BrokerTarieven

Alles over obligaties

Een obligatie is een schuldbewijs of contract tussen twee partijen. Obligaties worden door bedrijven, gemeenten, staten en overheden gebruikt om projecten te financieren. Dit doen ze als ze een grote geldsom moeten lenen. Beleggers kopen deze obligaties vervolgens met het idee dat de uitgever van de obligaties hen op een gegeven moment het geld terugbetaalt, inclusief (periodieke) rente. Bij een bedrijfsobligatie bent u geen mede-eigenaar van het bedrijf.

Hoe werken obligaties

Hoe werken obligaties in de praktijk? Wel, ten eerste wordt de eigenaar van een obligatie wordt een crediteur of obligatiehouder genoemd. Die leent aan de overheid een geldbedrag (de nominale waarde van de obligatie) voor een afgesproken periode (de looptijd).

Ten tweede staat op de obligatie de einddatum (coupondatum) waarop de lening aan de obligatiehouder moet worden terugbetaald en eventueel ook de voorwaarden voor variabele of vaste rentevergoedingen (couponrente) door de lener. De looptijd voor obligaties kan variëren van 1 tot 99 jaar, of zelfs oneindig: dit zijn perpetuele obligaties of ‘perpetuals’.

Beleg in obligaties via DEGIRO
Beleg in obligaties via DEGIRO

Beginnen met beleggen in obligaties doe je via het overzichtelijke platform van DEGIRO. Start nu met voordelig beleggen bij DEGIRO!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Voordelen van obligaties

Obligaties worden over het algemeen gezien als een veiliger beleggingsinstrument dan aandelen. Aandelen hebben immers vaak een hoger risico. Hierdoor leveren obligaties wel een lager rendement op dan aandelen. Er zijn wel uitzonderingen, aangezien er ook obligaties zijn met een hoger risico en aandelen met een lager risico.

U kunt risicovolle obligaties vermijden door de obligatierating te controleren. Een obligatie met een ‘veilige’ of een hoge rating levert vaak wel minder rente op dan een risicovolle obligatie. Het advies is om altijd een gediversifieerde beleggingsportefeuille aan te houden.

Nadelen van obligaties

De nadelen van obligaties zijn onder andere het lagere rendement, de marktvolatiliteit en het kredietrisico. De koers van obligaties stijgt als de rente daalt en daalt als de rente stijgt. In een stijgend renteklimaat kan uw obligatieportefeuille lijden onder koersverliezen op de markt.

Andere tips voor u als belegger:

Ben jij klaar om de beleggingswereld in te stappen of
op zoek naar een additionele of vervangende broker?