BrokerTarieven

Defensief beleggen

Bent u op zoek naar manieren om uw vermogen defensief te beleggen? Defensief beleggen heeft als voordeel dat u risico’s zoveel mogelijk vermijdt en daarbij focust op het beschermen en langzaam laten groeien van uw vermogen. In dit artikel bespreken we manieren om defensief te beleggen en geven we u tips om de juiste broker voor uw situatie te vinden.

Defensief versus offensief beleggen

Wat is het verschil tussen defensief beleggen en offensief (agressief) beleggen? Welnu, een defensieve investeringsstrategie houdt in dat u prioriteit geeft aan de bescherming van uw vermogen. Het groeien van uw vermogen gebeurt op een bescheiden tempo en u vermijdt hierbij hoge risico’s. 

Daartegenover staat offensief beleggen. Hierbij geeft u prioriteit aan een snelle groei van het vermogen door te profiteren van een stijgende markt. U koopt bijvoorbeeld aandelen die op het moment goed presteren, maar wel in ruil tegen een bepaald risico en volatiliteit. Ook kunt u offensief beleggen in opties. 

Beide vormen van beleggen vereisen echter een actief beheer van de portefeuille, waardoor u te maken kunt krijgen met hogere beleggingskosten dan bij een passief beheerde portefeuille. U zult immers kritische besluiten moeten nemen om rekening te houden met uw beleggingsdoelstellingen. U kunt ook kiezen voor een evenwichtige beleggingsstrategie, waarbij u een defensieve en een offensieve beleggingsstrategie combineert.

Voor wie is defensief beleggen een goed idee?

Mensen die defensief beleggen, richten zich op het vermijden van risico‚Äôs om geen kapitaal te verliezen. Dit zijn bijvoorbeeld gepensioneerden zonder vast salaris, mensen die de financi√ęle ruimte niet hebben om risico‚Äôs te nemen of mensen die voldoende tijd hebben om hun vermogen langzaam te laten groeien. In alle gevallen is de doelstelling het bestaande kapitaal te beschermen en het te evenaren met de inflatie.

DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven
DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven

Het gebruiksvriendelijke platform en de lage kosten van DEGIRO bieden een geschikte instapmogelijkheid voor beginnende of basic beleggers. Open een account en start nu bij DEGIRO!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Verschillende tips en manieren om defensief te beleggen

Er zijn verschillende manieren waarop u uw vermogen kunt beschermen bij een onstabiele beurs, zoals nu het geval is door het coronavirus. Laten we eens kijken naar een aantal verschillende opties die u zou kunnen overwegen.

  • Conservatieve vermogensverdeling: Nadat u heeft uitgezocht welke defensieve aandelen en industrie√ęn het best kunnen presteren, moet u uw vermogen conservatief verdelen. Drie veel voorkomende beleggingscategorie√ęn hiervoor zijn onder andere aandelen,¬†obligaties¬†en geldmarktbeleggingen. Het risicoprofiel van uw beleggingsportefeuille verandert naarmate u meer of minder in een bepaalde categorie investeert.
    • Aandelen¬†hebben over het algemeen een hoger rendement dan obligaties, maar ook een hoger risico.¬†Obligaties¬†hebben normaal een lager rendement dan aandelen, maar bieden minder risico. Al zijn er ook stabiele aandelen en risicovolle beleggingen. Bij¬†geldmarktbeleggingen¬†loopt u debiteurenrisico, wat inhoudt dat als de instelling failliet gaat, u (gedeeltelijk) uw geld kwijt bent.
  • Cash:¬†De meest defensieve portefeuille is een portefeuille die 100 procent cash bevat. Helaas heeft cash ook een grote kans om koopkracht te verliezen, omdat de rendementen op cash over het algemeen lager zijn dan de inflatie (meestal ergens tussen 0,5 en 2 procent).
  • Kwetsbare aandelen vermijden: Bedrijven die kwetsbaar zijn tijdens een economische crisis (bijvoorbeeld¬†horeca, cultuur, sport en recreatie) lopen een hoog risico op een zwakke winst, een zwakke cashflow of geen winst. Speculatieve bedrijven die niet genoeg winst hebben om zelfvoorzienend te zijn, worden dikwijls agressief verkocht.
  • Blue chip-aandelen kopen:Aan de andere kant zijn bedrijven die een sterke cashflow hebben en al lang bestaan waarschijnlijk minder volatiel in moeilijke tijden. Denk hierbij aan detail- en groothandel bedrijven, zoals Ahold of de Sligro Food Group.
  • Staatsobligaties: De overheid leent soms geld als het tekorten in de kas heeft. Staatsobligaties zijn schuldbekentenissen van de staat. Hieraan hangen ook risico‚Äôs (vooral als een obligatie een hoge rente heeft), maar die kunt u vermijden door de obligatierating te controleren.
  • Bedrijfsobligaties: Bedrijfsobligaties hebben doorgaans een looptijd van een jaar of langer. Bedrijfsobligaties met looptijden van minder dan een jaar staan bekend als ‚Äėcommercial paper‚Äô. Let er op dat een bedrijfsobligatie een hoge rating heeft als u risico wilt vermijden. Een hoge rating gaat echter wel vaak gepaard met een lagere couponrente.
DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven
DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven

Het gebruiksvriendelijke platform en de lage kosten van DEGIRO bieden een geschikte instapmogelijkheid voor beginnende of basic beleggers. Open een account en start nu bij DEGIRO!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Wat voor belegger bent u?

Bent u een defensieve of offensieve belegger? Of zoekt u naar een evenwichtig beheerde portefeuille? Onderzoek uw financi√ęle situatie om deze vragen te beantwoorden. Bent u gepensioneerd en wilt u uw huidige vermogen zo goed mogelijk beschermen? Dan raden wij u aan om een defensieve beleggingsstrategie te hanteren. Als u wat meer ruimte heeft om risico‚Äôs te nemen, dan kunt u een offensieve beleggingsstrategie inzetten.¬†

En uiteraard kunt u in beide gevallen ook een evenwichtige strategie aannemen.

Vind de juiste online broker voor uw beleggingsstrategie

Of u nu defensief, offensief of evenwichtig wilt beleggen, de eerste stap is het vinden van de juiste broker die bij uw situatie past. U kunt beleggen bij een bank of bij een online broker (lees hier meer over het verschil daartussen). Met onze vergelijker vindt u de juiste broker snel en gemakkelijk!

Deel deze blog via:

Andere tips voor u als belegger:

Ben jij klaar om de beleggingswereld in te stappen of
op zoek naar een additionele of vervangende broker