BrokerTarieven

Alles over het closed-end fonds

Closed-end fondsen waren er 30 jaar voordat het eerste beleggingsfonds (een open-end fonds) werd opgericht. Toch zijn closed-end fondsen zeldzamer dan open-end fondsen. Er zijn ongeveer vijftien keer meer open-end beleggingsfondsen.

Wat is een closed-end beleggingsfonds?

Closed-end beleggingsfondsen hebben hun naam te danken aan het feit dat de aandelen eenmalig worden verkocht bij een beursintroductie (IPO), waarna het fonds sluit voor de verkoop of terugkoop van de aandelen. In tegenstelling tot open-end fondsen staat bij een closed-end fonds het aantal uitstaande aandelen dus vast. De prijs wordt bepaald door de vraag en aanbod op de beurs.

Net als open-end fondsen en Exchange Traded Funds (ETF’s) zijn closed-end fondsen er in verschillende vormen. Hieronder vallen aandelenfondsen, obligatiefondsen en gemengde fondsen. Ook zijn zowel de buitenlandse als binnenlandse beurzen vertegenwoordigd. Alle closed-end fondsen worden actief beheerd. 

Hoe werkt een closed-end beleggingsfonds?

Net als bij Exchange Traded Funds (ETF’s) neemt de fondsbeheerder van een closed-end fonds de IPO-opbrengsten voor zijn rekening en belegt de aandelen volgens het mandaat van het fonds. 

Het closed-end fonds wordt vervolgens omgezet in een aandeel dat op een beurs wordt genoteerd en op de secundaire markt wordt verhandeld. Omdat de aandelen op de beurs worden gekocht en verkocht, heeft de activiteit van de belegger geen invloed op de onderliggende activa in de portefeuille van het fonds. 

Beleg in een groot aanbod beleggingsfondsen bij DEGIRO
Beleg in een groot aanbod beleggingsfondsen bij DEGIRO

DEGIRO biedt de mogelijkheid om te beleggen in fondsen van onder andere BNP Paribas, Goldman Sachs en NN. Open een account en start met beleggen bij DEGIRO!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Hoe verschilt een closed-end fonds van een open-end fonds?

Closed-end fondsen zijn vergelijkbaar met open-end beleggingsfondsen omdat beleggers hun geld samenvoegen om aandelen en/of obligaties te kopen. Beide fondsen keren jaarlijks dividenden en kapitaalwinsten uit. In andere opzichten zijn ze heel verschillend.

De prijsbepaling is een van de meest opvallende verschillen. De prijs van open-end fondsen wordt een keer per dag bij het sluiten van de beurs vastgesteld. Alle beleggers die op die dag een transactie in een open-end fonds verrichten, betalen dezelfde prijs. Dit wordt de intrinsieke waarde (net asset value of NAV: de waarde van de fondsactiva gedeeld door het aantal aandelen) genoemd. 

Closed-end fondsen hebben net als ETF’s een intrinsieke waarde, maar de handelsprijs, die de hele dag door op een beurs wordt genoteerd, kan hoger of lager zijn dan die waarde.

Voor- en nadelen van closed-end fondsen

Net als open-end fondsen hebben closed-end fondsen hun voor- en nadelen. Wat uw voorkeur heeft, hangt af van uw beleggingsstrategie.

Voordelen

  • Een belangrijk voordeel van veel closed-end fondsen is dat ze een korting op de prijs kunnen bieden. Hoewel open-end fondsen verkopen tegen hun intrinsieke waarde, kan een closed-end fonds verkopen met een premie of een korting op de NAV. 

Nadelen

  • Een groot nadeel van een closed-end fonds is dat beleggers niet zelf kunnen bepalen wanneer ze in- of uitstappen. Ze zijn afhankelijk van vraag en aanbod. Als er geen vragers zijn, kunnen ze niet uitstappen. U kunt dit voordat u koopt wel enigszins controleren of dit een nadeel is. De meeste closed-end fondsen worden genoeg verhandeld. En net als bij aandelen wordt daar het gemiddelde dagelijks volume over de afgelopen drie maanden meegegeven (bijvoorbeeld bij Yahoo Finance). En daaraan kunt u zien of deze ‘liquide’ genoeg zijn, om zo op voorhand te weten of dit nadeel ook aanwezig is bij dat specifieke fonds.
  • Omdat closed-end fondsen actief beheerd worden, zijn er ook hogere kosten.

Andere tips voor u als belegger:

Ben jij klaar om de beleggingswereld in te stappen of
op zoek naar een additionele of vervangende broker?