BrokerTarieven

Waarom beleggen?

Vraagt u zich af waarom beleggen juist nu een slimme zet is? Ziet u steeds meer mensen om u heen die investeren in aandelenobligatiesbeleggingsfondsen, opties, futures, edelmetalen, onroerend goed en / of kleine bedrijven? En denkt u erover om deze stap eveneens te nemen? In dit artikel leggen we uit waarom beleggen op dit moment verstandig is.

1. Waarom beleggen: door negatieve spaarrente verliest u vermogen

Dit is misschien wel de belangrijkste reden om te beleggen. Vanaf 1 april 2020 verlaagt de eerste grote bank in Nederland, ABN Amro, zijn spaarrente naar 0,0%. En nee, dit is geen aprilgrap. De 0% spaarrente geldt voor spaargeld tot 2,5 miljoen euro. Is uw vermogen groter dan 2,5 miljoen? Dan gaat u 0,5% spaarrente betalen: een negatieve spaarrente. 

Voor spaarders met een vermogen tot 100.000 euro komt er (waarschijnlijk) geen negatieve spaarrente. Minister Hoekstra van Financiën overweegt een verbod op een negatieve spaarrente, mochten banken deze maatregel voor kleinere spaarders in de toekomst alsnog willen invoeren.

DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven
DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven

Het gebruiksvriendelijke platform en de lage kosten van DEGIRO bieden een geschikte instapmogelijkheid voor beginnende of basic beleggers. Open een account en start nu bij DEGIRO!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

2. Beleggen geeft u kans op positief rendement

Gelukkig is er een uitweg en dat is door te beleggen. Door te investeren hebt u de mogelijkheid om een positief rendement te behalen. Op de lange termijn bieden de meeste beleggingsinstrumenten, zoals aandelen, depositocertificaten of obligaties, rendement op uw geld. Uiteraard bestaat het risico om geld te verliezen, maar deze kans is zeer klein wanneer u op een veilige manier (lange termijn) belegt.

Een gouden tip voor veilig beleggen is door gespreid in te stappen en alleen geld te beleggen dat u op lange termijn kunt missen. Leg periodiek een vast bedrag in, in plaats van dat u in één keer al uw geld investeert. Zo voorkomt u negatieve gevolgen door slechte periodes, zoals de financiële crisis van 2008, en behaalt u toch meer rendement dan wanneer uw geld op een spaarrekening had gestaan.

3. U betaalt vermogensrendementsheffing op geld boven een bepaalde drempel

Naast een negatieve spaarrente moeten mensen met een bepaald vermogen in box 3, een vermogensrendementsheffing betalen. Over het veronderstelde rendement op uw spaargeld en beleggingen, heft de belastingdienst 30% belasting. Op die manier drukken belastingen uw rendement aanzienlijk, zeker als u uw geld enkel op een spaarrekening laat staan.

4. Beleggen helpt zelfstandigen pensioen op te bouwen

Wederom een goede reden waarom beleggen steeds belangrijker wordt. De AOW-leeftijd gaat de laatste jaren alsmaar omhoog. Als u een eigen bedrijf runt of u bent freelancer, dan heeft u bovendien geen mogelijkheid om, naast AOW, pensioen op te bouwen. Er bestaan namelijk geen pensioenfondsen voor zelfstandigen. Om niet afhankelijk te zijn van de (magere) AOW, is het belangrijk dat u zelf uw pensioen opbouwt. Dit doet u onder andere door te beleggen.

Er zijn sinds 1 januari 2015 nieuwe initiatieven voor zelfstandigen opgericht, zoals de beleggingslijfrente. Hiermee kunt u fiscaal vriendelijk geld opzijzetten. Het werkt even simpel als een spaarrekening, maar in plaats dat uw geld vrijwel niets doet (zeker met een lage rente), wordt het breed gespreid belegd in een gezamenlijk beleggingsfonds. Dit houdt de kosten laag en hierbij wordt een hoger rendement verwacht dan bij een spaarrekening.

5. Door te beleggen kunt u financiële doelen sneller bereiken

Heeft u grote financiële doelen? Wilt u ooit uw droomhuis kunnen kopen of met een zeilboot de wereld rond? Of uw (klein)kinderen helpen met hun studiegeld? Beleggen geeft u de kans om een hoger rendement te behalen dan wanneer u uw geld op een spaarrekening houdt. Met dit rendement kunt u uw dromen sneller waarmaken.

6.  Beleggen geeft financiële zekerheid en onafhankelijkheid

Financiële zekerheid en onafhankelijkheid is voor veel mensen een belangrijk onderdeel van hun leven. U weet nooit wat de toekomst brengt en het is fijn om uzelf en uw gezin te kunnen beschermen tegen financiële problemen. Onvoorziene gebeurtenissen kunt u financieel het hoofd bieden door middel van het rendement dat u ontvangt op uw investeringen. 

DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven
DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven

Het gebruiksvriendelijke platform en de lage kosten van DEGIRO bieden een geschikte instapmogelijkheid voor beginnende of basic beleggers. Open een account en start nu bij DEGIRO!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

7. Geld verliest waarde door inflatie

Inflatie is een economisch fenomeen waardoor het algehele prijzenniveau van producten en diensten stijgt. Dit gebeurt wanneer er meer geproduceerd wordt of door een toename in het nationaal inkomen. Sinds het jaar 2000 ligt de jaarlijkse inflatie tussen de 1 en 4%. Uiteraard varieert de mate van de inflatie, maar op den duur kunt u met hetzelfde geld minder kopen. U kunt dus beter beleggen dan uw geld op de bank houden (of van de bank halen vanwege de negatieve spaarrente).

Waarom beleggen?

Nu heeft u verschillende belangrijke redenen gelezen waarom beleggen een gezonde financiële stap is. Bent u bereid om deze stap te maken? Er zijn een groot aantal online brokers of broker-apps die u kunt gebruiken. Het allereerst wat u moet doen, is beginnen met het vergelijken en kiezen van een broker. Zo vindt u de beste en goedkoopste broker voor uw situatie.

Deel deze blog via:

Andere tips voor u als belegger:

Ben jij klaar om de beleggingswereld in te stappen of
op zoek naar een additionele of vervangende broker