BrokerTarieven

Veilig beleggen: hoe doet u dat?

Veilig beleggen, ja dat bestaat (enigszins)! Heeft u besloten om uw geld te gaan beleggen? Hoewel het verleidelijk is om naar beleggingsinstrumenten te zoeken die beloven om snel een enorm rendement op te leveren, is dit wel het laatste wat we u aanraden om te doen. Beleggen is nu eenmaal risicovol, daarom geven we u in dit artikel de beste tips om veilig te beleggen.

1. Spreid uw beleggingen over meerdere marktsegmenten en landen

Uiteraard is het beter om uw vermogen niet volledig te beleggen in één marktsegment. Mocht er namelijk iets mis gaan, dan bent u al uw geld kwijt. Dit was het geval bij beleggers die in het piramidespel van Palm Invest waren getrapt en 9% jaarrendement was beloofd. 

Ook is het verstandig om uw portefeuille internationaal te diversifiëren, aangezien u dan uw risico verspreidt zonder langetermijnrendement te verliezen. Er bestaat niet zoiets als een ‘thuisvoordeel’ voor beleggers. Als u enkel in bedrijven dichtbij huis belegt, loopt u kansen in andere landen mis.

DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven
DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven

Het gebruiksvriendelijke platform en de lage kosten van DEGIRO bieden een geschikte instapmogelijkheid voor beginnende of basic beleggers. Open een account en start nu bij DEGIRO!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

2. Veilig beleggen = heb geduld en beleg op lange termijn

Of u nu jong of oud(er) bent, het is veiliger om uw vermogen te laten groeien in een langzaam tempo. Uiteraard kunt u meer risico nemen als u geld hebt wat u kunt missen. Maar de overtuiging dat meer risicovolle beleggingen meer rendement in een kortere tijd opleveren, klopt niet (meer). 

Verstandiger is om uw vermogen te beschermen en proberen een bescheiden, maar consistent rendement te behalen. Tijdens een langere periode (bijvoorbeeld 20 jaar) hebt u immers meer kans om te herstellen, dan wanneer u uw geld over 5 jaar al nodig hebt.

3. Vermijd hoge kosten van brokers

Beleggen kost geld. U hebt een broker nodig, en die broker berekent beleggingskosten. Dit kan bij sommige brokers behoorlijk hoog oplopen. Zo rekent BinckBank minstens 90 euro aan servicekosten, 8 euro per order van 1.000 euro en 15 euro bij een order van 10.000 euro. Het is daarom belangrijk om verschillende brokers te vergelijken. 

Onze vergelijker kijkt naar de volgende zaken:

  • De servicekosten per jaar
  • Wat voor beleggingen de broker aanbiedt (aandelen, beleggingsfondsen, futures, obligaties, opties, trackers en/of hefboomproducten)
  • Uw beleggingsgedrag en de kosten die daarbij horen

4. Investeer niet in beleggingsproducten die u niet begrijpt

Een belangrijke tip voor veilig beleggen is: beleg niet in producten die u niet begrijpt. U zou ook niet een huis kopen, zonder het gezien te hebben, nietwaar? Er is namelijk een risico dat het aan alle kanten lekt, er een plaag van houtwormen is of dat de riolering niet werkt. 

Lees u goed in over het beleggingsproduct en wees op de hoogte van de risico’s. Bij sommige producten (CFD’s) kunt u zelfs met een restschuld achterblijven. Andere producten (obligaties) zijn weer afhankelijk van de rentestand. Als u dat een acceptabel risico vindt, dan is dat geen probleem. Maar u moet dat natuurlijk wel weten van tevoren.

5. Trap niet in het verleden behaalde resultaten

Bij reclame-uitingen voor beleggen staat niet voor niets de waarschuwing: “In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst” (dit is overigens sinds 2016 veranderd naar “Loop geen onnodig risico”). 

Hoewel brokers u graag willen binnenhalen met successen uit het verleden, kan niemand weten of dit wederom in de toekomst zal gebeuren. Daarnaast laten ze vaak niet de gemiddelden, maar alleen de succesvolle portefeuilles zien.

6. Weet waar u beter niet in kunt beleggen

Een goede tip voor veilig beleggen is uiteraard om beleggingen met een hoog risico te vermijden. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld vastgoed in verre landen, exotische producten, individuele aandelen, opties en futures.

Veilig beleggen: vermijd individuele aandelen

Bij het beleggen in individuele aandelen riskeert u dat u bij faillissement van het bedrijf al uw geld kwijt bent. Een andere nare tegenvaller zou zijn wanneer het aandeel sterk in waarde daalt, wat natuurlijk altijd kan gebeuren. Dit is het geval nu met de crash in olieprijzen, waardoor het aandeel van Shell in één klap 22% minder waard is geworden. Om dit risico te beperken, kunt u beter spreiden over meerdere aandelen.

DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven
DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven

Het gebruiksvriendelijke platform en de lage kosten van DEGIRO bieden een geschikte instapmogelijkheid voor beginnende of basic beleggers. Open een account en start nu bij DEGIRO!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Veilig beleggen: vermijd opties

Opties zijn een van de meest risicovolle beleggingen. Het is zeer lastig om de richting te kunnen voorspellen van het onderliggende aandeel. Hierdoor zijn opties meer een gok, dus niet verstandig als u veilig wilt beleggen.

Veilig beleggen: vermijd futures

Bij futures kunnen verliezen door de hefboom enorm hard oplopen. Voor particuliere beleggers is dit product daarom té risicovol.

7. Weet waar u wél in kunt beleggen 

Gelukkig zijn er ook beleggingen die iets minder risicovol zijn. Dit zijn bijvoorbeeld ETFs, waarbij u in een groep aandelen belegt. Maar daarbij is het wel zaak om op te letten waar de ETF uw geld precies in belegt. U kunt uw risico minimaliseren door in meerdere ETFs te beleggen. Ook hierbij geldt dat geduld een schone zaak is. Doet een groep bedrijven het wat slechter? Dan dient u geduld te hebben tot het weer de goede kant op gaat, waarna u uw winst kunt opnemen.

Eén van de veiligste manieren om te beleggen zijn indextrackers. Een index bestaat uit een nog grotere groep bedrijven, waardoor de kans extreem klein is dat die allemaal tegelijkertijd slecht presteren. U loopt hierbij dus het minste risico om al uw geld te verliezen. Wederom geldt hier dat u op de lange termijn belegt, zodat wanneer de cijfers op de beurs dalen, u genoeg tijd hebt om te wachten totdat het weer oppikt.

Bovendien tellen stabiele bedrijven zwaarder in de index dan minder stabiele bedrijven. Bedrijven die het slecht doen worden snel gefilterd en bedrijven die het goed doen worden juist toegevoegd. 

Bent u klaar om veilig te beleggen?

Beleggen is risicovol, maar met deze tips bent u in staat om de risico’s te verkleinen. Er is een groot aantal brokers online beschikbaar, waarbij u direct kunt starten. Door middel van onze vergelijker helpen we u graag om de beste broker voor u te vinden, die past bij uw budget en uw doelstellingen. 

Deel deze blog via:

Andere tips voor u als belegger:

Ben jij klaar om de beleggingswereld in te stappen of
op zoek naar een additionele of vervangende broker