BrokerTarieven

Vermogensopbouw tips

U kunt niet vroeg genoeg beginnen met vermogensopbouw. In wat voor situatie u ook zit, het is voor iedereen mogelijk om te sparen of te investeren. Het komt er meestal op neer dat u er even goed voor moet zitten om te kijken wat de beste opties voor u zijn. In dit artikel geven we 7 tips om snel en slim uw kapitaal te laten groeien.

1. Automatisch sparen of beleggen

Dit lijkt misschien een voor de hand liggende tip, maar u zult zich verbazen hoeveel mensen niet automatisch sparen. De meeste mensen lijken misschien veel geld te hebben door in flitsende auto’s te rijden of dure horloges te dragen, maar qua kapitaal hebben ze vrij weinig. En dat is jammer, want ook al zouden ze slechts 10% van hun inkomen per maand automatisch wegleggen, dan gebeurt er tenminste iets. 

Sommige financiële adviseurs raden zelfs aan om minstens 30-50% van een maandsalaris te beleggen of te sparen. Aangezien sparen nauwelijks meer rendabel is, raden wij aan om uw geld te beleggen. Hierover meer in de volgende paragraven.

DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven
DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven

Het gebruiksvriendelijke platform en de lage kosten van DEGIRO bieden een geschikte instapmogelijkheid voor beginnende of basic beleggers. Open een account en start nu bij DEGIRO!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

2. Leer te leven met minder

Nu bent u misschien geschrokken van het getal 30-50%. Wellicht kunt u zich niet voorstellen hoe u dat op dit moment kunt missen. Daarom is de tweede tip: leer leven met minder. Verlaag uw levensstandaard en u houdt veel meer geld over dan gedacht. Uiteraard moet het leven wel leuk blijven, maar bedenk u eens wat u écht plezier geeft en wat u eigenlijk niet eens nodig heeft. 

Kunt u misschien minder shoppen? Heeft u die dure auto of dat flatscreen echt nodig? Denk goed na over uw aankopen. Onderzoek toont aan dat hoe langer we onszelf de tijd geven om over een aankoop na te denken, hoe vaker we erachter komen dat we het product helemaal niet nodig hebben en er niet eens meer naar verlangen.

3. Maak een overzicht van uw uitgaven en inkomsten

Om te weten wat voor bedrag u maandelijks opzij kunt leggen, moet u een overzicht maken van uw uitgaven en inkomsten. Veel mensen doen dit niet, wat ertoe leidt dat ze meer uitgeven dan dat ze verdienen. Ze geven de voorkeur aan de illusie van rijkdom boven de vrijheid van werkelijke rijkdom. Liever dat ze er rijk uitzien en denken respect te krijgen, dan dat ze nu inleveren voor vermogensopbouw. Hierdoor leven ze onbewust boven hun stand en komen de meeste mensen in de schulden.

4. Maak een plan voor vermogensopbouw

Een van de grootste fouten die veel mensen maken is dat ze geen plan hebben voor hun vermogensopbouw. Het is lastiger om succes te boeken als u geen plan, richting of doelen heeft vastgesteld voor uzelf. Dit plan hoeft echt niet heel moeilijk te zijn, maar het vereist wel wat actie aan uw kant. Net als de vorige stappen. Het is simpel, maar u moet het gewoon even doen. Financieel succes is een keuze; het is het resultaat van alle beslissingen (ook al zijn ze klein) die u elke dag neemt. 

5. Investeer in financiële educatie

Als u nog niet zoveel weet van beleggen of financiële markten, investeer dan eerst in uw financiële educatie! U leert het niet in één dag, maar uw vermogen kunt u wel snel kwijtraken als u niet de juiste beslissingen neemt. Hoe meer u van beleggen afweet, hoe minder het u zal kosten. Uiteraard kunt u ook leren door te doen en te oefenen, maar jaren van gemiste kansen en fouten maken is eigenlijk nog een duurdere opleiding. Als het op beleggen aankomt, is het winstgevender om er zoveel mogelijk van af te weten vóórdat u de beurs opgaat.

6. Periodiek beleggen

Zoals we al hebben gezegd, levert sparen niet zoveel meer op. De rentes worden steeds lager en bij grote bedragen moet u zelfs betalen om te kunnen sparen. Daarnaast komt de belastingdienst ook nog eens om de hoek kijken. Deze kosten kunnen flink oplopen. Daarom is periodiek beleggen een goed, of eigenlijk beter, alternatief. Bij periodiek beleggen spaart u automatisch een bedrag per maand, kwartaal, halfjaar of jaar. U kunt zelf besluiten hoeveel u belegt en u bent flexibel in het bepalen van het bedrag. 

DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven
DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven

Het gebruiksvriendelijke platform en de lage kosten van DEGIRO bieden een geschikte instapmogelijkheid voor beginnende of basic beleggers. Open een account en start nu bij DEGIRO!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Let op: dit is vooral aantrekkelijk voor langetermijn-beleggers. Om volledig te profiteren van periodiek beleggen, moet u rekening houden met het feit dat u geduld en tijd nodig heeft om uw kapitaal te kunnen opbouwen. Als u uw geld snel nodig heeft, dan is periodiek beleggen minder geschikt. 

7. Zoek een broker die perfect bij u en uw situatie past

Tot slot is het voor een succesvolle vermogensopbouw belangrijk dat u een goede broker of bank vindt, die de beste tarieven biedt voor u. U vindt deze door verschillende brokers te vergelijken met elkaar. Gebruik daarvoor onze handige Vergelijker.

Deel deze blog via:

Andere tips voor u als belegger:

Ben jij klaar om de beleggingswereld in te stappen of
op zoek naar een additionele of vervangende broker