Actief beleggen en passief beleggen
Vraagt u zich af wat het verschil tussen actief beleggen en passief beleggen is? En welke vorm van beleggen het best bij u past? In dit artikel vertellen we alles wat u moet weten, zodat u een gedegen beslissing kunt nemen en de juiste broker kunt vinden.
Wat is actief beleggen?
Zoals de naam al aangeeft, is actief beleggen een beleggingsstrategie waarbij actief wordt gehandeld. Over het algemeen wordt actief beleggen geassocieerd met hogere risico’s, maar ook met hogere rendementen dan passief beleggen.
Het doel is om op korte termijn een hoger rendement te behalen dan de marktindex. Actieve beleggers houden altijd de koers in de gaten, zodat ze de beurs kunnen ‘verslaan’. Dit doen ze door (heel) vaak te kopen en te verkopen: de zogenaamde daghandel.
Het gebruiksvriendelijke platform en de lage kosten van DEGIRO bieden een geschikte instapmogelijkheid voor beginnende of basic beleggers. Open een account en start nu bij DEGIRO!
Actief beheerde fondsen hebben daarom een groot aantal financiële medewerkers en analisten in dienst, die voortdurend in de weer zijn met het volgen van het nieuws en de laatste ontwikkelingen, en met het opstellen van analyses. Uiteraard kost dit geld, daarom zijn actief beheerde beleggingsinstrumenten duurder dan passieve beleggingsinstrumenten.
Voorbeeld van actief beleggen
Een goed voorbeeld zijn de aandelen van video conferencing bedrijf Zoom, die vanaf maart/april 2020 flink werden aangeschaft naar aanleiding van de coronacrisis en de toename in het thuiswerken. Vanaf half oktober 2020 is de koersstijging naar beneden aan het gaan, waarschijnlijk omdat mensen weer meer naar kantoor gaan of omdat dat de verwachtingen zijn voor 2021.
Wat is passief beleggen?
Passief beleggen doelt op fondsen die zelf niet aan ‘stock picking’ of asset allocatie doen, maar in plaats daarvan een index volgen. Zonder onderzoek te doen, kopen passieve beleggers wat er in een index komt en verkopen ze wat uit een index valt (deze indexen worden meestal één tot twee keer per jaar opnieuw gewogen, wat maakt dat er in deze passieve fondsen vaak maar een handvol transacties worden gedaan per jaar).
Volgens topbelegger Warren Buffett is voor de meeste mensen beleggen in een passief indexfonds een van de betere oplossingen. Het heeft een lager risico dan actief beleggen en is een betaalbare manier van beleggen.
Voorbeeld van passief beleggen
Een voorbeeld van een passieve belegging is een aandeel in een indexfonds, zoals de S&P 500, AEX Index of de Dow Jones. Wanneer u een indexfonds koopt, heeft u geen losse effecten, maar investeert u in een hele beursindex. Zodra de beursindex stijgt of daalt met bijvoorbeeld 2%, stijgt of daalt ook uw indexbelegging met 2%. U kunt via een indexfonds eveneens in obligaties, grondstoffen en vastgoed beleggen.
Lees hier meer over indexbeleggen.
Voor- en nadelen voor actieve beleggers
Aan beide beleggingsstrategieën zijn voor- en nadelen gebonden. Enkele voordelen van actief beheerde beleggingen zijn:
- Flexibiliteit: actieve beleggers zijn in tegenstelling tot passieve beleggers niet verplicht om specifieke aandelen of obligaties aan te houden.
- Actief risicobeheer: u heeft de mogelijkheid om uw aandeel te verkopen als bedrijven of sectoren het minder goed dreigen te gaan doen.
- Hedging: u kunt hedging gebruiken om uzelf in te dekken tegen tijdelijke koersdalingen, door eventueel short te gaan.
Enkele nadelen zijn:
- Menselijke fouten: gebruikt u een vermogensbeheerder, dan moet u accepteren dat deze een fout zou kunnen maken. Hij of zij kiest bijvoorbeeld een slecht aandeel uit waardoor de waarde van uw portefeuille daalt.
- Hoge kosten: actief beheerde fondsen hebben hoge kosten, die tussen de 0,5% en zelfs 2% per jaar kunnen liggen. Dit kan u een flinke hap uit uw rendement kosten. Lees ons artikel voor meer informatie over hoe u hoge transactiekosten kunt vermijden.
Voor- en nadelen voor passieve beleggers
Voordelen van passief beleggen zijn:
- Lage kosten: er is geen behoefte aan het analyseren van de effecten in de index, dus er hoeft niet met een enorm team van analisten en experts te hoeven gewerkt..
- Goede resultaten op lange termijn: hoewel in het verleden behaalde resultaten geen garantie geven voor de toekomst, laten afgelopen ontwikkelingen zien dat als u bereid bent om aandelen voor een lange periode (bijvoorbeeld 15 jaar) vast te houden, er een grote kans is op goede resultaten.
- Eenvoud en diversiteit: met een passieve belegging belegt u in gediversifieerde producten, zoals ETF’s. Hierdoor neemt het potentiële risico van beleggen af. Daarnaast hoeft u minder onderzoek te doen naar een specifiek bedrijf, want u belegt in de hele markt, in plaats van in een enkel bedrijf.
Nadelen zijn:
- Risico op concentratie: een van de nadelen van passief beleggen is het risico op concentratie. Als de prijs van een aandeel stijgt, neemt het gewicht van dat aandeel in de index toe. Hierdoor krijgen bepaalde aandelen of sectoren een overgewicht. Dit kan echter snel veranderen door ontwikkelingen op de markt. Passieve beleggers hebben geen mogelijkheid om hierop in te spelen.
Het gebruiksvriendelijke platform en de lage kosten van DEGIRO bieden een geschikte instapmogelijkheid voor beginnende of basic beleggers. Open een account en start nu bij DEGIRO!
Welke strategie kiest u?
Het is aan u om te besluiten welke strategie u wilt inzetten. Wat zijn uw doelstellingen: wilt u op korte of op lange termijn rendement opbouwen? Met welk risico bent u bereid te leven? Hoe groot is uw startkapitaal? Dit zijn allemaal vragen die u moet beantwoorden zodat u een geschikte beleggingsstrategie kunt uitkiezen. Uiteraard is een combinatie van passief en actief beleggen ook een optie.
Lees hier meer tips voor het maken van de beste beleggingen.
Wat u ook kiest, wij raden aan om u goed in te lezen. Hoe meer u over beleggen leert, hoe groter de kans is dat u beginnersfouten kunt voorkomen en verliezen vermijdt. Leer hoe u aandelengrafieken moet lezen en raak vertrouwd met hoe de beurs werkt.
Bij sommige brokers kunt met een gratis oefenaccount aan de slag. Zo riskeert u niets en kunt u diverse brokers en platforms uitproberen. Bovendien komt u er dan achter of u liever actief of passief wilt beleggen. Bekijk welke brokers een gratis oefenaccount aanbieden.
Vind de beste broker voor uw favoriete beleggingsstrategie
Of u nu voor een combinatie van beide strategieën gaat of voor één strategie kiest, u wilt uiteraard wel een broker vinden die bij u past. Niet alle brokers bieden dezelfde beleggingsinstrumenten aan. Bovendien verschillen de kosten per broker. Om u tijd, geld en energie te besparen, bieden wij u een Vergelijker aan waarmee u snel en efficiënt de juiste broker vindt.