BrokerTarieven

Tarieven Binckbank

Op 26 maart 2018 kondigde Binckbank aan dat de tarieven Basic en Active op de schop gaan en worden vervangen door Green, Blue en Black.

Op Twitter, Facebook en andere sociale media ontstond meteen heel wat tumult. Zo ook de bekende beurs-presentatrice en belegger Janneke Willemse.

Nieuwe pakketten Binck

De titel van het persbericht van Binckbank was “Binck verlaagt tarieven voor actieve beleggers”.

De terugkeer van het oude bewaarloon, al noemt deze nu een “service fee”, schiet echter bij veel beleggers in het verkeerde keelgat.

Reden genoeg voor ons bij BrokerTarieven om deze nieuwe pakketten eens grondig te vergelijken met de oude.

Wat is een “gemiddelde” belegger?

Maar eerst, laten we even kijken wat een gemiddelde belegger is. Via onze vergelijkingsmodule krijgen wij wel wat data van het handelsgedrag van de Nederlandse belegger. Uiteraard kunnen wij werken met deze data, maar wees gerust, deze is anoniem. Niet wij, noch iemand anders kunnen zien wie wat heeft ingegeven. Voor ons zijn ook enkel de patronen van belang.

70% van de beleggers belegt in aandelen. Hierbij doet hij gemiddeld 2 transacties per maand (13 per jaar) en dit voor gemiddeld €930 per transactie. Hij is voor een totaal van €15.300 belegd in aandelen.

Iets meer dan de helft van de beleggers (52,9%) is belegd in fondsen en trackers. Hierin worden gemiddeld 10 transacties per jaar uitgevoerd van elk. De transactiegrootte bedraagt ongeveer €850.

De trader, ofwel de actieve belegger, is een veel kleiner publiek. 14,8% van de beleggers die ons platform gebruikten, belegt in opties, 9,82% in Turbo’s en slechts 4,3% in futures. Deze actieve belegger deed gemiddeld 5 transacties per maand in opties, goed voor 7 contracten per order.

De handelaar in turbo’s ging voor 7 transacties per maand en trader in futures deed het dubbele met 14 transacties elke maand (ook voor gemiddeld 7 contracten).

DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven
DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven

Het gebruiksvriendelijke platform en de lage kosten van DEGIRO bieden een geschikte instapmogelijkheid voor beginnende of basic beleggers. Open een account en start nu bij DEGIRO!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

3 profielen van beleggers

Om een goed vergelijk te maken heb ik op basis van deze gegevens 3 profielen samengesteld.

Profiel 1: de kleine aandelenbelegger. Deze belegt enkel in aandelen, waarbij hij 2 transacties doet per maand van €1.000 en een totale portefeuille heeft van €20.000.

Deze belegger is inderdaad duurder af. Waar hij vroeger bij Binck Basic €248 per jaar betaalde, wordt dit nu €252 bij Binck Green

Profiel 2: de allround belegger: heeft dezelfde portefeuille als de kleine belegger, maar heeft daarnaast ook nog €20.000 in fondsen en trackers belegd, hij koopt elke maand 1 van elk bij voor €1.000.

Daarnaast handelt hij ook nog in opties en turbo’s om het allemaal wat spannender te houden. Hij handelt zoals onze gemiddelde belegger van boven, namelijk 7 transacties in turbo’s en 5 in opties per maand (met 7 contracten).

Met Binck Blue betaalt deze belegger vandaag €743 op jaarbasis. Vroeger was deze belegger het best af met Binck Active aan €845 per jaar.

Profiel 3: De huistrader. Bij deze belegger ga ik er van uit dat hij hetzelfde “vaste” gedeelte heeft in aandelen en fondsen als de allround belegger, maar daarnaast ook nog dagelijks handelt in opties, turbo’s en futures.

Deze belegger is inderdaad flink wat goedkoper af dan voordien. Hij zou vandaag €4.698 betalen, waar dit vroeger €8.804 was, bijna de helft. Maar de echte traders konden vroeger wel prijsafspraken bekomen, kan dit vandaag nog?

De aandelenbelegger is de dupe

Binck vertelt de waarheid, de actieve belegger ziet zijn of haar kosten flink dalen.

Als gewone aandelenbelegger, wat volgens ons platform nog steeds 70% van de beleggers zijn, is de kans reëel dat je kosten stijgen. In ons voorbeeld is de stijging eerder klein.

Als je frequenter handelt, dan kom je zelfs goedkoper uit, al ken ik niet zoveel aandelenbeleggers die 60 transacties doen per jaar.

Als je portefeuille echter wat groter is, en je een echte buy en hold belegger bent, dan kunnen de kosten fors toenemen.
Op mijn eigen profiel als value belegger zouden mijn kosten met maar liefst 50% stijgen!

Het is dan ook zeker de moeite om gebruik te maken van onze vergelijker om te zien of Binck voor u nog steeds interessant is of niet. Of vandaag misschien veel interessanter is geworden.

DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven
DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven

Het gebruiksvriendelijke platform en de lage kosten van DEGIRO bieden een geschikte instapmogelijkheid voor beginnende of basic beleggers. Open een account en start nu bij DEGIRO!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Deel deze blog via:

Andere tips voor u als belegger:

Ben jij klaar om de beleggingswereld in te stappen of
op zoek naar een additionele of vervangende broker