BrokerTarieven

Shorten: alles wat u moet weten!

Shorten, short gaan of short selling, komt neer op het verkopen van effecten (aandelen, obligaties, etc) die u niet in bezit heeft, om via die weg te profiteren van een daling in de beurskoers.

Wat is short gaan?

Short gaan is een veelgebruikte term in de beleggingswereld. Als u als belegger short gaat betekent dit dat u aandelen verkoopt die u niet in bezit heeft. Door short selling kunt u profiteren van een daling van de beurskoers. Als belegger speelt u dan in op de verwachte waardedaling van een aandeel. Als belegger is het mogelijk om zowel aandelen, obligaties als ETF’s te shorten.

Voor- en nadelen van shorten

Nadelen van short selling

Wanneer u “long” zit kunt u enkel uw inleg verliezen (tenzij ingekocht op marge). Terwijl bij een shortpositie uw verlies in theorie oneindig is. Het aandeel kan immers in theorie ongelimiteerd blijven stijgen.

Een ander nadeel: u betaalt rente om aandelen te shorten. Deze rente verschilt per aandeel en kan per dag verschillen, aangezien we te maken hebben met vraag en aanbod.

Dividenden zijn een ander nadeel. Een dividend is een (periodieke) uitbetaling aan de aandeelhouders van de winst. Zit u in een shortpositie in een bedrijf, en dat bedrijft keert op dat moment geen dividend uit in de periode dat u short zit, dan dient u het bruto dividend te betalen.

Tot slot kan er door short selling een “short squeeze” onstaan. Shorters sluiten hun positie af door aandelen terug te kopen. Als zij dit allemaal tegelijk doen, bijvoorbeeld omdat er positief nieuws is over het bedrijf, dan kan de koers plotseling hard stijgen. Dit heeft al menig belegger flink in de problemen gebracht.

DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven
DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven

Het gebruiksvriendelijke platform en de lage kosten van DEGIRO bieden een geschikte instapmogelijkheid voor beginnende of basic beleggers. Open een account en start nu bij DEGIRO!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Voordelen van short selling

Een van de grootste voordelen die short selling bied is de flexibiliteit die u hierdoor krijgt. Niet enkel profiteert u van stijgende koersen, maar ook bij dalende koersen kan u rendement behalen.

Door middel van short selling kan u ook uw posities hedgen. Dit houdt in dat u financieel risico van een investering afdekt door een andere investering te doen. U kan bijvoorbeeld shortposities tegenover uw gekochte aandelenposities zetten om enigszins het marktrisico af te dekken.

Tot slot is er het voordeel van snelle, dalende koersen. Een beurs stijgt over het algemeen langzaam, maar een dalende beurs beweegt juist snel.

Wanneer short gaan?

Shorten werkt aanzienlijk anders als beleggingsstrategie dan aandelen koppen (long gaan). Het is als het ware het tegenovergestelde van long gaan. Echter zijn de risico’s bij short gaan groter. U kunt namelijk meer verliezen dan uw inleg.

Short selling vergt dus meer kennis van beleggen, beleggingservaring en goed kunnen inschatten wat de risico’s zijn.

Andere tips voor u als belegger:

Ben jij klaar om de beleggingswereld in te stappen of
op zoek naar een additionele of vervangende broker?