BrokerTarieven

Wat is het?

De naam bear market is gebaseerd op hoe een beer aanvalt. Hij slaat met zijn poten omlaag op zijn prooi. Dit is in tegenstelling tot een bull market, wat gebaseerd is op hoe een stier aanvalt (hij gooit zijn prooi omhoog). 

Een bear market is het tegenovergestelde van een bull market. In plaats dat prijzen van aandelen, woningen, grondstoffen, etc. stijgen, zien we dat ze in een bear market gedurende lange tijd dalen. De beurs wordt dan overheerst door negativiteit en pessimisme.

Wat gebeurt er tijdens een bear market?

Een bear market kan het resultaat zijn van een economische recessie, maar ook van een te lang durende bull market. Het is het knappen van de bubbel. Groei kan immers niet altijd voortduren, er zal op gegeven moment een dipje komen. Bij een bear market is dit een vrij serieuze dip.

Tijdens een bear market zien we dat bedrijven kosten proberen te drukken, vestigingen sluiten en personeel ontslaan. Hierdoor ontstaat een hogere werkloosheid en neemt economische groei af. Het vertrouwen bij consumenten en investeerders neemt eveneens af. 

Mensen worden gedreven door angst, waardoor ze beleggingen verkopen in de hoop dat ze verliezen kunnen vermijden. Als dit op grote schaal gebeurt, dan duiken de cijfers van de aandelen op de beurs in het rood. 

DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven
DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven

Het gebruiksvriendelijke platform en de lage kosten van DEGIRO bieden een geschikte instapmogelijkheid voor beginnende of basic beleggers. Open een account en start nu bij DEGIRO!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Natuurlijk einde van een bearmarkt

Net als een bullmarkt, komt ook aan een bearmarkt een einde. Wanneer de prijzen zo ver zijn gedaald, zullen investeerders inspringen om de lage aandelen op te kopen. Hierdoor nemen de handelsactiviteiten toe, waardoor ook het vertrouwen van beleggers toeneemt. Als dit zo door blijft gaan, komt de markt automatisch weer in een bullmarkt terecht.

Een bull market en een bear market zijn dus onderdeel van de natuurlijke cyclus van de beurs. Dit laat de geschiedenis ook zien. Daarom is het belangrijk om rustig te blijven en de juiste mindset aan te nemen wanneer u gaat beleggen.

Andere tips voor u als belegger:

Ben jij klaar om de beleggingswereld in te stappen of
op zoek naar een additionele of vervangende broker?