BrokerTarieven

Wat is het?

Met een trailing stop order kan u winsten veiligstellen, verliezen beperken en toch profiteren van koersbewegingen. 

Gewone stop order vs. trailing stop order

Ter herinnering, wat was ook al weer een gewone stop order? Wel, bij een stop-loss, de meest gebruikelijke stoporder, stelt u een koerslimiet in onder de huidige koers. Als deze ‘trigger’ wordt bereikt gaat een marktorder naar de beurs om uw positie zo snel mogelijk te liquideren, aan de best mogelijke prijs. Dit kan echter ook een stuk onder de trigger zijn,  vooral bij illiquide aandelen. Daarom wordt ook wel eens een stop-limit order gebruikt. Naast de trigger komt er dan nog een limiet bij, een prijs die men minimum wil bij verkoop, eronder wordt niet meer verkocht. U verzendt geen marktorder naar de beurs, maar een limietorder.

In omgekeerde zin, naar boven toe, kan een stop order ook gebruikt worden. Technische analisten kopen bijvoorbeeld graag van zodra een bepaald weerstandsniveau is doorbroken. Verliezen beperken is bij de particuliere belegger echter een meer gangbare doelstelling van zo’n stop order. 

Maak gebruik van het ruime aanbod ordertypes bij eToro
Maak gebruik van het ruime aanbod ordertypes bij eToro

Beleg met market- en limit orders of maak gebruik van een van de geavanceerde ordertypes van eToro. Open een account bij eToro en start vandaag nog!

77% van de particuliere CFD accounts verliest geld
77% van de particuliere CFD accounts verliest geld

Nu voegen we het woord ‘trailing’ toe. Het Engelse werkwoord to trail betekent, ‘zich voortslepen’ of in deze context misschien beter ‘een spoor volgen’. De trailing order volgt de koers van het effect en past zich erop aan. Een stop-loss order kan u bijvoorbeeld instellen op 3 euro onder de huidige koers. Als het aandeel momenteel 20 euro waard is zou een ordinaire stop-loss een trigger krijgen op 17 euro en dit zou ongeacht de koersevolutie zo blijven. Een trailing stop-loss past zich echter aan als het aandeel van 20 naar 22 euro zou stijgen. De trigger van de stop-loss stijgt ook naar 19 euro. Zo kan u tegelijk blijven profiteren van de beschermende werking (verliesbeperking) van de stop-loss order én profiteren van gunstige koersevoluties. In omgekeerde zin zal de stop-loss natuurlijk niet mee dalen met de koers. Dit zou het verliesbeperkende effect tenietdoen. 

Bij de trailing stop-limit komt er nog eens een limiet bij, die eveneens mee evolueert. We hernemen bovenstaand voorbeeld. De koers staat aan 20 euro. U voert een trailing stop-limit in, 3 euro onder de koers maar de limiet staat er 4 euro onder. U wil dus bij een daling van 3 euro onder de laatste top verkopen maar indien het plots verder dan 4 euro crasht onder die top dan wil u niet meer verkopen. 

Bij een stop kooporder gebeurt alles uiteraard in de omgekeerde richting. Een trigger boven de huidige koers, een limiet daar nog boven en mee evoluerend als de koers daalt.

Voordelen trailing stop order

  • U hebt de mogelijkheid om verlies te beperken of een deel van de winst veilig te stellen.
  • U kan mee profiteren van koersevoluties.
  • Met een stop-limit order kan u bepalen wat u maximaal wil betalen of minimaal wil krijgen bij verkoop.

Nadelen trailing stop order

  • Tenzij u een stop-limit order kiest hebt u geen greep op de uitoefenprijs, deze kan veel negatiever zijn dan hetgeen u wou. 
  • Bij illiquide aandelen en grote bewegingen kan een stop-limit mogelijks niet worden uitgevoerd. 

Andere tips voor u als belegger:

Ben jij klaar om de beleggingswereld in te stappen of
op zoek naar een additionele of vervangende broker?