BrokerTarieven

Beginnen met beleggen

U wil beginnen met beleggen? Heel mooi! Al te veel mensen laten zich afschrikken door spookverhalen en onwetendheid. Hierdoor nooit beginnen met beleggen is echter al een zeer grote fout!

Er zijn uiteraard wel nog enkele andere fouten die we beter vermijden. In dit stuk geef ik enkele tips en houvasten voor beginners. Geïnformeerd zijn is immers belangrijk.  

Beleggen, in aandelen bijvoorbeeld, geeft een mooi rendement en kan zeker met voldoende gemoedsrust indien u het verstandig aanpakt.

Wat heb ik nodig?

Beleggen doet u via uw beursmakelaar. Dit kan een bank zijn, uw beleggingsadviseur of een online broker. Wat die banken en brokers betreft bent u op deze website uiteraard aan het goede adres. Brokertarieven vergelijkt en bespreekt de verschillende spelers op de markt.

Een online broker, ‘execution only’, is meestal de goedkoopste optie. U zal dan echter geen persoonlijke begeleiding genieten bij uw portefeuille.

Bij elke transactie betaalt u een bepaalde transactiekost en in België ook een beurstaks. Voor bepaalde corporate actions (dividend, kapitaalverhoging, stock split, …) zal de broker soms ook een kost aanrekenen.

DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven
DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven

Het gebruiksvriendelijke platform en de lage kosten van DEGIRO bieden een geschikte instapmogelijkheid voor beginnende of basic beleggers. Open een account en start nu bij DEGIRO!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Een effectenrekening aanmaken bij een broker neemt meestal niet veel tijd in beslag. Online kan een stappenplan worden doorlopen en vaak kan u een elektronische identiteitskaart gebruiken om de persoonlijke gegevens te valideren. De instelling zal daarna het beleggingsaccount aanmaken en u de eventuele benodigde gegevens opsturen.

Een online broker zal dan meestal geen persoonlijk advies geven, de platforms zijn vaak wel zeer uitgebreid. Grafieken, fundamentele analyse (bedrijfsresultaten, sectoranalyse, schulden, …), eventueel technische analyse (trends en patronen ontwaren, indicatoren, …), meningen van analisten, een newsfeed, een eigen evaluatie van het aandeel en de waardering, … Het behoort allemaal tot de mogelijkheden.

Blijft wel het feit dat u hier zelf al enige kennis van zaken hoort te hebben. Anders klopt u beter aan bij uw bank of bij een beleggingsadviseur.

In vele gevallen zal u slechts persoonlijk vermogensbeheer krijgen vanaf een bepaald, vaak hoog, bedrag. Toch zal u ook bij een kleiner bedrag door de bank worden geholpen. Ze zullen komen aanzetten met fondsen, van de eigen groep of van externe beheerders (zoals BlackRock of Carmignac bijvoorbeeld).

Fondsen worden beheerd door fondsbeheerders. Zij stellen een mandje van aandelen samen en volgen deze op, herverdelen de middelen, kopen nieuwe aandelen aan, verkopen er weer andere, … Blind vertrouwen in deze beheerders is echter af te raden, zij kloppen zelden de beurs na kosten. En deze laatste zijn er bij actief beheerde fondsen soms aanzienlijk! Instapkosten, uitstapkosten en beheerskosten. Aanraders zijn bijgevolg indextrackers, ETF’s. Dit zijn beursgenoteerde, passief beheerde fondsen, die simpelweg beursindices volgen. De kosten zijn veel lager aangezien de fondsbeheerder dit niet constant moet opvolgen. Er zijn indices die een bepaald land volgen, een bepaalde regio, een bepaald thema (robotica, retail, vastgoed, dividendaandelen, …), noem maar op.

Beleggersprofielen

Als u begint te beleggen zal uw makelaar peilen naar uw kennis en ervaring. U moet van enige kennis over de producten beschikken alvorens u erin zal mogen beleggen. Dat is zo bepaald door de Europese Unie via de Mifid-regelgeving.

Hoe complexer de producten hoe uitgebreider de testen. Opties en turbo’s bijvoorbeeld werken met een hefboom, dit wil zeggen dat winst en verlies op de onderliggende waarde uitvergroot wordt. Als een aandeel 5 procent stijgt en u heeft een product met een hefboom van 3 gekocht zal u 15 procent winst maken. Maar dit werkt natuurlijk eveneens in de andere richting. Hefboomproducten vereisen dus strengere regels ter bescherming van de consument en de makelaar zal u extra vragen moeten stellen.

Op deze manier komen we vanzelf tot het punt van de zogenaamde beleggersprofielen. Deze kunnen van toepassing zijn op alle beleggers maar worden in de praktijk toch vooral gebruikt bij vermogensbeheer. Een belegger die aangeeft niet al te veel risico’s te willen nemen zal meer vastrentende effecten toegestopt krijgen. Een defensief fonds, voor een defensief beleggersprofiel, zal meer in obligaties zitten dan in aandelen.” . Van defensief kunnen we zo, over neutraal tot dynamisch gaan. De benamingen staan niet vast en kunnen verschillen naargelang de instelling.

Waar vind ik de nodige informatie?

Wie start met beleggen dient naar behoren voldoende geïnformeerd te zijn. Hieronder bespreek ik enkele onontbeerlijke bronnen bij uw evaluatie en opvolging van bedrijven.

Investor Relations website

Bronnen voor beleggersinfo

wellexindustries.com

Ten eerste is er natuurlijk de rubriek Investor Relations op de website van het bedrijf. Hierop vindt u alle persberichten met relevante informatie terug, eventueel een financiële kalender (met data voor het dividend, publicatie resultaten, …), bedrijfsresultaten, jaarverslagen, de analisten die het bedrijf opvolgen, analistenpresentaties, kerncijfers, aandeelhoudersstructuur, contactgegevens, vermeldingen in de media, …

De analistenpresentaties zijn toegankelijk en interessant om het bedrijf te leren kennen. Ze worden gebruikt om analisten te informeren maar zijn ook te raadplegen op de website. Ze zijn vaak heel visueel en begrijpelijk opgesteld. Naar aanleiding van cijferpublicaties worden ze opgesteld.

Beursgenoteerde bedrijven zijn bij wet verplicht openbare informatie te verstrekken. Elke beursgenoteerde onderneming moet dus zo’n website voor beleggers hebben.

Nog een laatste en handige tip: Schrijf u in op de mailing list van het bedrijf. Zo krijgt u automatisch de persberichten binnen. Soms kan u ook selecteren welk soort berichten u wil binnenkrijgen.

Analyses

Naast de basisinfo op de website van het bedrijf zelf kan u ook analistenrapporten raadplegen.

Verschillende banken en beurshuizen analyseren bedrijven en geven daarbij meestal een advies (Kopen, Houden, Verkopen, …) met koersdoel (de waarde die zij het aandeel toedichten en waar ze het op korte termijn naartoe zien evolueren). Staar u niet blind op hun mening maar gebruik het als insteek voor uw eigen onderzoek.

De analistenrapporten zijn in sommige gevallen te raadplegen als klant bij de desbetreffende bank. In andere gevallen kan u een verwerking in de media terugvinden.

Platform van uw broker

Het platform van uw broker biedt vaak ook tal van mogelijkheden voor de analyse van een aandeel. U kan er koersgrafieken terugvinden en vaak ook vergelijken met andere activa. Soms geeft de bank of broker ook informatie i.v.m. onder- en overwaardering, risico, … Voor interpretatie vatbaar natuurlijk. Uw maatstaven zijn misschien niet dezelfde als deze van de bank.

FSMA en AFM

Deze financiële toezichthouders verschaffen een heel belangrijk soort informatie, namelijk de insidertransacties! Geef een bedrijf in en bekijk wie aan- of verkocht en wanneer. Als de CEO massaal inkoopt kan dit een positief signaal zijn!

Voor België zal u bij de FSMA moeten zijn, Financial Services and Markets Authority. In Nederland is de AFM bevoegd, Autoriteit Financiële Markten.

Regelmatig sturen deze autoriteiten ook persberichten uit om het publiek te waarschuwen voor oplichting.

De Belgische beurswaakhond heeft verder de website Wikifin gelanceerd, voor financiële educatie, met handige informatie voor beginners, specifieke terminologie, … 

DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven
DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven

Het gebruiksvriendelijke platform en de lage kosten van DEGIRO bieden een geschikte instapmogelijkheid voor beginnende of basic beleggers. Open een account en start nu bij DEGIRO!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Media 

Via de financiële media, Bloomberg, Reuters, Belegger.nl, Beursduivel.be, Het Financiële Dagblad, De Tijd, RTL Z, Kanaal Z, Beurswereld.com,… kan u verder het nodige nieuws volgen alsook de hele marktcontext (macro-economisch, algemene evolutie van de markten, sentiment, sector, …).

Geef de naam van het bedrijf dat u interesseert ook eens in bij Google Nieuws en bekijk hoe het de afgelopen maanden in de aandacht kwam.

Gespecialiseerde websites

Enkele voorbeelden van andere websites die handig kunnen zijn. Maar er zijn er natuurlijk nog veel meer.

Via de site van Morningstar kan u informatie en beoordelingen van fondsen terugvinden (onder andere).

Via Yahoo Finance zal u de koersgrafieken van verschillende financiële instrumenten kunnen raadplegen en er enkele technische indicatoren op toepassen, ratio’s als koers-winst bekijken, …

Op Trivano.com kan u onder meer de adviezen en koersdoelen van analisten in een overzicht terugvinden, met eveneens een gemiddeld koersdoel.

VFB en VEB

Met een lidmaatschap van de Vlaamse Federatie voor Beleggers kan u een stuk goedkoper naar de trefpunten (met lezingen) en grotere evenementen gaan. Op hun platform kan u het maandelijkse magazine online lezen (ook op papier mogelijk trouwens), handige tools terugvinden, een kalender voor de beursgenoteerde bedrijven, enkele analistenrapporten, …

De tegenhanger in Nederland is de VEB, Vereniging van EffectenBezitters. Zij zijn bovendien gespecialiseerd in juridische acties om de belangen van kleinere beleggers te behartigen.

Ik start met beleggen: Welke basisprincipes moet ik volgen?

Als belegger moet u natuurlijk met enkele belangrijke basisprincipes rekening houden. Zo vergroot u de kansen op succes en de risico’s worden beperkt.

Een verstandige belegger zal daarom …

· niet al zijn eieren in één mandje leggen

Gediversifieerd beleggen is een must. U zou maar sterk hebben geloofd in Dexia, Lernout & Hauspie of Thrombogenics (tegenwoordig Oxurion) en al uw geld in één van die bedrijven hebben gestoken. Uw eieren (vermogen) verdelen over verschillende mandjes dus, als er ééntje stukgaat vallen niet al die eieren stuk op de grond. Een glazen bol hebt u immers nooit. Er kan steeds een ‘lijk uit de kast vallen’ of zich een onverwachte negatieve gebeurtenis voordoen.

TABEL

Diversificatie in de portefeuille wil niet alleen zeggen, verschillende aandelen in portefeuille hebben. Als 10 van je 15 aandelen banken betreffen, bent u ook niet bepaald goed bezig. Een probleem in die sector haalt heel uw portefeuille uit balans. Ook geografisch is het beter om gediversifieerd te beleggen. Zeker wanneer het minder stabiele economieën betreft. Niet te veel overwogen zijn in Turkije, Venezuela of Rusland dus, maar liefst ook niet in België, Frankrijk of Italië.

Beleg in verschillende sectoren, verschillende landen/continenten, en eventueel in verschillende activaklassen, naargelang uw risicoprofiel.

· beleggen voor een lange termijn

Beleggen op lange termijn geeft meer rust en zekerheid, het verkleint het risico enorm. Uw geld in aandelen steken wetende dat u het twee jaar later absoluut nodig hebt voor de aankoop van een auto of een woning, is gewoonweg dom. Stel dat u het belegd had eind 2007 en het in 2009 reeds nodig had…, je had mooi heel die financiële crisis meegenomen maar het herstel erna niet of in ieder geval amper.

Beleggen op langere termijn geeft bijna volledige zekerheid op winst als we kijken naar de historische gegevens. Hieronder ziet u  grafieken die de jaarlijkse gemiddelde winst weergeven naar termijn, met dank aan KBC en Robert Shiller.

Beleggen met een lange termijn geeft gemoedsrust. Deze belegger wordt niet depressief van een beursmalaise maar heeft nog een ruime horizon voor zich om dit goed te maken.

· beleggen in zaken die hij begrijpt

Beleggen in bedrijven die u kent en begrijpt, die u van nabij kan opvolgen, houdt een onbetaalbaar voordeel in.

Tesco (VK) en Walmart (VS) kunnen misschien goed presterende supermarktketens zijn, je kan ze amper in real life opvolgen en kent ze veel minder dan Colruyt of Ahold-Delhaize. Let op! Bij nader onderzoek kan blijken dat je toch beter investeert in een buitenlandse supermarkt. Ik wil alleen zeggen dat het kennen en begrijpen van een bedrijf heel handig kan zijn.

DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven
DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven

Het gebruiksvriendelijke platform en de lage kosten van DEGIRO bieden een geschikte instapmogelijkheid voor beginnende of basic beleggers. Open een account en start nu bij DEGIRO!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Die ‘home bias’, meer gewicht toekennen aan bedrijven uit eigen land, is dus wel verdedigbaar, ook al komt het de diversificatie niet ten goede. Gelukkig zijn België en Nederland wel open economieën, veel bedrijven hebben buitenlandse activiteiten en het betreft stabiele landen.

Beleg ook in sectoren die u begrijpt, of leer ze kennen als het u interesseert. Biotech-aandelen, die geneesmiddelen ontwikkelen, zijn ingewikkelde bedrijven, de gemiddelde mens weet niet hoe ze te werk gaan. Bovendien zijn de aandelen heel volatiel en risicovol. Alleen investeren als u grondig uw huiswerk hebt gemaakt dus!

· Zijn huiswerk degelijk maken

Het is belangrijk niet onbezonnen te werk te gaan. Als u een bedrijf hebt gevonden dat u algemeen goed begrijpt en waar u een goed gevoel bij heeft, ga dan verder op onderzoek uit.

Via de eerder genoemde bronnen gaat u de financiële gezondheid van het bedrijf na en bekijkt u hoe de sector ervoor staat.

Hoe ziet de balans van de onderneming eruit? Hoeveel schulden draagt ze? Eventueel kan u de liquiditeit (vermogen om schulden op korte termijn af te lossen) en de solvabiliteit/schuldratio (verhouding eigen/vreemd vermogen tegenover totale vermogen) gaan berekenen en vergelijken met sectorgenoten. Belangrijk is de vergelijking met de sector. Een business met grote cashflows kan al iets meer schulden verdragen.

Wat met de resultaten van de onderneming? Weten ze omzet- en winstgroei te realiseren? Is dit consistent?

Zit er toekomst in de sector? Hoeveel vraag is er naar hun product of dienst? Hoe zal dit in de toekomst evolueren? Worden ze overbodig of juist belangrijker? En wat is de positie van het bedrijf, dat ik op het oog heb, binnen die business? Zijn zij marktleider en kunnen ze dus profiteren van een vaste klantenbasis, expertise en marktdominantie? Of zijn ze kleiner en kunnen ze met een inventief principe een mooi deel van de markt gaan veroveren? Samengevat: Hoe sterk is de concurrentie en wat is de plaats van het specifieke bedrijf in die markt? Bekijk even het management. Google ze eens! Wat is hun trackrecord? Zitten ze zelf, met hun eigen geld, in het bedrijf of worden zij deels betaald in aandelenopties? Dit laatste kan een positief signaal zijn! Ga op de website van de toezichthouder de insidertransacties na en bekijk op de website van het bedrijf de aandeelhouderstructuur en belangenmeldingen.

Deel deze blog via:

Andere tips voor u als belegger:

Ben jij klaar om de beleggingswereld in te stappen of
op zoek naar een additionele of vervangende broker