BrokerTarieven

Beste broker kiezen

Wat is de beste broker voor een beginnende belegger? Om die vraag te beantwoorden, moeten we naar twee dingen kijken: een goed, mobiel handelsplatform en lage tarieven. Een goede broker voor beginners moet een degelijke service bieden en het moet betaalbaar voor u zijn om te beleggen. Daarnaast spelen andere factoren een rol. Deze bespreken we in dit artikel.

Lees hier meer over de risico’s die bij beleggen komen kijken.

Hoe vind u de beste broker voor een beginnende belegger?

Als beginnende belegger is het cruciaal dat u zich inleest en informeert. U dient te weten hoe de beurs werkt, welke risico’s gepaard gaan met welke beleggingsinstrumenten en u moet weten welke broker het best bij u past.

Een goede online broker voor beginners heeft de volgende kenmerken: 

 • Een gratis effectenrekening, ofwel oefenaccount: U moet kunnen oefenen met beleggen voordat u echt gaat handelen.
 • Voldoende educatief materiaal: De broker moet educatief materiaal aanbieden, zoals webinars, boeken, video’s, seminars, marktonderzoek, tutorials en cursussen.
 • Gebruiksgemak: Het moet makkelijk zijn om een effectenrekening te openen en geld te storten.
DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven
DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven

Het gebruiksvriendelijke platform en de lage kosten van DEGIRO bieden een geschikte instapmogelijkheid voor beginnende of basic beleggers. Open een account en start nu bij DEGIRO!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Als beginnende belegger zijn educatie, gebruiksgemak en marktonderzoek het belangrijkst. Als u niet over de juiste middelen beschikt om uzelf te informeren, is de kans klein dat u zelfstandig succes boekt met beleggen.

Wilt u zeker weten welke online broker het best bij u past? Vergelijk dan de diverse online brokers en banken met onze diepgaande Vergelijker.

Wat zijn online brokers?

Brokers zijn mensen of bedrijven met een vergunning om aandelen en andere effecten te kopen en te verkopen op de beurs. Vroeger werd dit enkel uitgevoerd via telefoon, maar tegenwoordig gebeurt dit online. 

Doordat het beleggen online plaatsvindt, gaan de transacties veel sneller dan per telefoon. We hebben het daarbij over enkele seconden. Hierdoor zijn de kosten van het beleggen flink omlaag gegaan.

Meer weten over online brokers en het verschil met grootbanken? Bekijk dan hier ons artikel over brokers en banken.

Vormen van beleggen

Tot nu toe zijn we ervan uitgegaan dat u zelf wilt gaan beleggen. Maar uiteraard kunt u ook een adviseur in de arm nemen of beleggen in een beleggingsfonds. Er zijn drie opties voor beleggen:

 • Zelf beleggen: U stelt zelf uw portefeuille samen.
 • Beleggingsfondsen: U koopt aandelen of obligaties aan in een fonds. Uw ingelegde kapitaal wordt beheerd door een manager. Hieraan hangen hogere kosten dan bij zelf beleggen.
 • Vermogensbeheer: Dit is de meest kostbare vorm van beleggen, waarbij een professionele belegger uw inleg beheert en direct contact met u onderhoudt.

Beste broker voor een beginnende belegger

Van alle brokers zijn DEGIRO en BinckBank twee van de beste brokers voor een beginnende belegger. Dit komt omdat ze de laagste tarieven bieden, een gebruiksvriendelijk platform hebben en een web- en mobiel platform bieden. BinkBank biedt zelfs 200 euro aan gratis transactietegoed. 

Bij beide brokers is het openen van een rekening gratis (dit geldt voor de meeste brokers). Bij DeGiro is de minimale inleg slechts 0,01 euro en bij BinckBank is dat 1 euro.

Behalve DeGiro en BinckBank zijn er tal van andere goede online brokers. Hier volgen er nog drie:

 • Bolero: Gratis rekening en geen bewaarloon, online opleidingen en events.
 • LYNX: Optie voor zelf beleggen, minimale inleg 3000 euro, gratis e-book met tips voor beleggen.
 • MEXEM: Optie voor zelf beleggen, minimale inleg 0,01 euro, gratis informatiepakket en een van de goedkopere brokers voor Nederlandse aandelen.
DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven
DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven

Het gebruiksvriendelijke platform en de lage kosten van DEGIRO bieden een geschikte instapmogelijkheid voor beginnende of basic beleggers. Open een account en start nu bij DEGIRO!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Hoe opent u een effectenrekening

Om online te kunnen beleggen, moet u een effectenrekening openen bij een online broker. Gebruik onze Vergelijker om de beste broker te vinden die bij uw financiële situatie en beleggingsgedrag past. Daarvoor dient u de volgende vragen te beantwoorden.

 • Besluit waarin u wilt beleggen: Wilt u beleggen in aandelen, opties, ETF’s, beleggingsfondsen, obligaties of grondstoffen? Hoewel u bij alle online brokers in aandelen en opties kunt beleggen, bieden ze niet allemaal aan om ook in beleggingsfondsen of obligaties te beleggen.
 • Bepaal welke tools belangrijk zijn: Welke brokers bieden de tools die u nodig heeft om succesvol te beleggen? Lees daarvoor beoordelingen over verschillende brokers, zodat u een idee krijgt welke broker de favoriet is van de meeste mensen.
 • Vergelijk de kosten tussen brokers: Als u eenmaal een aantal brokers heeft gevonden die de tools bieden die u nodig heeft, is het belangrijk om de handelstarieven te vergelijken. Hieronder vallen transactiekosten. Dit zijn de kosten die u betaalt aan een makelaar om effecten te kopen en te verkopen.
 • Vul een online aanvraag in: Heeft u een broker uitgekozen? Dan moet u een aanvraag indienen om een effectenrekening te openen. Het aanmelden kan online of via een mobiele app en kost slechts een paar minuten. Om een rekening te openen, moet u informatie over uzelf invoeren (naam, adres, persoonlijke gegevens), evenals uw bankgegevens als u direct na het indienen van uw aanvraag aan de slag wilt gaan.
 • Geld op uw rekening storten: Zodra uw online aanvraag is goedgekeurd, vraagt uw online broker u om uw bankgegevens in te voeren voor een eerste storting. Soms neemt dit een aantal werkdagen in beslag. Maar wanneer het eenmaal op uw rekening staat, bent u klaar om te gaan beleggen en transacties uit te voeren.

Meer lezen over beleggen voor beginners

Ga nu aan de slag met onze Vergelijker

De juiste effectenrekening is veel meer dan alleen een platform voor het plaatsen van transacties. Het helpt u bij het opbouwen van een stevige beleggingsbasis, waarbij het functioneert als onderwijzer, adviseur en beleggingsanalist. Naarmate uw vaardigheden en strategie zich ontwikkelen, groeit het platform met u mee. Het is in die zin een levenslange partner van uw beleggingsportefeuille.

Bent u na het lezen van dit artikel zover om uw effectenrekening te openen en te beginnen met beleggen? Gebruik dan nu onze Vergelijker om uw ideale online broker te vinden.

Deel deze blog via:

Andere tips voor u als belegger:

Ben jij klaar om de beleggingswereld in te stappen of
op zoek naar een additionele of vervangende broker