BrokerTarieven

Wat zijn valutakosten?

Wanneer u buitenlandse effecten koopt, zult u hiervoor vaak moeten omwisselen naar een vreemde munt. De bank of broker kan hiervoor valutakosten aanrekenen. 

Kosten wisselkoers buiten EU

Dankzij de creatie van de euro kunt u echter in tal van landen aandelen, obligaties en andere beleggingsinstrumenten kopen, zonder met deze kosten en wisselkoers rekening te houden. 

Een belegger zal daarentegen niet om belangrijke markten als New York en Londen heen kunnen, en dan heeft u respectievelijk die dollars en ponden nodig. Dit zijn slechts twee voorbeelden, maar ze zijn wel invloedrijk. 

Verschillende soorten valutakosten

De broker zal, naast deze voor de transactie van het effect zelf, kosten aanrekenen voor de omwisseling. Dit kan op verschillende manieren. Door middel van een vast bedrag, aan de hand van een percentage of wat ook nog vaak gebeurt: via een voor de klant minder gunstige verwerking van de wisselkoers. Wanneer u omwisselt naar dollar, kunt u er fractioneel minder krijgen en omgekeerd ook fractioneel minder euro’s. 

Bij DEGIRO bijvoorbeeld rekent men een wisselkoersmarge van 0,10 procent voor de autofix, en voor handmatige omwisseling bent u 10 euro verschuldigd, aangevuld met 0,02 procent. 

Beleg met scherpe tarieven bij LYNX
Beleg met scherpe tarieven bij LYNX

LYNX biedt een groot aanbod beleggingsproducten & een uitgebreid platform tegen lage tarieven. Open nu een account bij LYNX en begin met beleggen!

Met beleggen kunt u meer dan uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u meer dan uw inleg verliezen

Handmatig of automatisch omwisselen

Verder moet het onderscheid worden gemaakt tussen handmatig of automatisch omwisselen. Bij de aankoop van buitenlandse activa zullen de meeste brokers standaard opteren voor een automatische omwisseling. In sommige gevallen moet u echter zelf deze vreemde valuta voorzien door vooraf een afzonderlijke transactie door te voeren. U heeft normaal gezien echter de keuze die u vooraf kunt ingeven. 

Handige tip: als u voor de toekomst buitenlandse effecten op het oog heeft, kunt u op een ander, hopelijk gunstiger, moment al de munt hiervoor omwisselen/voorzien. Zo loopt u niet het gevaar dat, op een mooi moment voor aankoop van het effect zelf, u voor de munt weer vrij duur moet betalen. Houd wel rekening met eventuele kosten voor de rekening of geldmarktfondsen in die vreemde munt. 

Banner LYNX

Andere tips voor u als belegger:

Ben jij klaar om de beleggingswereld in te stappen of
op zoek naar een additionele of vervangende broker?