Bij value investing, of waardebeleggen, laten beleggers zich leiden door de onderliggende waarde van een aandeel in plaats van door beursschommelingen. Deze onderliggende, intrinsieke waarde wordt gebaseerd op onder andere de bezittingen en schulden van een bedrijf (scroll omlaag voor meer informatie over het berekenen van de intrinsieke waarde).Â
Waardebeleggers negeren de beurskoers en kopen een aandeel wanneer ze zien dat het een goede prijs heeft – overeenkomstig met of lager dan de intrinsieke waarde van het bedrijf. Als het aandeel wordt verhandeld tegen een prijs die lager is dan de intrinsieke waarde wordt dit ‘ondergewaardeerd’ genoemd.
Wanneer een aandeel aan de andere kant wordt verhandeld tegen een prijs die hoger is dan zijn intrinsieke waarde, noemen we dat ‘overgewaardeerd’. Meestal verkopen waardebeleggers dan hun aandelen.
Andere beleggers kopen een aandeel juist wanneer ze zien dat het in waarde stijgt. En verkopen daarna (wel of niet in paniek) het aandeel wanneer het aandeel flink daalt. Value investors behouden hun aandelen, ondanks de schommelingen op de beurs – mits ze vertrouwen in het bedrijf blijven hebben. De gedachte hierachter is dat ze weten hoeveel het aandeel (en het bedrijf) waard is en ze vertrouwen erop dat de koers weer aantrekt.
Waardebeleggers zijn van mening dat de aandelenkoersen de langetermijnbasis van een onderneming niet juist vertegenwoordigen, omdat deze koersen sterk afhankelijk zijn van het marktgedrag.
Value investing is een methode die door de Amerikaanse econoom, Benjamin Graham, in het leven is geroepen. Volgelingen van hem zijn onder andere Warren Buffett en Peter Lynch. Graham heeft een flink vermogen opgebouwd met deze methode, waarbij hij zijn risico’s wist te minimaliseren door de bedrijven waarin hij investeerde, continu te blijven analyseren.Â
Het gebruiksvriendelijke platform en de lage kosten van DEGIRO bieden een geschikte instapmogelijkheid voor beginnende of basic beleggers. Open een account en start nu bij DEGIRO!
Het principe achter value investing is om aandelen te kopen wanneer ze ondergewaardeerd zijn en ze te verkopen wanneer ze hun werkelijke of intrinsieke waarde bereiken, of daar bovenuit stijgen.
Als bijvoorbeeld verwacht wordt dat een bedrijf uitzonderlijk goed gaat presteren in de nabije toekomst, is de kans groot dat de aandelenkoersen gaan stijgen. Dit doet de vraag en de prijs nog meer toenemen. Blijkt bij nadere analyse dat het bedrijf een financiële en organisatorische structuur heeft die de hoge verwachtingen niet evenaart? Dan is het aandeel dus overgewaardeerd en zullen waardebeleggers niet meedoen aan dergelijke markttendensen.Â
De intrinsieke waarde van een bedrijf wordt berekend aan de hand van de bezittingen en schulden, de financiële geschiedenis, de cashflow, het bedrijfsmodel, de winst en de toekomstige winstgevendheid. Andere indicatoren zijn:
Waardebeleggers onderzoeken ook waarom de aandelen van een bedrijf ondergewaardeerd zijn en of het de nodige organisatorische en financiële middelen heeft om zich te herstellen van een onderwaardering.
Lees hier meer over waardebeleggen.
Ben jij klaar om de beleggingswereld in te stappen of
op zoek naar een additionele of vervangende broker?