BrokerTarieven

Aandelen kopen: hoe doet u dat?

Beleggen in aandelen is één van de manieren om winst te maken. Het kopen en verkopen van aandelen is niet voor niets de meest populaire vorm van beleggen. In dit artikel ontdekt u hoe aandelen kopen werkt en welke ordertypen u kunt kiezen.

Wat is een aandeel?

Een aandeel is een bewijs van deelname in het kapitaal van de onderneming. Met andere woorden: Als u een aandeel koopt bent u voor dat deel eigenaar van de onderneming. Een prijs van een aandeel wordt vastgesteld door de huidige vraag en het aanbod. Hoe meer vraag naar het aandeel, des te hoger de prijs. Door u te verdiepen in de bedrijfsresultaten, toekomstverwachtingen en de algemene economische trend kunt u enigszins voorspellen welke kant de koers van het aandeel opgaat.

Beleg voordelig in aandelen bij DEGIRO
Beleg voordelig in aandelen bij DEGIRO

Bij DEGIRO heb je de toegang tot duizenden aandelen wereldwijd tegen zeer scherpe tarieven. Open nu een account bij DEGIRO en begin met beleggen!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Zelf handelen op de beurs

Het kopen en verkopen van aandelen gebeurt op de beurs. De Nederlandse beurs bevindt zich aan het Beursplein, te Amsterdam. Als particulier heeft u daar overigens weinig te zoeken, hier vindt u enkel de grote financiële instellingen. Zij verhandelen aandelen voor hun klanten. Als particulier koopt u uw aandelen bij zo’n financiële instelling, ofwel een broker.

Uw eigen bank is hoogstwaarschijnlijk ook een broker. Toch is het niet persé noodzakelijk om te beleggen bij uw eigen bank. Door de komst van online brokers kunt u eenvoudig zelf de gewenste broker kiezen, voor veelal lagere tarieven dan de grote banken.

U kunt simpelweg starten door een effectenrekening te openen bij één van de verschillende (online) brokers. Deze maken het mogelijk om in uw browser, of via een app, in aandelen te handelen. Vervolgens zoekt u in het webportal, of de app, het bedrijf op waarvan u aandelen wilt kopen. U kunt zelf bepalen hoeveel aandelen u wilt kopen van het bedrijf.

Afhankelijk van de beurs waarop het aandeel is genoteerd kunt u kiezen uit verschillende order typen.

 • Limit Order: Hiermee kiest u de maximale prijs die u bereid bent om te betalen om het aandeel te kopen. 
 • Market Order: Met dit type order koopt u direct het gewenste aantal aandelen tegen de huidige marktprijs. Een market order wordt ook wel een bestens order genoemd.
 • Stoploss: Hiermee kiest u een bedrag waarvoor u uw aandelen wilt verkopen mocht de koers zakken onder dit bedrag.
 • Stoplimit Order: Een stoplimit order is een stoploss order waarbij u een limiet opgeeft welke u minimaal wil ontvangen voor uw aandelen. Zakt de koers onder het stoploss niveau, maar ook onder uw limit niveau, dan worden uw aandelen niet verkocht.

Daarnaast is het mogelijk om de orderduur te kiezen.

 • Dagorder: Dit type order wordt automatisch verwijdert aan het eind van de handelsdag.
 • Doorlopend:  Dit type order blijft openstaan totdat hij is verlopen, handmatig verwijdert of uitgevoerd.

Na het doorlopen van deze stappen wordt uw order naar de beurs verzonden om uitgevoerd te worden. In het brokerplatform kunt u zien hoeveel openstaande orders u nog heeft. Voorbeeld: Als u een limit order plaatst, kan het natuurlijk zo zijn dat de opdracht niet wordt uitgevoerd als de koers niet daalt naar de prijs waarvoor u het aandeel wenst te kopen.

Hoe aandelen kopen – stappenplan

 1. Open een rekening bij de gewenste broker
 2. Log in via het webportal van de (online) broker
 3. Zoek het bedrijf waarvan u aandelen wilt kopen
 4. Plaats uw limit order.
 5. Kies de gewenste orderduur
 6. Controleer uw order
 7. Plaats uw order

 

Aandelen kopen bij de juiste broker

Voordat u aandelen kunt gaan verhandelen is het noodzaak dat u een broker vindt die bij u past. U kunt eventueel aandelen kopen via uw bank, maar misschien is dit voor u niet de beste keuze. Vaak betaalt u relatief veel voor het beheren, kopen en verkopen van uw aandelen bij de grote banken.

Vergelijkt u goed de verschillende voorwaarden die de brokers hanteren, alsook de gehanteerde kosten. Per transactie die u verricht via een broker worden zogeheten transactiekosten in rekening gebracht. Voor veel (beginnend) beleggers zijn de kosten van groot belang. Als u namelijk met een relatief klein vermogen gaat beleggen vermindert uw winst relatief aanzienlijk door de gemaakte kosten.

Brokers vergelijken kunt u eenvoudig doen via onze online tool.

Beleg voordelig in aandelen bij DEGIRO
Beleg voordelig in aandelen bij DEGIRO

Bij DEGIRO heb je de toegang tot duizenden aandelen wereldwijd tegen zeer scherpe tarieven. Open nu een account bij DEGIRO en begin met beleggen!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Hoe aandelen kopen en winst maken?

Winst maken met beleggen is vrij eenvoudig: zorg dat u een aandeel verkoopt voor een hogere prijs dan dat u ervoor heeft betaald. Het verschil is uw winst. Zo simpel is het.

De hamvraag is dus: Wat is het beste moment om een aandeel te kopen, of verkopen? Daarop is het antwoord helaas niet zo eenvoudig. Het hangt namelijk geheel af van de manier waarop u belegt.

Bent u van plan om uw aandelen jarenlang vast te houden? Of bent u juist een korte termijn belegger?

Lange termijn beleggers zullen voordat zij aandelen kopen uitvoerig onderzoek doen naar de bedrijven en enkel beleggen in bedrijven waar zij vertrouwen in hebben. Over het algemeen neemt dit type belegger minder risico, waardoor er relatief gezien ook minder rendement wordt behaald.

Anderzijds heb je korte termijn beleggers. Zij volgen de koersen op de voet. Aandelen verkopen doen zij soms binnen enkele dagen, of zelfs uren. Daytraden (daghandel) is hier een voorbeeld van. Korte termijn beleggers nemen meer risico, maar profiteren daardoor soms ook van hogere rendementen.

Waar kan ik het beste aandelen kopen?

Het antwoord hierop is dus geheel afhankelijk van welk type broker bij u past en welke beleggingsstijl u hanteert. Fysiek naar de bank gaan om aandelen te kopen is niet meer nodig, met het aanbod aan online brokers kunt u al vanuit huis handelen. Of zelfs onderweg via één van de diverse broker-apps. Een goede eerste stap is het vergelijken en selecteren van de juiste broker.

Deel deze blog via:

Other tips for you as an investor:

Ben jij klaar om de beleggingswereld in te stappen of
op zoek naar een additionele of vervangende broker