BrokerTarieven

Beleggen met kleine bedragen

De spaarrente is laag. De inflatie hoog. Sparen is niet langer een goede manier om geld te verdienen. Gelukkig is het vandaag de dag mogelijk om te beleggen met kleine bedragen, zodat u hiermee toch vermogen kunt opbouwen. Bovendien hoeft beleggen dus niet met een groot bedrag, u kunt klein beginnen. Het maakt niet uit of u nu €50, €100 of €1000 kunt missen. Wel belangrijk is dat u geen geld belegt dat u eigenlijk in de nabije toekomst al nodig heeft. Ontdek in dit artikel hoe u kunt beleggen met kleine bedragen.

Waarom beleggen met kleine bedragen?

Waarom is het als trader gunstig om te starten met beleggen met kleine bedragen? Eén van de meest voorkomende redenen om te beleggen met een klein budget is behoedzaamheid. Wellicht heeft u niet de tijd om constant de aandelenkoers en het financiële nieuws te volgen, en dan is het beter om klein te beginnen.

Anderzijds zijn er traders die gewoonweg niet willen starten met beleggen met een groot startkapitaal. Dat is immers ook volkomen begrijpelijk, u kunt beter eerst de nodige ervaring op doen door klein te beginnen en later pas meer geld in te leggen. Beleggen met een klein budget is in dit geval een praktische oplossing. 

DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven
DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven

Het gebruiksvriendelijke platform en de lage kosten van DEGIRO bieden een geschikte instapmogelijkheid voor beginnende of basic beleggers. Open een account en start nu bij DEGIRO!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Valkuilen

Zijn er valkuilen aan beleggen met een minimaal budget? Jazeker, soms zorgt het ervoor dat mensen roekeloos worden. Beleggen met een beperkt budget is aantrekkelijk omdat er weinig op het spel staat. Helaas kan dit ook aanleiding zijn tot het nemen van onnodige risico’s. Als u weet dat u weinig te verliezen heeft, wordt u mogelijk roekeloos, verricht u geen analyse meer en houdt u zich niet aan een strategie.

Beleggen met een klein bedrag kan dus de verkeerde gewoonten in de hand werken. Ondanks dat u belegt met een klein bedrag, is het raadzaam om de nodige tijd te steken in analyse en strategie. Dit zijn immers vereiste vaardigheden die u nodig heeft als u met meer budget wilt beleggen. Vermijd de gokkersmentaliteit en zie uw belegging als een grote investering, niet een klein bedrag dat u makkelijk kunt missen. 

Alternatief voor sparen

Als u gedurende een langere periode steeds een klein bedrag inlegt, dan bouwt u vanzelf een mooi bedrag op. U denkt nu misschien dat als u spaart, dat ook gebeurt. Het verschil tussen sparen en beleggen is dat u bij beleggen meer risico loopt. Daar staat tegenover dat het verwachte rendement ook (vele malen) hoger is dan bij sparen. Houd wel altijd wat spaargeld achter de hand voor onvoorziene uitgaven. 

Vanaf welk bedrag starten met beleggen?

Er is geen groot kapitaal nodig om te starten met beleggen; met €2000,- kunt u al makkelijk beginnen. Belangrijker is maandelijks bijsparen. Als u elke maand €50,- inlegt, bent u al goed op weg. Een vaste, maandelijkse inleg zorgt bijna ongemerkt voor een mooie investering, die bovendien kan groeien tot een volwaardige belegging waar u later de vruchten van plukt. 

Daarnaast heeft periodiek beleggen nog andere voordelen. U hoeft ook niet meer na te denken over wat een goed moment is om in te stappen, immers legt u elke maand een klein bedrag in. Als de beurs laag staat, worden er meer aandelen gekocht, en vice versa. Zo wordt over een langere periode een goede, gemiddelde prijs betaald. 

DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven
DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven

Het gebruiksvriendelijke platform en de lage kosten van DEGIRO bieden een geschikte instapmogelijkheid voor beginnende of basic beleggers. Open een account en start nu bij DEGIRO!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Beleggen met een klein bedrag is de ideale manier om te leren beleggen met grotere bedragen. Beleggen doet u immers voor de lange termijn met geld dat u over heeft en kunt missen. Als u het slim speelt, kan uw belegging veel waard worden. 

Tips voor beleggen met een klein budget

Beleggen is anders dan gokken, maar toch is het niet zonder risico. Uw inleg kan meer – maar ook minder – waard worden. Hierbij enkele tips zodat u een goed begin maakt als belegger: 

  • Wed niet op één paard. Verspreid het over meerdere asset classes en wereldwijde aandelen. 
  • Neem niet te veel risico met vermogen dat u later nodig heeft. Beperk uw risico.
  • Let op de (verborgen) kosten. Zo betaalt u, als u belegt in ETF’s, via geautomatiseerd vermogensbeheer, minder kosten dan wanneer iemand actief uw effectenportefeuille beheert.
  • Wees geduldig. Beleggen doet u voor de lange termijn. Wees niet ongerust als het even tegenzit op de beurs.
  • Wees consistent. Beleg elke maand, ook al is het maar een klein bedrag. Zo kan uw vermogen vrijwel ongemerkt groeien. 
  • Wacht niet te lang. Hoe eerder u begint met beleggen, des te meer rendement u op kunt bouwen. Het juiste moment bepalen om in te stappen is enorm lastig, wachten op dat moment heeft dus weinig zin. 

Wanneer gaan beleggen met grotere bedragen? 

Door met een klein bedrag te beleggen, leert u hoe het is om te beleggen met echt geld. De principes van beleggen met kleine bedragen zijn hetzelfde als die van grotere beleggingen, wel zal het waarschijnlijk anders aanvoelen: er staat dan immers meer op het spel. Begin klein en bouw langzaam uit. Zo kunt u een portefeuille opbouwen waar u zich comfortabel bij voelt. 

Starten met beleggen

Heeft u maandelijks een beperkt budget beschikbaar en staat u te popelen om te starten? Vind dan hier de meest geschikte broker voor uw doeleinden.

Deel deze blog via:

Andere tips voor u als belegger:

Ben jij klaar om de beleggingswereld in te stappen of
op zoek naar een additionele of vervangende broker