BrokerTarieven

Periodiek beleggen

Als u kapitaal wilt opbouwen, dan is het handig om periodiek te beleggen. Spaarrekeningen leveren nauwelijks meer rente op, en bovendien kan sparen u zelfs geld kosten. Zeker wanneer het grotere bedragen dan 20.000 euro betreft (van toepassing in Nederland, niet in België). In dit artikel lichten we toe wat periodiek beleggen inhoudt, en wat de voordelen en nadelen zijn.

Wat is periodiek beleggen?

Het betekent dat u automatisch een bedrag per maand belegt, gedurende een lange tijd. En dan hebben we het over enkele tot tientallen jaren. Elke maand, elk kwartaal, halfjaar of jaar (dat beslist uzelf) worden er voor u aandelen gekocht. Als de aandelen duur zijn, worden er minder aandelen gekocht. En als de aandelen goedkoper zijn, krijgt u natuurlijk meer aandelen voor hetzelfde geld. Op die manier wordt het beleggingsrisico gespreid. Daarom is een ander woord voor periodiek beleggen ook wel ‘middelen’.

Dollar-cost averaging (middelen)

Aangezien periodiek beleggen gefocust is op de lange termijn, wordt u minder geraakt door beursschommelingen en kan de gemiddelde prijs van de gekochte aandelen vrij gunstig uitpakken. Zeker in vergelijking met kortetermijn-beleggen. Dit wordt ‘dollar-cost averaging’ genoemd en is het voornaamste argument om periodiek te gaan beleggen.

Let op: u kunt hiermee nog steeds beleggen in verschillende markten, wat wij ook aanraden. Een gediversifieerde portefeuille (niet alleen verschillende markten, maar ook verspreid over verschillende landen) is een van de veiligere manieren van beleggen.

Hoe weet u of periodiek beleggen iets voor u is?

Snel uw geld nodig? 

Ook al lijkt periodiek beleggen een verstandige beleggingsstrategie, niet iedereen heeft interesse in langetermijn-beleggen. Als u bijvoorbeeld snel uw kapitaal wilt laten groeien omdat u over een aantal jaar een huis wilt kopen, is het beter om uw geld te sparen. 

DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven
DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven

Het gebruiksvriendelijke platform en de lage kosten van DEGIRO bieden een geschikte instapmogelijkheid voor beginnende of basic beleggers. Open een account en start nu bij DEGIRO!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Voordelen van periodiek beleggen

Automatisch beleggen

De kracht van deze beleggingsstrategie is dat u een vast bedrag per maand belegt en dat het proces geheel automatisch gaat. Hierdoor komt u niet in de verleiding uw geld uit te geven aan andere (wellicht niet nuttige) dingen.

U hoeft de beurs niet continu zelf te checken

U hoeft zelf niet de beurs in de gaten te houden, want uw geld wordt vanzelf voor u belegd. Bovendien toont onderzoek aan dat beleggers die dagelijks de prestaties van hun beleggingen checken en daardoor vaker kopen en verkopen, een minder goed rendement overhouden dan beleggers die hun kapitaal langzaam laten groeien op de lange termijn.

Emoties beïnvloeden uw strategie niet

Op de beurs laten we ons leiden door angst of hebzucht, en kopen of verkopen daardoor soms op het verkeerde moment. Emoties maken het zowat onmogelijk om rationeel te blijven. Omdat het proces bij periodiek beleggen automatisch loopt en u niet dagelijks de beursschommelingen in de gaten hoeft te houden, beïnvloeden emoties uw koopkeuzes niet.

Minder risico op slechte timing bij instappen

Het is lastig om te weten wanneer u precies moet investeren. Automatisch beleggen vermindert het risico op een slechte timing behoorlijk. 

U kunt flexibel blijven

Als u een keer geen extra geld over heeft om te beleggen, dan kunt u gewoon besluiten om minder te beleggen. Andersom kunt u ook meer beleggen als u een meevallertje heeft.

Periodiek beleggen kan al met kleine bedragen, zoals 50 euro

Een groot voordeel van periodiek beleggen is dat u geen enorme bedragen hoeft te investeren. Zelfs al heeft u maar 50 euro per maand over, u kunt dan alsnog beginnen met het opbouwen van uw kapitaal. Uiteraard koopt u met 50 euro minder effecten dan met 1000 euro. Maar u heeft dan alvast een goede start gemaakt.

Geen transactiekosten

Omdat het automatisch gebeurt, betaalt u vaak geen transactiekosten. In ieder geval niet bij BinckBank of ABN AMRO. Bekijk altijd de voorwaarden per broker.

DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven
DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven

Het gebruiksvriendelijke platform en de lage kosten van DEGIRO bieden een geschikte instapmogelijkheid voor beginnende of basic beleggers. Open een account en start nu bij DEGIRO!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Nadelen van periodiek beleggen

Hoewel er veel voordelen zijn, zijn er uiteraard ook een aantal nadelen:

  • U bent lang bezig met het opbouwen van kapitaal. Het gaat om langetermijn-beleggen, wat inhoudt dat u geduld en tijd nodig heeft.
  • Hoewel er geen transactiekosten worden gerekend, zijn er wel beheerskosten die u moet betalen. Het is belangrijk om goed te kijken naar de verschillende brokers, want het verschil van hun beheerskosten kan rond de 2% liggen.
  • Niet alle brokers bieden opties voor periodiek beleggen aan. 

Periodiek beleggen vergelijken

Als u zover bent om periodiek te gaan beleggen, dan is de volgende stap om de verschillende brokers te vergelijken. Dit doet u eenvoudig en snel met onze Vergelijker

Deel deze blog via:

Andere tips voor u als belegger:

Ben jij klaar om de beleggingswereld in te stappen of
op zoek naar een additionele of vervangende broker