Een effectenrekening maakt online beleggen toegankelijk en makkelijk. Wanneer u online wilt gaan beleggen, raden wij aan om een broker te kiezen die goed bij u past. Gebruik daarvoor onze Vergelijker.
Met een effectenrekening kunt u verschillende beleggingen kopen en verkopen, zoals aandelen, obligaties, beleggingsfondsen en ETF’s. Of u nu geld opzij zet voor de toekomst of spaart voor een nieuwe auto of een huis, een effectenrekening kan u helpen bij het bereiken van uw financiële doelen.
Er hangen geen kosten aan het openen van een effectenrekening, maar wel aan het beheer ervan. Zo zijn er de volgende kosten die door banken of online brokers aan u worden doorberekend:
Transactiekosten: dit zijn, naast belastingen, de belangrijkste kosten bij beleggen. Ze verschillen per broker en bank. Lees hier meer over de transactiekosten bij diverse brokers. Soms vervallen transactiekosten als u periodiek belegt (waarbij u elke maand automatisch een vast bedrag inzet).
Bewaarloon: een bewaarloon wordt soms in rekening gebracht voor het bewaren van uw effecten. Deze kost is soms niet zichtbaar. Lees hier meer over het bewaarloon.
TIP: Gebruik een online broker, die zijn vaak goedkoper dan grootbanken.
Het gebruiksvriendelijke platform en de lage kosten van DEGIRO bieden een geschikte instapmogelijkheid voor beginnende of basic beleggers. Open een account en start nu bij DEGIRO!
Met een effectenrekening kunt u uw kapitaal gebruiken om rendement op te bouwen voor uw pensioen, voor studiekosten of een aanbetaling op een huis. Ook krijgt u toegang tot beleggingsstrategieën en -onderzoek.
Ja, met andere rekeningen, zoals een betaalrekening, kunt u geld overschrijven naar andere mensen of bedrijven. Met een effectenrekening kan dat niet. Het lijkt in die zin een beetje op een spaarrekening, omdat u bij een spaarrekening ook enkel geld naar uw eigen tegenrekening kunt overmaken. Dit is om fraude te voorkomen en u te beschermen.
U kunt ervoor kiezen om uw effectenrekening zelf te beheren, om gebruik te maken van een adviseur, of zelfs om geautomatiseerde investeringen te gebruiken. Deze opties verschillen per broker of bank. Ga daarom goed na welke strategie het best bij u past. Gebruik onze Vergelijker om te kijken welke broker de beste opties voor u biedt.
Er zijn verschillende soorten effectenrekeningen, waaronder een cashrekening en een marginrekening. Hieronder leggen we het belangrijkste verschil uit tussen deze twee rekeningen.
Een cashrekening is een rekening waarbij u contant geld moet storten voordat u kunt gaan beleggen. In tegenstelling tot een marginrekening, zal de broker u geen geld lenen, dus u kunt niet uitgeven wat u niet heeft.
Als u een aandeel ter waarde van 15 euro wilt kopen, moet u ten minste 15 euro op uw rekening hebben staan. Dit beperkt beleggers tot basistransacties – ze kunnen bijvoorbeeld niet short gaan in een aandeel (met geleend geld beleggen). Bij een marginrekening kan dit wel.
In Nederland en België zijn er tal van online brokers waarbij u een effectenrekening kunt openen. Wilt u alvast aan de slag met een gratis oefenaccount? Bekijk dan hier welke brokers een gratis oefenaccount voor beleggen aanbieden.
Ben jij klaar om de beleggingswereld in te stappen of
op zoek naar een additionele of vervangende broker?