BrokerTarieven

Wat zijn brokerkosten?

Bij het beleggen komen enkele kosten kijken. Enerzijds zijn er taksen, afhankelijk van het land waar u belegt of het land waar u belastingplichtig bent. Anderzijds zijn er kosten verbonden aan de broker of bank waarbij u belegt. Dit noemen we brokerkosten.

Per transactie betaalt u een uitvoeringskost aan die broker. Deze bestaat uit de kosten die de beursmakelaar zelf moet betalen, aan de markten waarop gehandeld wordt, en wordt aangevuld met uiteraard een winstmarge voor de financiële instelling. Meer over die transactiekosten in een apart stuk op deze website.

Naast transactievergoedingen rekenen brokers kosten aan voor allerlei extra diensten.

Beleg met scherpe tarieven bij LYNX
Beleg met scherpe tarieven bij LYNX

LYNX biedt een groot aanbod beleggingsproducten & een uitgebreid platform tegen lage tarieven. Open nu een account bij LYNX en begin met beleggen!

Met beleggen kunt u meer dan uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u meer dan uw inleg verliezen

Let op, waar u veel lagere transactiekosten zal betalen bij prijsbrekers als DEGIRO of Mexem, in vergelijking met grootbanken, zullen zij dan vaak weer doorrekenen bij services die buiten de basisdienstverlening vallen. Zo rekenen kleinere brokers soms een jaarlijkse kost aan voor het gebruik van een bepaalde beurs. Grotere banken bieden dit normaal standaard aan, maar het werd doorgerekend in de hogere orderkosten weliswaar.

Voor zogenaamde ‘corporate actions’ (dividenduitkeringen, stock splits, kapitaalverminderingen, …)  rekenen beursmakelaars vaak een kost aan.

In- en uitstapkosten zal een broker niet aanrekenen maar kunnen wel op uw pad komen als u fondsen koopt. Het zijn de fondsbeheerders die deze vragen.

Banner LYNX

Wanneer u meer geld belegt dan u cash beschikbaar hebt, belegt u met geleende middelen (margin trading). U zal een debetrente moeten betalen en de rest van uw portefeuille dient als onderpand.

Brokers bieden meestal realtime koersen op een selectie aan beurzen. Als u meer realtime koersen ter beschikking wil, dus zonder die vaak geziene 15 minuten vertraging, zal u bepaalde abonnementskosten moeten dragen.

Telefonische orders (of via e-mail) zijn meestal mogelijk, maar kosten gevoelig meer dan eentje uitgevoerd op het onlineplatform.

Grote verschillen tussen makelaars zien we ten slotte bij de inschrijving voor aandeelhoudersvergaderingen. Sommige banken bieden deze dienst gratis aan, andere rekenen een administratieve kost.

>> Kijk hoeveel brokerkosten u betaalt, start de vergelijker!

Banner LYNX

Andere tips voor u als belegger:

Ben jij klaar om de beleggingswereld in te stappen of
op zoek naar een additionele of vervangende broker?