BrokerTarieven

Wat is de inactivity fee?

De inactivity fee is een kost die banken of brokers soms aanrekenen aan klanten die, zoals het woord het zelf reeds aangeeft, niet zo actief zijn op hun handelsplatform. 

De reden voor een inactivity fee

Om hun platform, diensten en tools te ontwikkelen, up tot date te houden, mensen in dienst te hebben ter ondersteuning, nieuws aan te bieden, soms analistenteams te onderhouden, noem maar op, draagt de beursmakelaar heel wat vaste kosten. 

Indien de belegger gratis een account opent bij de broker, en deze info wel raadpleegt maar amper orders uitvoert waarbij transactiekosten verschuldigd zijn, draait het businessmodel van die broker of bank vierkant. 

Beleg met scherpe tarieven bij LYNX
Beleg met scherpe tarieven bij LYNX

LYNX biedt een groot aanbod beleggingsproducten & een uitgebreid platform tegen lage tarieven. Open nu een account bij LYNX en begin met beleggen!

Met beleggen kunt u meer dan uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u meer dan uw inleg verliezen

Bijgevolg zullen de brokers soms vaste kosten, regeltarievenbewaarloon ofโ€ฆ inactivity fees in rekening brengen. 

De beursmakelaar zal bepaalde regels opstellen voor de gevallen waarin deze kost moet betaald worden. Na een bepaalde periode zonder transacties bijvoorbeeld, of bij te weinig transacties. Zo zal Saxo bijvoorbeeld 100 Amerikaanse dollar, of equivalent ervan in een andere valuta, aanrekenen na een inactiviteit van 180 dagen. 

Zoek de juiste broker voor een lage inactivity fee

Frequente traders zullen niet veel last ondervinden van deze kost. Passievere beleggers doen er goed aan te onderzoeken welke brokers geen of lage vaste kosten met zich meebrengen. 

Een inactivity fee kan je vergelijken met een service fee, met dat verschil dat de inactivity fee qua marketing iets slimmer is. De belegger kan er immers aan ontsnappen indien hij/zij voldoende actief is.

De service fee moet in theorie sowieso betaald worden, wat een zekere onaantrekkelijkheid voor nieuwe klanten veroorzaakt. Toch blijft ook de inactiviteitskost meestal achterwege vanuit het oogpunt van concurrentie en marketing.

Banner LYNX

Andere tips voor u als belegger:

Ben jij klaar om de beleggingswereld in te stappen of
op zoek naar een additionele of vervangende broker?