BrokerTarieven

Beleggen bij meerdere brokers

Vindt u het lastig om uw kapitaal aan één broker toe te vertrouwen? Bent u bang dat u uw geld verliest in het geval van faillissement of fraude? Het kan moeilijk zijn om tussen alle verschillende brokers, aanbiedingen en advertenties precies de juiste te vinden

Sommige beleggers kiezen daarom om te beleggen bij meerdere brokers. Wetende dat hun geld verspreid is belegd, geeft dat ze een rustiger gevoel. In dit artikel belichten we de voor- en nadelen van beleggen bij meerdere brokers en kijken we hoe veilig uw kapitaal in hun handen is. 

Is beleggen bij meerdere brokers legaal?

Allereerst geven we antwoord op de vraag of beleggen bij verschillende brokers legaal is. Dit is een vraag die vaak wordt gesteld, en het antwoord daarop is: ja. Het is compleet legaal om meerdere rekeningen te gebruiken. U hoeft zich daar dus geen zorgen over te maken. 

Voordelen van beleggen bij meerdere brokers

Sterker nog, het is niet alleen legaal, maar het biedt ook enorm veel voordelen. We delen de voornaamste met u hieronder.

U krijgt toegang tot alle beleggingsinstrumenten

Hoewel het simpeler lijkt om slechts één rekening te hebben, geven meerdere rekeningen u meerdere opties. Niet alle online brokers of banken bieden namelijk dezelfde beleggingsinstrumenten. Door meerdere accounts te nemen, krijgt u toegang tot alle beleggingsinstrumenten. 

Hieronder vallen bijvoorbeeld aandelen, obligaties, beursgenoteerde fondsen (ETF’s), beleggingsfondsen, futures en opties. Elke broker of bank heeft zo zijn eigen sterke punten. Bepaal eerst waar u in wilt investeren, en zoek vervolgens de juiste broker uit. Ook zijn er brokers die toegang bieden tot cryptocurrencies en de forex markt.

Het is veiliger om te beleggen bij verschillende brokers

Het grootste argument om meerdere accounts te gebruiken, is dat uw geld veiliger is indien een broker failliet gaat of fraude pleegt. Als u uw geld op een spaarrekening wilt zetten en u heeft meer dan 100.000 euro, dan is het veiliger om het te spreiden over verschillende banken. Voor spaargeld geldt namelijk het depositogarantiestelsel. In Nederland betekent dit dat uw geld tot 100.000 euro gegarandeerd is, mocht de bank failliet gaan.

DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven
DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven

Het gebruiksvriendelijke platform en de lage kosten van DEGIRO bieden een geschikte instapmogelijkheid voor beginnende of basic beleggers. Open een account en start nu bij DEGIRO!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Bij beleggen geldt dit depositogarantiestelsel niet, maar dat is ook niet nodig. Uw beleggingen worden bewaard bij een depotbank of bewaarbedrijf. Als de broker failliet gaat, vallen uw beleggingen buiten de boedel van de beheerder. De beleggingen in aandelen of beleggingsfondsen blijven juridisch gezien eigendom van beleggers, ook als de broker van die transacties failliet gaat. Het meeste risico loopt u echter op uw cash geld als een broker geen banklicentie heeft, of bij het uitlenen van aandelen.

Zo bleek eerder dit jaar dat DEGIRO niet voldoende veiligheid bood aan zijn klanten. De broker moet nu een boete betalen van 300.000 euro omdat het volgens financieel toezichthouder AFM geen juiste informatieverstrekking heeft geboden over het cash geld van klanten. 

DeGiro functioneert niet als bank voor particuliere beleggers. Daarom werd cash geld niet op een spaarrekening gehouden, maar in ‘Cash Funds’. Dit zijn beleggingsfondsen die, in tegenstelling tot spaarrekeningen, niet onder een depositogarantiestelsel vallen.

Daarnaast kunt u profiteren van het specialisme per broker. De ene broker is geschikter om uw pensioenrekening bij te houden – mits dit zijn vakgebied is. Medewerkers zijn dan beter in staat om u advies te geven over het opbouwen van uw pensioen. Een andere broker is wellicht meer gespecialiseerd in het handelen van aandelen en biedt bijvoorbeeld een oefenaccount aan, die u elders niet vindt. 

Makkelijker om meer te handelen

Brokers hebben een verschillende definitie voor daghandelaren en langetermijnbeleggers. Als u een daghandelaar bent en per week veel handelt, dan staan sommige brokers u dat alleen toe als u een minimum bedrag op uw handelsrekening aanhoudt. Dit bedrag kan soms zo groot zijn als 20.000 euro. Wilt u niet zo’n groot bedrag aanhouden op een rekening? Dan kunt u uw handel beter over verschillende rekeningen spreiden.

DeGiro is nu overgenomen door het Duitse Flatex, die wel over een bankvergunning bezit. Het cash geld zal bij Flatex op een cashrekening worden aangehouden. Mocht Flatex/DeGiro failliet gaan, is tot 100.000 euro gegarandeerd verzekerd via een overheidsregeling.

Ook helpt het spreiden van uw vermogen over verschillende brokers om het te beschermen indien een broker fraude pleegt. U krijgt namelijk slechts maximaal 20.000 euro terug in Nederland als u uw effecten kwijtraakt in het geval van fraude.

Diversiteit van investeringen

Het wordt altijd aangeraden om een gediversifieerde portefeuille aan te houden, en dit kunt u op diverse manieren doen. Zo raden wij aan om in verschillende beleggingscategorieën te investeren, en in aandelen te beleggen van zowel binnenlandse als buitenlandse bedrijven. Maar ook als u meerdere brokers gebruikt, vergroot u de diversiteit van uw investeringen.

Meer opleidingen en educatie

Veel brokers proberen zich te onderscheiden door educatie, opleidingen en onderzoeksinformatie aan te bieden. Ze bieden coaching aan door deskundigen, zodat u de beste keuzes kunt maken om uw beleggingsdoelstellingen te halen. Of u kunt leren hoe u rapporten kunt lezen, hoe u een aandeel kiest wat geschikt is voor uw portefeuille, etc. 

Het ligt eraan wat voor kennis en educatieve tools u zoekt, maar dit kan een reden zijn om meerdere brokers te gebruiken. Zo heeft u de optie om te kiezen welke tools bij uw behoefte passen en op basis daarvan uw accounts te openen.

Bekijk hier welke brokers een gratis oefenaccount voor beleggen aanbieden.

Kostenbesparend

Daarnaast concurreren brokers met elkaar op het gebied van vergoedingen en kosten. Sommige brokers bieden gratis transacties aan of transacties tegen lage kosten. Daarvan kunt u eveneens profiteren door een lijst te maken van de beste deals. U gebruikt dan bijvoorbeeld meerdere rekeningen om gratis transacties te kunnen doen. 

Wel bieden goedkope brokers niet dezelfde educatieve ondersteuning en handelsinstrumenten aan als de duurdere. Het beste is om daar een balans in te vinden die voor u werkt.

DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven
DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven

Het gebruiksvriendelijke platform en de lage kosten van DEGIRO bieden een geschikte instapmogelijkheid voor beginnende of basic beleggers. Open een account en start nu bij DEGIRO!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Nadelen van beleggen met meerdere rekeningen

Hoewel er een groot aantal voordelen zijn aan het beleggen bij verschillende brokers, zijn er ook enkele nadelen. Hier volgen er enkele.

Meerdere rekeningen betekent meer complexiteit

Een van de grootste nadelen van het spreiden van uw kapitaal over meerdere accounts is dat het meer complexiteit oplevert. U moet al uw verschillende rekeningen afzonderlijk bijhouden, wat het lastiger maakt om uw totale portefeuille te analyseren, het risiconiveau en het potentiële rendement te beoordelen, en de nodige aanpassingen te maken.

Risico op ongewenste kosten

Als u niet voldoende onderzoek doet naar de kosten van de brokers, kan het zijn dat u uiteindelijk meer kosten betaalt dan gewenst. Vaak biedt een broker u een lager tarief wanneer u een hoger bedrag inlegt. Dit geldt met name voor bedragen boven de 100.000 euro. Bekijk dus goed of een spreiding niet een nadelig effect heeft op uw vermogensopbouw.

Minimum inleg te hoog

Bij het spreiden van uw vermogen is uiteraard ook uw minimum inleg beperkter. Over het algemeen zijn de minima bij online brokers niet zo hoog. Toch kan het gebeuren dat u een broker ziet die u aantrekkelijk vindt, maar het een te hoge minimum inleg vraagt. Uiteraard is het makkelijker om daaraan te voldoen als u bij één broker belegt.

Onderzoek kost veel tijd 

Het kost veel tijd om alle kosten uit te zoeken en de verschillende portefeuilles te managen. Als u daar geen zin in heeft, of daar niet de ruimte voor heeft, dan is het verstandiger om het bij één of twee brokers te houden.

Margin lager

Tot slot is de margin lager wanneer u bij meerdere brokers handelt, dan wanneer u bij één broker handelt. 

Veiligheid bij verschillende brokers

Hoe veilig zijn de bekende brokers nu, vraagt u zich af? Wel, daarvoor geven we u een overzicht van de garanties per bank en broker. 

Goed om weten is dat Mexem, TradersOnly en Lynx allemaal hetzelfde platform gebruiken van het Amerikaanse Interactive Brokers (beursgenoteerd), welke stevige verzekeringen heeft. Zo geeft het bedrijf op zijn website aan dat het geld van de klanten wordt gescheiden op speciale bank- of bewaarrekeningen, die uitsluitend ten behoeve van de klanten van IBKR zijn aangewezen. Door een scheiding van de activa van de cliënt zijn de activa, als er geen geld of aandelen worden geleend en er geen futuresposities worden aangehouden, beschikbaar om aan de cliënt te worden teruggegeven in geval van een wanbetaling of faillissement van de broker.

In de praktijk houdt de IBKR een overschot aan eigen geld in de reserve en gescheiden rekeningen om ervoor te zorgen dat er meer dan genoeg geld is om alle klanten te beschermen.

  • ABN AMRO: ABN AMRO valt wat betreft spaartegoeden onder het depositogarantiestelsel tot 100.000 euro. Qua aandelen dekt dit fonds geen verliezen. Bij een faillissement van de ABN AMRO blijven de effecten eigendom van de belegger. Deze middelen worden nooit gebruikt om de schulden van de bank te dekken. Als de ABN AMRO niet kan voldoen aan de verplichtingen, compenseert het beleggerscompensatiestelsel (BCS) de beleggers. Het BCS garandeert een bedrag van maximaal 20.000 euro per persoon per instelling.
  • BinckBank: Zoals in de Nederlandse wet staat, wordt het vermogen van de klant en van Binck gescheiden. Dit betekent dat de aandelen en andere effecten op een gesegregeerde rekening staan. Ook hierbij heeft u garantie van het depositogarantiestelsel op bedragen tot 100.000 euro.
  • Flatex/DEGIRO: Flatex/DEGIRO valt onder de Europese en Nederlandse normen. Aandelen, fondsen en andere effecten worden apart bewaard bij een ander bedrijf op naam van de klant.
  • LYNX: LYNX is een Nederlandse instelling en effecten worden op een aparte rekening bewaard. Deze effecten blijven eigendom van de belegger. Net als MeXem en TradersOnly gebruikt de broker het platform van de Amerikaanse Interactive Brokers. Dit wil zeggen dat volgens de Amerikaanse regelgeving, net als in Europa, de aandelen en andere effecten apart worden bewaard.
DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven
DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven

Het gebruiksvriendelijke platform en de lage kosten van DEGIRO bieden een geschikte instapmogelijkheid voor beginnende of basic beleggers. Open een account en start nu bij DEGIRO!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
  • MeXem: MeXem heeft een kantoor in Nederland, maar een licentie op Cyprus. Stortingen vinden plaats via Europese banken. Daarnaast zijn de rekeningen gewaarborgd door SIPC ter waarde van 500.000 dollar, waarvan maximaal 100.000 dollar in cash. Er is een aanvullende verzekering bij Lloyd’s of London die zorgt voor een extra 29,5 miljoen euro (inclusief 900.000 euro in cash).
  • TradersOnly: TradersOnly is een Nederlandse instelling. Uw rekening wordt door de SIPC (Securities Investor Protection Corporation) gewaarborgd tot 500.000 dollar waarvan 250.000 dollar aan cash.
  • Rabobank: Rabobank is een Nederlandse onderneming en valt wat betreft spaartegoeden onder het depositogarantiestelsel tot 100.000 euro per bank per persoon. Net als de ABN AMRO dekt deze bank wat betreft aandelen geen verliezen. Verder heeft het precies dezelfde verzekeringen als de ABN AMRO.
  • Saxo Bank: Saxo is aangesloten bij het Deense depositogarantiestelsel. Bij een faillissement wordt cash tot 100.000 euro gedekt. U bent niet al uw effecten kwijt bij een faillissement van Saxo Bank. Deze worden op een aparte rekening bewaard en niet bij de broker zelf. De effecten blijven eigendom van de belegger bij problemen met de financiële instelling.
  • Bolero: Bolero is een Belgische broker, onderdeel van de KBC Groep. Deze bank staat bekend om haar conservatieve en op veiligheid gerichte werking. Uit stresstesten, uitgevoerd door de ECB, komt KBC altijd als één van de sterkste spelers uit de bus. Bij een faillissement van KBC bent u niet al uw effecten kwijt. Deze worden op een aparte rekening bewaard en niet bij de broker zelf.

Doe wat goed voor u voelt en vergelijk!

Het is absoluut veilig en legaal om meerdere brokers te gebruiken. Soms is het zo dat het hebben van meerdere rekeningen meer mogelijkheden biedt dan wanneer u bij één broker blijft. Zeker als u goed onderzoek doet, informatie verzamelt en de juiste brokers uitzoekt die bij u passen. Het nadeel is uiteraard dat het niet zo snel gaat. Het kost tijd om het allemaal uit te zoeken. Lees hier ons artikel met tips om tijd te besparen bij beleggen. Met onze Vergelijker neemt u alvast de eerste stap.

Op de lange termijn is er geen betere manier om uw vermogen te laten groeien dan te investeren in de aandelenmarkt. Maar een verkeerde broker kan u duur komen te staan. Daarom is het belangrijk dat u uitgebreid verschillende brokers vergelijkt. Wij raden u aan om te kijken naar uw eigen specifieke doelen voor uw beleggingsstrategie en vervolgens te beslissen hoeveel broker accounts het ideale aantal is om u te helpen deze doelen te bereiken. 

Deel deze blog via:

Andere tips voor u als belegger:

Ben jij klaar om de beleggingswereld in te stappen of
op zoek naar een additionele of vervangende broker