BrokerTarieven

Wat is een optie?

Een optie is een recht. Het recht op het kopen of verkopen van onderliggende activa tegen een bepaalde prijs en tegen/voor een bepaalde datum. 

Dit financieel instrument kan u kopen om van het recht te genieten. U kan het echter ook zelf schrijven, ‘uitgeven’ zeg maar. Daarbij draagt u dan een plicht tegenover de koper, maar ontvangt u de ‘premie’, zeg maar de kostprijs van het product. 

U kent het principe misschien al uit de vastgoedsector. Een optie nemen op een huis geeft u de mogelijkheid het onroerend goed voor een bepaalde tijd als enige te kunnen kopen.

Met een beursgenoteerde call-optie hebt u het recht om een onderliggend financieel actief, 100 aandelen bijvoorbeeld, te kopen tegen een bepaalde datum (expiratie), vaak de derde vrijdag van een bepaalde maand, en tegen een vooraf bepaalde prijs (strike). De schrijver van de optie heeft de plicht die aandelen, of een andere onderliggende waarde uiteraard, te leveren tegen die bepaalde datum en die afgesproken prijs. Het veiligste is om die aandelen dan ook effectief in bezit te hebben (covered call).

Goedkoop beleggen in opties bij LYNX
Goedkoop beleggen in opties bij LYNX

Beleg bij LYNX in zowel put als call opties met bijvoorbeeld een index, aandeel of grondstof als onderliggende waarde. Start vandaag nog met beleggen in opties bij LYNX!

Met beleggen kunt u meer dan uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u meer dan uw inleg verliezen

Put-opties daarentegen geven u het recht om een onderliggende waarde te verkopen tegen een bepaalde prijs, tegen een bepaalde datum. Zo kan u bijvoorbeeld winsten veiligstellen of gewoonweg een bepaalde prijs van aandelen, ETF’s, grondstoffen, … vastklikken. De schrijver van die optie moet dus bereid zijn dit te kopen tot de afgesproken tijd. Let op dit bedrag dan ook te kunnen opbrengen!

Hieronder als voorbeeld de optietabellen voor januari en februari 2021 voor het aandeel Ahold-Delhaize vanop de website van Iex. 

Afbeelding met tafel

Automatisch gegenereerde beschrijving

Opties van het Amerikaanse type kunnen tot de expiratiedatum gesettled worden, het Europese type enkel op de expiratiedatum. De eerste zijn voornamelijk aandelenopties, de tweede soort zijn er vooral voor indices.

Banner LYNX

Andere tips voor u als belegger:

Ben jij klaar om de beleggingswereld in te stappen of
op zoek naar een additionele of vervangende broker?