinden van de beste ETF doet u door op bovengenoemde factoren te letten. Heeft u duidelijk hoe uw beleggersprofiel eruit ziet? Dan is de volgende stap het vinden van de juiste broker. U heeft immers een broker nodig om te kunnen investeren in een ETF. Wij bieden daarom gratis een efficiënte Vergelijker aan, waarbij u gemakkelijk de beste broker voor uw persoonlijke situatie vindt.

Deel deze blog via:

Andere tips voor u als belegger:

Ben jij klaar om de beleggingswereld in te stappen of
op zoek naar een additionele of vervangende broker