BrokerTarieven

Gratis beurshandel in de VS

Zoals onlangs op de website van het FD.nl te lezen viel biedt de ene na de andere broker in de Verenigde Staten nu gratis beurshandel aan. Het is een race naar de bodem die leidt tot een grote overname van TD Ameritrade door Charles Schwab. Dergelijke taferelen zien we in Europa nog niet.

Charles Schwab – de baas van de gelijknamige prijsvechter onder de Amerikaanse brokers – profiteert nu van wat hij in oktober teweeg heeft gebracht. Schab schrapte namelijk als eerste grote broker de vaste transactiekosten die beleggers betalen als ze aandelen verhandelen. Concurrenten zoals Interactive Brokers, TD Ameritrade en E-Trade moesten wel mee met deze verandering, met alle gevolgen van dien.

Banner LYNX

De omzet van Charles Schwab bestaat voor slechts een klein deel uit commissievergoedingen, maar vele kleinere concurrenten zijn afhankelijker van deze inkomsten. Nu deze inkomsten ontbreken zijn zij een uitstekend doelwit voor een overname.

Schwab sloeg meteen toe; voor zeker $25 mrd neemt hij aandelen van TD Ameritrade over, hiermee ontstaat een gigant met $500 mrd onder beheer.

De situatie in Europa

De markt in Europa is ook flink veranderd. Sinds de komst van onlinebroker DeGiro zo’n 10 jaar terug zijn de prijzen drastisch omlaag gegaan. Sommige partijen, zoals het Duitse Flatex en het Nederlandse Bux bieden als gevolg nu (deels) gratis handel aan.

Toch zijn er nog geen Europese giganten die te vergelijken zijn met Charles Schwab. Ook gratis beurshandel is nog vrij zeldzaam. Hoe komt dat?

Beleg met scherpe tarieven bij LYNX
Beleg met scherpe tarieven bij LYNX

LYNX biedt een groot aanbod beleggingsproducten & een uitgebreid platform tegen lage tarieven. Open nu een account bij LYNX en begin met beleggen!

Met beleggen kunt u meer dan uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u meer dan uw inleg verliezen

“Als je niets betaalt, ben je zelf het product”

Gratis handel bestaat niet. “Het verdienmodel verschuift alleen nog maar meer naar de achterkant”, aldus Bart Spronk, van Finner. Daarmee doelt hij erop dat de transacties gratis zijn, maar aan de handel wordt nog steeds verdient.  Europeanen zijn mede daarom niet zo enthousiast over gratis handel, meent Sam Hollanders van BrokerTarieven.nl. ‘Hier beseffen mensen misschien iets beter dat als je niets betaalt, jij zelf het product bent.’

Handel in data komt al veelvuldig voor. Euronext, de uitbater van de Amsterdamse beurs, wilt zijn winstmarges flink verhogen door meer gegevens te verhandelen.  In de VS gaan brokers al meer en meer lijken op techgiganten, zoals Facebook en Google, waarbij data worden verhandelt. Hoe dit van invloed zal zijn op de Europese markt, daarover kunnen we nu slechts nog speculeren.

Deel deze blog via:

Andere tips voor u als belegger:

Ben jij klaar om de beleggingswereld in te stappen of
op zoek naar een additionele of vervangende broker