BrokerTarieven

Indexbeleggen: alles wat u moet weten

Indexbeleggen is de laatste jaren ongelooflijk populair aan het worden. Hoewel het beleggen in een index aantrekkelijke voordelen heeft, zijn er ook nadelen waarvan u op de hoogte moet zijn. In dit artikel bespreken we de voornaamste.

Wat is indexbeleggen?

Wat houdt indexbeleggen precies in? Wel, in plaats dat u in losse aandelen investeert en gedeeltelijk eigenaar van een bedrijf wordt, investeert u bij indexbeleggen in de gehele index. Dit doet u door te beleggen in een indexfonds. De beheerder van dit fonds koopt een pakket aandelen dat uit dezelfde samenstelling bestaat als de samenstelling van de markt. Zo volgt het indexfonds de ontwikkelingen op de beurs.

Een index is in principe een denkbeeldige portefeuille van effecten die een bepaald deel van de beurs vertegenwoordigen. Het wordt meestal samengesteld op basis van de aandelen van goedlopende bedrijven in de economie of een bepaalde sector. 

Beleggen in een index is een vrij simpele manier van beleggen; u hoeft niet zoveel individuele keuzes te maken. U volgt één index, bijvoorbeeld een AEX Tracker (ETF). Dat kan de Nederlandse AEX zijn, de EURO STOXX 50 of de Dow Jones Index. Ook kunt u een index van aandelen, grondstoffen of obligaties volgen.

Stel, u belegt in de AEX index. Als deze index stijgt, dan stijgt de waarde van uw tracker of ETF. Uiteraard geldt dat wanneer de index daalt, ook de waarde van uw tracker/ETF daalt. 

Naast trackers/ETF’s die indexen volgen, zijn er ook ETF’s speciaal samengesteld om één bepaalde sector te volgen of groen te beleggen. Zo is een tracker voor biotechbedrijven vaak interessant om zo het risico (wat groot is bij dit soort bedrijven) te spreiden.

Beleg in indexen bij eToro
Beleg in indexen bij eToro

Start met het beleggen in indexen zoals de Amerikaanse S&P500 of de Duitse GER40. Open een account bij eToro en start met beleggen in indexen!

77% van de particuliere CFD accounts verliest geld
77% van de particuliere CFD accounts verliest geld

Voordelen van indexbeleggen

Er is een enorm aantal beleggers te spreken over het beleggen in indexen. Hier volgen enkele redenen waarom dat zo is.

Lage beheerskosten

Zeker in vergelijking met beleggingsfondsen zijn indexfondsen een goedkope manier van beleggen. Een van de belangrijkste voordelen is dat er alleen maar aandelenindexen gevolgd worden, die passief worden beheerd. Omdat er geen actief beheer is, zijn de kosten van deze indexfondsen laag. 

Beursgenoteerde fondsen (ETF’s) zijn vaak indexfondsen en bieden over het algemeen de laagste kosten van allemaal. Hiermee kunt u op lange termijn geld besparen, omdat een kleiner deel van uw winst naar beheerskosten of andere kostenposten gaat.

Indexbeleggen is geschikt voor beginnende beleggers

Aandelenindexen bieden een simpele manier om de gezondheid van een markt te volgen. Door naar één statistische meting te kijken, kunt u snel de huidige situatie op de beurs peilen. 

Daarnaast geven historische gegevens van de bewegingen op de index beleggers een idee hoe de markten in het verleden op specifieke situaties hebben gereageerd. Dat helpt u om betere beslissingen te nemen. Uiteraard betekent dit niet dat u daar 100% op moet vertrouwen. Immers: in het verleden resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Bent u beginnend belegger? Lees hier onze slimme tips voor vermogensopbouw of ga aan de slag met een gratis oefenaccount.

U bent niet afhankelijk van het succes van individuele bedrijven

Uw belegging is verspreid over alle bedrijven in een index. Zo kunt u met één product de hele AEX volgen, dus bent u niet afhankelijk van het succes van individuele bedrijven. Dit scheelt een hoop stress en tijd, aangezien u zich niet bezig hoeft te houden met het volgen van een specifiek bedrijf. Ook hoeft u geen uitgebreid onderzoek te doen voordat u een aandeel wilt kopen. 

Gediversifieerde portefeuille 

Wij raden altijd aan om een goed gediversifieerde portefeuille aan te houden. Op die manier voorkomt u blootstelling aan de grillen van een bepaald aandeel of een bepaalde sector. Maar voor een beginnende belegger kan het kopen van aandelen in verschillende bedrijven behoorlijk prijzig zijn. Indexfondsen zijn wat dat betreft een aangename oplossing, omdat u een mandje met verschillende aandelen kunt kopen voor een lagere prijs.

Efficiënte manier van beleggen

Beleggers en adviseurs geloven vaak dat ze de beurs te slim af kunnen zijn. Hierop moet u vertrouwen, aangezien u anders geen risico’s zou nemen. Toch blijkt dit op lange termijn tegen te vallen. Een indexfonds heeft echter als voordeel dat het de prestaties van een sector als geheel volgt, waardoor u niet op een individueel oordeel hoeft te vertrouwen.

Nadelen van indexbeleggen

Het beleggen in indexen is niet voor niets zo populair geworden. Toch zijn er enkele nadelen die u moet overwegen voordat u uw keuze maakt.

Veel indexen missen flexibiliteit

Veel indexen missen de flexibiliteit van actief beheerde fondsen. Meestal wordt bij een passief beheerd fonds zoals een indexfonds de samenstelling van de portefeuille slechts een tot vier keer per jaar aangepast. Dit gebeurt alleen als de samenstelling van de index wijzigt. Bij een actief beheerd fonds, gebeurt dit veel vaker omdat ze als doel hebben de index te verslaan. Dit hoeft overigens niet per se in een hoger rendement te resulteren, maar het is wel goed om te weten.

Geen persoonlijke relatie met vermogensbeheerder

Beleggers geven niet zomaar hun kapitaal weg; ze willen eerst vertrouwen hebben in hun vermogensbeheerder. Indexfondsen hebben als grote nadeel dat u de beheerders niet kent, want ze werken niet met ervaren beleggingsanalisten Wel bestaat er zoiets als ‘beheerd indexbeleggen’, een vorm van indexbeleggen waarbij u persoonlijke begeleiding ontvangt.

Beleg in indexen bij eToro
Beleg in indexen bij eToro

Start met het beleggen in indexen zoals de Amerikaanse S&P500 of de Duitse GER40. Open een account bij eToro en start met beleggen in indexen!

77% van de particuliere CFD accounts verliest geld
77% van de particuliere CFD accounts verliest geld

Onduidelijkheid over verantwoordelijkheid in toekomst

Als indexbeleggen nog meer toeneemt in populariteit, wordt het merendeel van de beleggers eigenaar van dezelfde bedrijven. Hierdoor kan wellicht ooit de vraag ontstaan wie verantwoordelijkheid gaat dragen voor die bedrijven. 

Aandeelhouders spelen immers een belangrijke rol in het bepalen van salarissen van leidinggevenden en het bedrijfsbeleid. Als indexbelegger geeft u echter uw stemrecht weg aan het financiële bedrijf waarin u belegt. Het merendeel van de indexfondsen behoort tot slechts een handjevol financiële bedrijven (BlackRock, Vanguard, State Street Global Advisors, Invesco en Charles Schwab). De vraag is of deze bedrijven dan wel de juiste keuzes maken.

Vind de juiste broker voor indexbeleggen

Heeft u interesse in indexbeleggen of een andere vorm van beleggen? Of wilt u beleggen in aandelen, obligaties, ETF’s of een ander beleggingsinstrument? Dan is het cruciaal dat u de juiste broker vindt voor uw persoonlijke situatie. 

Niet elke broker is geschikt voor iedereen. Welke de juiste is voor u, hangt allemaal af van uw beleggingsstrategie, beschikbare kapitaal en kennis. Omdat het behoorlijk veel tijd kan kosten om brokers te vergelijken, helpen wij u daarbij. Ga nu aan de slag met onze Vergelijker.

Deel deze blog via:

Andere tips voor u als belegger:

Ben jij klaar om de beleggingswereld in te stappen of
op zoek naar een additionele of vervangende broker