BrokerTarieven

Waardebeleggen

Waardebeleggen is een beleggingsstrategie waarbij aandelen worden gekocht die voor minder dan hun intrinsieke of boekwaarde lijken te worden verhandeld. Waardebeleggers kiezen actief aandelen waarvan ze denken dat de aandelenmarkt ze onderschat. 

Ze geloven dat de markt overactief reageert op goed en slecht nieuws, wat resulteert in koersbewegingen die niet overeenkomen met de langetermijnbasisprincipes van een bedrijf. Dit biedt de mogelijkheid om winst te maken door aandelen te kopen tegen gereduceerde prijzen. 

DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven
DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven

Het gebruiksvriendelijke platform en de lage kosten van DEGIRO bieden een geschikte instapmogelijkheid voor beginnende of basic beleggers. Open een account en start nu bij DEGIRO!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Hoe werkt waardebeleggen?

Er wordt niet zozeer naar de prijs gekeken, als wel naar de boekwaarde, rentabiliteit en liquiditeit van een aandeel. Zodra het aandeel wordt overgewaardeerd en de prijs niet meer overeenkomt met de voorzienbare waardeontwikkeling, verkoopt de waardebelegger het aandeel.

Voordelen van waardebeleggen

Een groot voordeel is dat waardebeleggers kunnen profiteren van gedevalueerde activa wanneer de rest van de beurswereld in paniek is. Daarnaast kunnen waardebeleggers gestage en consistente winsten boeken die beter presteren dan de benchmarks, zoals de S&P 500.

Wanneer een waardebelegger investeert in een aandeel, wordt hij of zij ook mede-eigenaar van het bedrijf. De dagelijkse prijsschommelingen en de volatiliteit van de markt zijn niet erg belangrijk voor waardebeleggers, omdat ze gericht zijn op de waarde van het bedrijf in plaats van externe factoren.

Nadelen van waardebeleggen

Er is veel tijd nodig voor onderzoek en analyse om de juiste beleggingen te vinden. Waardebeleggers kunnen een groter rendement verliezen als gevolg van het zoeken naar bedrijven met een veiligheidsmarge. Bovendien kan de onderprestatie van de aandelenkoers van een bedrijf jaren duren. Daarnaast bestaat er het risico dat een aandeel nooit de reële waarde bereikt die de waardebelegger had ingeschat.

Als een aandeel niet goed presteert of een lage marktcap heeft, kan dat resulteren in een gebrek aan liquiditeit. Ook kan het moeilijk zijn om te bepalen of een aandeel de bodem heeft bereikt of verder kan dalen.

Wil u graag veel meer weten over deze beleggingsstijl, kijk dan zeker eens op Beurs Babbel, geschreven door twee waardebeleggers uit België.

Andere tips voor u als belegger:

Ben jij klaar om de beleggingswereld in te stappen of
op zoek naar een additionele of vervangende broker?