BrokerTarieven

Zelf beleggen: waar begint u?

Houdt u van vrijheid en controle, en wilt u het liefst zelf beleggen? Zonder financieel adviseur of consultant? Dat kan. Het is dan wel verstandig om op bepaalde zaken te letten, zodat u geen fouten maakt. In dit artikel voorzien wij u van de ultieme tips voor een goede start.

Het eerste wat u nodig heeft is een bank of broker. Bekende online brokers zijn bijvoorbeeld DEGIRO of Binckbank. U kunt ook bij een bank als ABN AMRO beleggen. Doe hier onze vergelijkingstest om te zien welke brokers of banken het best bij u passen.

Wat heeft u nodig om zelfstandig te beleggen?

Bij zelf beleggen geeft u zelf richting aan uw beleggingsstrategie. U heeft de touwtjes in handen en beheert uw beleggingsportefeuille. Het is aan u om te bepalen welke beleggingen u maakt en wanneer u aandelen koopt of verkoopt. Behalve de juiste broker of bank heeft u een aantal persoonlijke eigenschappen nodig:

 • U heeft kennis van beleggen
 • U kunt eigen onderzoek doen en uw eigen investeringsplan samenstellen
 • U bent op de hoogte van het laatste financiële nieuws en vind het leuk om hiermee bezig te zijn
 • U heeft genoeg tijd voor beleggen
 • U begrijpt welke kosten er bij zelf beleggen komen kijken
 • U bent in staat om regelmatig uw beleggingen te monitoren en te beheren
 • U weet hoe u met uw emoties om moet gaan, zodat uw beslissingen niet negatief beïnvloeden
DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven
DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven

Het gebruiksvriendelijke platform en de lage kosten van DEGIRO bieden een geschikte instapmogelijkheid voor beginnende of basic beleggers. Open een account en start nu bij DEGIRO!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Voordelen en nadelen van zelf beleggen

Aan zelf beleggen hangen zowel voor- als nadelen. Hier volgen er enkele.

Voordelen

 1. U heeft volledige controle over uw beleggingsbeslissingen. Wilt u graag enkel in duurzame beleggingen investeren? Dan weet u zeker dat uw kapitaal wordt gebruikt voor groene investeringen.
 2. Kosten kunnen lager uitvallen omdat u door goed onderzoek te doen en brokers te vergelijken de goedkoopste broker kan vinden. U heeft geen financieel advies nodig, dus u hoeft daar ook niet voor te betalen.
 3. Online beleggen via apps is makkelijk en snel. U heeft op uw smartphone direct inzicht in en controle over uw beleggingen. 

Nadelen

 1. U krijgt geen financieel advies. U moet zelf uw onderzoek doen, beslissingen maken en uw beleggingen in de gaten houden. Dit kost veel tijd en energie. Daarnaast kan het lastig zijn om uw beslissingen niet te laten beïnvloeden door uw emoties.
 2. Met name als u nog niet voldoende kennis van beleggen heeft, is het makkelijk om kostbare fouten te maken. Online beleggen gaat snel, maar het nadeel daarvan is dat u ook snel een verkeerde beslissing kunt maken.
 3. Er is een risico dat u te veel (of te weinig) belegt en dat u wordt verrast door hogere kosten dan verwacht. 

Waar moet u op letten wanneer u zelf aan het beleggen gaat?

1. Denk lange termijn, niet korte termijn

Laat paniek of hebzucht niet uw beslissingen bepalen. Onthoud dat het een sprint is en geen marathon. Zelfs de meest ervaren beleggers kunnen hun emoties soms niet onder controle houden. Houd uw hoofd koel en heb geduld.   

2. Doe uitgebreid onderzoek

Vooral beginnende beleggers lopen het risico om ergens in te beleggen wat ze niet helemaal begrijpen. Hierdoor nemen ze meer risico dan ze zouden willen. Dit geldt soms ook voor ervaren beleggers. Uw succes hangt grotendeels af van de mate waarin u onderzoek doet naar de financiële positie van een bedrijf (lees jaar- en kwartaalverslagen), naar de leidinggevenden, naar dividenden, etc. Dit geeft u het nodige inzicht om de juiste beslissingen te maken.

3. Weet waar u in wilt beleggen

Geen idee waar u in wilt beleggen? Dan wordt het moeilijk om rendement op te bouwen! Gelukkig zijn er genoeg manieren om inspiratie op te doen. Bekijk nieuwsbronnen online of lees de financiële segmenten van verschillende dagbladen. Praat met vrienden, collega’s of familieleden die verstand van beleggen hebben. Laat u (gratis) adviseren door mensen die kennis van zaken hebben.

DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven
DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven

Het gebruiksvriendelijke platform en de lage kosten van DEGIRO bieden een geschikte instapmogelijkheid voor beginnende of basic beleggers. Open een account en start nu bij DEGIRO!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

4. Zorg voor online veiligheid

Zoals bij elke online transactie is cyberveiligheid van cruciaal belang. Sommige apps en wallets (een aantal jaar geleden was dat bijvoorbeeld Exodus) zijn gevoelig voor hackers. Schrijf uw wachtwoorden op papier op en sla ze niet op de computer of uw telefoon op. Beveilig uw bankgegevens, gebruik geen openbare wifi-netwerken en zorg voor uitstekende wachtwoorden. 

Hier zijn wat meer algemene tips om uzelf online te beschermen:

 • Gebruik een uniek wachtwoord voor elke website. 
 • Dubbelcheck of uw wachtwoorden sterk genoeg zijn.
 • Maak gebruik van een VPN of wachtwoordbeheerder. Een VPN versleutelt uw gegevens en beschermt u tegen hackers.
 • Verstrek nooit uw bankgegevens per e-mail. Banken en andere financiële instellingen zullen u nooit om uw gegevens per e-mail of via sociale media vragen.
 • Check of er een slotje in de adresbalk staat. Dit geeft aan dat de website veilig is. 
 • Download het meest recente antivirusprogramma en software die u tegen malware beschermt.
 • Als u een website bezoekt, let dan goed op of u het juiste adres in heeft getypt. Anders zou het kunnen dat u op een phishingwebsite terecht komt. Als u dan uw gegevens zou invoeren, dan belanden die bij de eigenaren (cybercriminelen) van die website.
 • Klopt het e-mailadres van de bij u bekende instelling, broker of andere organisatie niet? Of ziet het er vreemd uit? Antwoord dan niet.

5. Kies een belegging die bij u past

Laat u niet beïnvloeden door trends en hypes. Het is gemakkelijk om mee te gaan in de hype van de nieuwste beleggingsrage. Maar onthoud dat het nieuwste populaire aandeel misschien wel geschikt is voor uw vriend of buurman, maar niet per se voor u. Investeer uw geld enkel in zaken waar u in gelooft en kies een belegging die bij u past.

Zelf beleggen met de beste broker

BrokerTarieven biedt een efficiënt vergelijkingsmiddel aan, waarmee u de meest geschikte broker of bank vindt om zelf te gaan beleggen. Onze Vergelijker adviseert enkel betrouwbare brokers, dus u hoeft u geen zorgen te maken over vergunningen of het gebrek daaraan. Alle geschikte brokers  worden voor u op een rijtje gezet. Zo kunt u zelf de beste keuze maken.

Deel deze blog via:

Andere tips voor u als belegger:

Ben jij klaar om de beleggingswereld in te stappen of
op zoek naar een additionele of vervangende broker