BrokerTarieven

Wat is de service fee?

Sommige banken en brokers rekenen naast transactiekosten ook vaste kosten aan, een zogenaamde service fee. Dit kan procentueel zijn of via een vast bedrag, maar vaak is het een combinatie van beiden.

Vele makelaars merkten immers op dat mensen hun tools en services gebruikten met een minimale portefeuille en geen of weinig transacties. Het aanbieden en onderhouden van hun diensten kost de brokers echter wel een flinke duit.

Enkele voorbeelden. ING int elke eerste maand van het kwartaal 4 euro vast. Daarnaast incasseren zij, automatisch, 0,24 procent van de portefeuillewaarde tot 75.000 euro, daarna 0,12 procent tot 500.000 en 0,06 procent tot 2,5 miljoen.

Beleg met scherpe tarieven bij LYNX
Beleg met scherpe tarieven bij LYNX

LYNX biedt een groot aanbod beleggingsproducten & een uitgebreid platform tegen lage tarieven. Open nu een account bij LYNX en begin met beleggen!

Met beleggen kunt u meer dan uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u meer dan uw inleg verliezen

Service fee bij online brokers

Bij online brokers ontsnap je ook niet altijd aan deze kosten. Zo is er BinckBank Nederland. In 2018 herzagen zij de tarieven en een vaste servicekost zag het licht. Het onderhouden en beveiligen van de beleggersomgeving draagt kosten met zich mee, was de redenering toen. Het vaste gedeelte bedraagt 3,5 euro per maand en het variabele 0,01 procent bij het basis ‘Green’ account. Voor actieve beleggers komt het nieuwe systeem beter uit aangezien zij accounts kunnen nemen met een hogere service fee maar lagere transactiekosten. 

Vaste kosten ontlopen

De meeste brokers rekenen echter geen service fee aan aangezien het zeer nefast qua marketing. De hierboven vermelde partijen zijn dan ook ofwel grootbank ofwel gevestigde waarde, waardoor zij zich dit makkelijker kunnen veroorloven. Toch zien we veel beleggers overstappen naar andere brokers, juist om die vaste kosten te ontlopen.

Vooral voor ‘buy & hold’ beleggers is zo’n kost een afknapper. Bovendien gebruiken zij het handelsplatform, dat inderdaad moet worden onderhouden, veel minder aangezien ze ook in beperktere mate handelen en analyseren.

Banner LYNX

Andere tips voor u als belegger:

Ben jij klaar om de beleggingswereld in te stappen of
op zoek naar een additionele of vervangende broker?