BrokerTarieven

Transactiekosten

Bij beleggen heeft u altijd te maken met transactiekosten. Maar hoeveel die kosten zijn, dat ligt aan hoe vaak u handelt, hoeveel u belegt, welke broker u hebt en in welke markt u belegt. In dit artikel leest u hoe u dure – en zelfs dubbele – transactiekosten kunt vermijden.

Transactiekosten en andere kosten van beleggen

Wanneer u wilt beleggen, krijgt u te maken met verschillende kosten. Zo zijn er onder andere de:

  • Basisfee (soms per kwartaal),
  • Servicefee (percentage over uw belegd vermogen),
  • Valutakosten (kosten voor het omwisselen van euro’s naar buitenlandse valuta),
  • Bewaarloon (voor het bewaren van effecten door de bank),
  • Inactivity fee (kosten als u niet vaak genoeg handelt)
  • en transactiekosten (per aan- of verkoop. Als u meer handelt, betaalt u ook meer).
  • Belastingen, stamp duties
  • Dividendinningskosten

Daarnaast maakt het uit of u in beleggingsfondsen of aandelen belegt. Als u voor het eerste kiest, dan moet u fondskosten betalen. Deze verschillen ook per beleggingsfonds. 

Beleg met scherpe tarieven bij LYNX
Beleg met scherpe tarieven bij LYNX

LYNX biedt een groot aanbod beleggingsproducten & een uitgebreid platform tegen lage tarieven. Open nu een account bij LYNX en begin met beleggen!

Met beleggen kunt u meer dan uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u meer dan uw inleg verliezen

Wat zijn transactiekosten?

Transactiekosten zijn kosten die worden gemaakt bij het kopen of verkopen van een goed of dienst. Transactiekosten vertegenwoordigen de arbeid die nodig is om een product of dienst op de markt te brengen, waarbij hele bedrijfstakken zich toeleggen op het faciliteren van uitwisselingen.

In financiële zin bevatten transactiekosten de commissies van de brokers en spreads, die het verschil vormen tussen de prijs die de dealer voor een effect (waardepapier) heeft betaald en de prijs die de koper betaalt. Vaak rekenen brokers of banken tussen de 0,5% en 1% (maar soms zelfs 2%!) aan transactiekosten.

Banner LYNX

Let op, er zijn dubbele kosten

Een belegger betaalt een steeds hoger bedrag aan kosten naar gelang het vermogen groter wordt. Dit komt omdat de kosten zijn gebaseerd op een percentage van de assets. Daarnaast zijn de kosten ook een aanslag op het rendement van de portefeuille. Dit komt omdat elke euro die naar de kosten gaat, er één minder is om in de portefeuille te beleggen. 

Dus naast dat u potentieel duizenden aan euro’s betaalt aan vermijdbare kosten, verliest u ook een enorm potentieel rendement na verloop van tijd.

Volgens de Amerikaanse beleggingssite NerdWallet kunnen deze kosten enorm hoog oplopen. Juist ook voor jongere mensen, de zogenaamde ‘millennials’, die nog alle tijd hebben: tijd waarin de transactiekosten flink kunnen toenemen. Zo analyseerde de site verschillende scenario’s en ontdekte bij één scenario dat slechts 1% aan transactiekosten een millennial tijdens 40 jaar meer dan $590.000 zou kunnen kosten aan opgeofferd rendement.

Wat kunt u doen om hoge transactiekosten te vermijden?

Om hoge transactiekosten te vermijden, is het belangrijk dat u kijkt naar hoeveel en hoe frequent u wilt beleggen. Daarnaast moet u zich goed verdiepen in de verschillende banken en brokers, om zo de ideale broker voor uw situatie te vinden. Dit doet u makkelijk met onze vergelijker.

1. Ga bewust met uw transacties om

Transactiekosten moet u bij veel soorten beleggingen nu eenmaal betalen. Met name wanneer het op een transactie met een laag bedrag neerkomt. Probeer kritisch te blijven op het aantal transacties dat u doet. Zo houdt u de transactiekosten zo laag mogelijk.

2. Analyseer wat voor kosten u moet betalen en welk rendement u verwacht 

Door te kijken naar hoeveel u moet betalen bij een bepaalde broker of bank per periode, krijgt u beter inzicht in uw rendement. Trek deze kosten van uw behaalde rendement af om achter uw daadwerkelijke rendement te komen. Het is daarom belangrijk dat u bij een bank of broker belegt die dit duidelijk laat zien.

Beleg met scherpe tarieven bij LYNX
Beleg met scherpe tarieven bij LYNX

LYNX biedt een groot aanbod beleggingsproducten & een uitgebreid platform tegen lage tarieven. Open nu een account bij LYNX en begin met beleggen!

Met beleggen kunt u meer dan uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u meer dan uw inleg verliezen

3. Vergelijk de (transactie)kosten van verschillende brokers

Om hoge transactiekosten en een lager rendement te vermijden, is het essentieel dat u kritisch kijkt naar de beleggingsmiddelen van de bank of broker, hun adviezen en uw beleggingsprofiel. Vaak denken deze partijen meer aan hun eigen korte termijn belangen, dan aan uw lange termijn doelen. In wat voor soort beleggingen handelt u? Welke aanbieders zijn het voordeligst om deze producten bij te handelen? 

Gebruik onze vergelijker om daar snel achter te komen. Zo zijn online brokers vaak een stuk goedkoper dan banken.

Het is dus een kwestie van goed vergelijken

Beleggers die goed letten op de transactiekosten en zich verdiepen in het vergelijken van verschillende brokers, kunnen op lange termijn al snel duizenden euro’s besparen. De belegger moet goed nadenken over wat hij of zij aan een beleggingsdienst of -product hoopt te verdienen, en of dat voordeel de kosten waard zijn. 

Zoals geïllustreerd lijkt 1% versus 0,5% misschien niet veel in de loop van een jaar. Maar als u wilt sparen voor uw pensioen, kan dit verschil betekenen dat u niet op 70-jarige leeftijd met pensioen gaat, maar op 73-jarige leeftijd. Dat is toch drie jaar van uw leven, die u vast liever wilt besteden aan leuke dingen doen.

Banner LYNX
Deel deze blog via:

Andere tips voor u als belegger:

Ben jij klaar om de beleggingswereld in te stappen of
op zoek naar een additionele of vervangende broker