Closed-end fondsen waren er 30 jaar voordat het eerste beleggingsfonds (een open-end fonds) werd opgericht. Toch zijn closed-end fondsen zeldzamer dan open-end fondsen. Er zijn ongeveer vijftien keer meer open-end beleggingsfondsen.
Closed-end beleggingsfondsen hebben hun naam te danken aan het feit dat de aandelen eenmalig worden verkocht bij een beursintroductie (IPO), waarna het fonds sluit voor de verkoop of terugkoop van de aandelen. In tegenstelling tot open-end fondsen staat bij een closed-end fonds het aantal uitstaande aandelen dus vast. De prijs wordt bepaald door de vraag en aanbod op de beurs.
Net als open-end fondsen en Exchange Traded Funds (ETF’s) zijn closed-end fondsen er in verschillende vormen. Hieronder vallen aandelenfondsen, obligatiefondsen en gemengde fondsen. Ook zijn zowel de buitenlandse als binnenlandse beurzen vertegenwoordigd. Alle closed-end fondsen worden actief beheerd.
Net als bij Exchange Traded Funds (ETF’s) neemt de fondsbeheerder van een closed-end fonds de IPO-opbrengsten voor zijn rekening en belegt de aandelen volgens het mandaat van het fonds.
Het closed-end fonds wordt vervolgens omgezet in een aandeel dat op een beurs wordt genoteerd en op de secundaire markt wordt verhandeld. Omdat de aandelen op de beurs worden gekocht en verkocht, heeft de activiteit van de belegger geen invloed op de onderliggende activa in de portefeuille van het fonds.
DEGIRO biedt de mogelijkheid om te beleggen in fondsen van onder andere BNP Paribas, Goldman Sachs en NN. Open een account en start met beleggen bij DEGIRO!
Closed-end fondsen zijn vergelijkbaar met open-end beleggingsfondsen omdat beleggers hun geld samenvoegen om aandelen en/of obligaties te kopen. Beide fondsen keren jaarlijks dividenden en kapitaalwinsten uit. In andere opzichten zijn ze heel verschillend.
De prijsbepaling is een van de meest opvallende verschillen. De prijs van open-end fondsen wordt een keer per dag bij het sluiten van de beurs vastgesteld. Alle beleggers die op die dag een transactie in een open-end fonds verrichten, betalen dezelfde prijs. Dit wordt de intrinsieke waarde (net asset value of NAV: de waarde van de fondsactiva gedeeld door het aantal aandelen) genoemd.
Closed-end fondsen hebben net als ETF’s een intrinsieke waarde, maar de handelsprijs, die de hele dag door op een beurs wordt genoteerd, kan hoger of lager zijn dan die waarde.
Net als open-end fondsen hebben closed-end fondsen hun voor- en nadelen. Wat uw voorkeur heeft, hangt af van uw beleggingsstrategie.
Ben jij klaar om de beleggingswereld in te stappen of
op zoek naar een additionele of vervangende broker?