BrokerTarieven

Wat zijn inningskosten over een dividenduitkering?

Brokers en andere beursmakelaars rekenen in sommige gevallen inningskosten aan voor het verwerken van een dividenduitkering. 

Hoge inningskosten

Bij dividend in cash is dit een echte zeldzaamheid. Een grootbank, op zich al vrij duur om zelfstandig bij te beleggen, durft hier nog wel eens een bedrag aan te rekenen bij buitenlandse dividenden. BNP Paribas Fortis rekent 2,42 procent met een minimum van 3,03 euro en een maximum van 60,50 euro. Ook bij Belfius betaalt u 2,42 procent, hetzelfde minimum maar een maximum van 121 euro. 

Zeker wanneer u bedrijven in portefeuille heeft die meerdere keren per jaar winst uitkeren, zit u met de gebakken peren. Amerikaanse bedrijven hebben vaak de gewoonte om met kwartaaldividenden te werken. Rekent u maar uit. 

Dividenden in aandelen zijn frequenter aan kosten onderworpen. Bij DEGIRO betaalt u 7,50 euro, bij Bolero 5 euro maar bij LYNX is ook dit gratis, om maar enkele voorbeelden te noemen. 

Beleg met scherpe tarieven bij LYNX
Beleg met scherpe tarieven bij LYNX

LYNX biedt een groot aanbod beleggingsproducten & een uitgebreid platform tegen lage tarieven. Open nu een account bij LYNX en begin met beleggen!

Met beleggen kunt u meer dan uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u meer dan uw inleg verliezen

Dividenduitkeringen en belasting

Het volgende heeft niets met de kosten aangerekend door de broker te maken, maar ik wil er u toch even attent op maken. 

Dividenduitkeringen zijn niet alleen rozengeur en maneschijn. Het brutodividend wordt van het aandeel geknipt en dat bedrag gaat ook uit de balans van het bedrijf. Maar u betaalt er nog belastingen op! Bij buitenlandse dividenden zelfs dubbel, de bronbelasting aan het land van herkomst en daarna de belasting aan het land waar jij gedomicilieerd bent.

In veel gevallen kun je echter, via dubbele belastingverdragen, de bronbelasting herleiden naar, vaak, 15 procent maar voor Frankrijk 12,8 procent. Nederland doet de belegger een cadeautje met een uitzonderlijk lage 15 procent tout court.

De eigen burgers profiteren daardoor van een lage belasting, maar buitenlandse investeerders moeten ook geen lastige administratie in orde brengen. 

Banner LYNX

Andere tips voor u als belegger:

Ben jij klaar om de beleggingswereld in te stappen of
op zoek naar een additionele of vervangende broker?