BrokerTarieven

Waarde-aandelen

De twee meest bekende categorie√ęn waar aandelen in worden ingedeeld zijn waarde-aandelen en groeiaandelen. Wat is het verschil tussen deze twee categorie√ęn? En waarom zou u beleggen in waarde-aandelen? We leggen het u in dit artikel uit.

Of u nu in waarde-aandelen of groeiaandelen wilt beleggen, u heeft sowieso een goede broker nodig. Deze vindt u gemakkelijk met onze online Vergelijker. 

Lees hier meer over hoe veilig uw geld is bij verschillende brokers.

Wat zijn waarde-aandelen?

Voor het artikel gaan we uit van de definitie van waarde-aandelen zoals deze in indexen en vergelijkende studies wordt gebruikt. Dit betekent dat we waarde-aandelen zien als aandelen met een goedkope koerswinst en of koersboekwaarde.

Op Chess Capital vind u een goede uitleg over het verschil tussen de zogenaamde waarde-aandelen volgens bovenstaande definitie en het echte waardebeleggen.

Beleg voordelig in aandelen bij DEGIRO
Beleg voordelig in aandelen bij DEGIRO

Bij DEGIRO heb je de toegang tot duizenden aandelen wereldwijd tegen zeer scherpe tarieven. Open nu een account bij DEGIRO en begin met beleggen!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Verschil waarde-aandelen en groeiaandelen

Tegenover waarde-aandelen staan groeiaandelen. Dit zijn aandelen die in relatief korte tijd een aanzienlijke groei meemaken. U kunt daarbij denken aan de aandelen van Tesla, Fitbit of Amazon. 

Waarom investeren in waarde-aandelen?

Beleggers die investeren in waarde-aandelen doen dit met verschillende redenen. Hier volgen er enkele.

1. Waarde-aandelen zijn goedkoper dan groeiaandelen

Ten eerste zijn waarde-aandelen goedkoper dan groeiaandelen. Het doel van een waarde-belegger is om het ultieme koopje te vinden. Hij zoekt naar een aandeel waar de vraag (tijdelijk) naar is verlaagd ‚Äď en dus ook de prijs.¬†

Soms maakt een onderneming of een sector moeilijke tijden door als gevolg van een fluctuerend of een slecht kwartaalresultaat, wat een negatieve invloed heeft op de aandelenkoers op korte termijn. In dat geval gaat de waarde-belegger op zoek naar een goede deal. Tegelijkertijd let hij wel op de resultaten van het bijbehorende bedrijf. Soms is het zo dat een aandeel in prijs is gezakt, ook al doet het bedrijf het goed.

Waarde-beleggers volgen dus niet de massa, maar doen zelf onderzoek naar een bedrijf en profiteren van paniekmomenten of andere gebeurtenissen die tot een daling in de prijs leiden. Uiteraard doen ze dit met de verwachting dat de aandelen meer waard worden in de toekomst.

2. Waarde-aandelen kunnen tegen een stootje

Ten tweede zijn waarde-aandelen favoriet van defensieve beleggers. Dit soort aandelen fluctueren niet enorm en zelfs als de beurscijfers dalen, zullen waarde-aandelen minder dalen dan groeiaandelen. Het kan dus ook een goede strategie zijn om uw portefeuille te diversifi√ęren en uzelf in te dekken tegen de gevolgen van een eventuele beurscrash.

Waar let u op bij het vinden van de beste waarde-aandelen?

Hoe weet u of het om een groeiaandeel of een waarde-aandeel gaat? Er zijn geen duidelijke regels waaraan u kunt aflezen in welke categorie een aandeel valt. Wel kan er onderscheid worden gemaakt door naar de verleden en verwachte winstgroei te kijken en naar de snelheid waarmee de inkomsten van een bedrijf stijgen. Zo kunt u zien of het om een groeiaandeel gaat. Voor waarde-aandelen zijn de hoogte van het dividendrendement, de koers/winstverhouding en de koers/boekwaardeverhouding per aandeel van een bedrijf de belangrijkste criteria.

Hier zijn enkele zaken waar u naar moet kijken bij het vinden van een waarde-aandeel:

 • Zijn de activiteiten van het bedrijf winstgevend op lange termijn?
 • Kunnen de aandelen van het bedrijf tegen een lagere prijs worden gekocht?
 • Heeft het aandeel een lage koers-boekwaarde en/of koers-winstverhouding?
 • Heeft het aandeel een hoog dividendrendement?

Welk soort aandeel levert het meest op?

Als we kijken hoe groeiaandelen het doen tegenover waarde-aandelen, dan zijn er altijd afwisselende periodes waarin de ene categorie beter presteert dan de andere. Hoewel waarde-aandelen vooral bij een beleggingsstrategie voor de lange termijn passen, raden deskundigen aan om een combinatie van beide aan te houden. 

Wilt u weten waarin u moet beleggen? Kijk dan welke aandelen uw portefeuille het best aanvullen. Zo bieden waarde-aandelen beleggers meer bescherming tijdens koersdalingen, terwijl groeiaandelen meer kansen bieden tijdens bullmarkets (stijgingen).

Voor- en nadelen van een waarde-aandeel

Voordelen van een waarde-aandeel

 • Een waarde-aandeel vermindert de kans op heftige verliezen door de relatieve stabiliteit en veiligheid die het biedt ten opzichte van een groeiaandeel.
 • Een waarde-belegger hoeft de massa niet te volgen en kan beslissingen maken die zijn gebaseerd op gedegen onderzoek.
 • Een waarde-aandeel kan stabiele, consistente rendementen opleveren.

Nadelen van een waarde-aandeel

 • Als er een daling is, dan kan het aandeel zoveel in waarde zakken dat het onder de intrinsieke waarde valt.
 • De intrinsieke waarde is subjectief. Analisten kunnen verschillende waardes aan een bedrijf toekennen.
 • Een waarde-aandeel kan lagere rendementen op een jaarlijkse basis opleveren dan een groeiaandeel.

Ultieme combinatie van waarde-aandelen en groeiaandelen

Wanneer u heeft besloten om uw portefeuille samen te stellen met zowel waarde-aandelen als groeiaandelen, is het belangrijk om te weten hoe u de juiste groeiaandelen uitzoekt. Hierbij dient u naar de volgende zaken te kijken:

 • Is het bedrijf in staat om substantieel sneller te groeien dan de concurrenten?
 • Is het bedrijf actief in een snel groeiende industrie? Bijvoorbeeld technologie of farmaceutica.
 • Vindt u het ok√© dat uw rendement voortkomt uit winsten in plaats van dividenden?
 • Kan het groeiaandeel bovengemiddelde waardes behalen?¬†
Beleg voordelig in aandelen bij DEGIRO
Beleg voordelig in aandelen bij DEGIRO

Bij DEGIRO heb je de toegang tot duizenden aandelen wereldwijd tegen zeer scherpe tarieven. Open nu een account bij DEGIRO en begin met beleggen!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

De beslissing om te beleggen in groei- dan wel in waarde-aandelen hangt uiteindelijk af van de voorkeur van de belegger. Hoeveel risico bent u bereid te nemen? Wat zijn uw beleggingsdoelstellingen en wat is uw tijdshorizon? De groei of waarde hangt uiteraard ook voor een groot deel af van hoe de beurs het op dat moment doet.

Lees hier meer over hoe u de perfecte beleggingsportefeuille samenstelt. 

Begin nu met beleggen en vind de juiste broker

Heeft u een beslissing gemaakt? Dan is de volgende stap het vinden van de juiste broker. Niet alle brokers zijn hetzelfde. Sommige bieden bepaalde effecten niet aan of hebben hogere kosten. Daarom bieden wij een handige Vergelijker waarmee u een goede broker vindt die bij u past. 

Deel deze blog via:

Andere tips voor u als belegger:

Ben jij klaar om de beleggingswereld in te stappen of
op zoek naar een additionele of vervangende broker