BrokerTarieven

De beste belegging

Hoe weet u wat de beste belegging is? Als u pas begint met beleggen, dan kan alle informatie online nogal verwarrend zijn. In dit artikel leggen we u precies uit wat de verschillende beleggingsinstrumenten zijn en waar u het beste in kunt investeren. 

Het hangt uiteraard allemaal af van uw persoonlijke situatie, daarom is het essentieel om de juiste broker te vinden. Ook daarmee helpen wij u graag.

Belangrijkste regel voor de beste belegging: diversificatie

Wilt u weten wat de beste belegging voor u is? Dan is de belangrijkste regel: kies niet slechts één beleggingsinstrument! Wed op verschillende paarden. Als u uw kapitaal breed spreidt, loopt u minder risico. 

Kies daarom niet enkel één beleggingsinstrument uit, maar verdeel uw geld over meerdere instrumenten. Wat deze instrumenten zijn, leest u hieronder. Ook als u belegt in aandelen, dan is het van belang om in verschillende bedrijven, sectoren en landen te investeren.  

Daarnaast gaat het niet alleen om het kiezen van de juiste belegging(en), maar ook om het maken van de juiste beslissingen op basis van uw doelstellingen en beleggingsprofiel. De ene belegger is bereid om meer risico te nemen dan de ander.

DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven
DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven

Het gebruiksvriendelijke platform en de lage kosten van DEGIRO bieden een geschikte instapmogelijkheid voor beginnende of basic beleggers. Open een account en start nu bij DEGIRO!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Verschillende instrumenten voor de beste belegging

Wat zijn de meest populaire beleggingsinstrumenten? Welke passen het best bij u? Laten we eens kijken naar de volgende soorten beleggingen:

  • Aandelen: beste belegging in het algemeen, maar meer risico
  • Obligaties: voor beleggers die risico willen vermijden
  • Vastgoed: een van de veiligste beleggingen

1. Waarom aandelen een van de beste beleggingen zijn

Aandelen zijn voor zowat iedereen een goede belegging, zeker als u bereid bent iets meer risico te nemen. Als aandeelhouder bezit u gedeeltelijk een bedrijf. Naarmate dat bedrijf groter en winstgevender wordt, wordt uw aandeel ook waardevoller. In tijden van economische groei zult u dus een flinke stijging in waarde kunnen zien. 

Er zijn twee belangrijke risico’s bij aandelen: volatiliteit en permanente verliezen. Aandelenkoersen schommelen op korte termijn. Dit creëert risico’s als u uw aandelen binnen een korte periode moet verkopen, dit heet volatiliteit. Heeft u een korte tijdshorizon? Dan is het verstandig om risico’s te vermijden en in kortlopende obligaties te beleggen (zie verderop in dit artikel).

Permanente verliezen kunnen gebeuren als een bedrijf failliet gaat. In dat geval krijgt de belastingdienst, de bank, het personeel, obligatiehouders, verkopers en leveranciers eerst hun geld terug. Als daarvan iets overblijft, krijgen aandeelhouders pas (een deel van) hun geld terug.

Vermijd permanente verliezen door diversificatie

De beste manier om permanente verliezen te vermijden is met een gediversifieerde portefeuille. Als u bijvoorbeeld in 30 aandelen investeert en er gaat er één failliet, dan is het maximale dat u kunt verliezen 3,33% van uw kapitaal. 

Stel dat daarna één van de 29 andere aandelen verdubbelt in waarde, dan is uw verlies goedgemaakt. Daarom is diversificatie zo belangrijk.

2. Met obligaties volatiliteit beperken

Om volatiliteit te beperken, kunt u in obligaties beleggen in plaats van in aandelen. Hoewel er nog steeds risico’s zijn bij obligaties, zijn deze over het algemeen een stuk lager dan bij aandelen. 

Als u belegt in obligaties, bent u geen mede-eigenaar van het bedrijf. U bent een crediteur of obligatiehouder. Een obligatie is een schuldbewijs. U koopt een obligatie op, met het idee dat het bedrijf, de gemeente of de overheid u binnen een bepaalde tijdsperiode (de looptijd) het geld terug betaalt, inclusief rente.

Hoewel obligaties minder risico hebben dan aandelen, kunt u eventueel risico vermijden door de obligatierating te controleren. Heeft de obligatie een hoge rating? Dan wordt de obligatie als ‘veilig’ beschouwd. Wel geldt dat hoe veiliger, hoe minder rendement het oplevert.

Lees ook ons artikel ‘Wat zijn obligaties’.

DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven
DEGIRO: gebruiksvriendelijk beleggen tegen lage tarieven

Het gebruiksvriendelijke platform en de lage kosten van DEGIRO bieden een geschikte instapmogelijkheid voor beginnende of basic beleggers. Open een account en start nu bij DEGIRO!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

3. Is vastgoed voor u de beste belegging?

Tot slot is onroerend goed een van de veiligste beleggingsinstrumenten. Als u weinig risico wilt nemen, dan is onroerend goed de beste belegging voor u. U kunt zowel in onroerende goederen als in land investeren.

Heeft u niet voldoende kapitaal beschikbaar om te beleggen in vastgoed? Dan kunt u ook indirect via REIT (Real Estate Investment Trusts) beleggen. Dit zijn bedrijven die in vastgoed beleggen en een speciaal fiscaal statuut hebben. Zij betalen geen vennootschapsbelasting, maar zijn aan de andere kant wel gebonden aan een maximale schuldgraad (dat ze relatief veiliger maakt) en dienen een significant deel van hun recurrente winst uit te keren als dividend.

Via brokers als DeGiro is het makkelijk om te beleggen in obligaties of aandelen van dit soort fondsen. Uw inzet wordt dan verspreid over meerdere projecten.

Een voordeel van beleggen in vastgoed is dat commercieel vastgoed vaak sterk door recessies heen komt. Het wordt vaak gezien als een veiligere, stabielere investering dan aandelen.

Vind de juiste broker voor u

Waar u ook voor kiest om in te beleggen, onthoud: de beste belegging bent uzelf! Investeer altijd eerst in uzelf. Dit betekent dat u zich goed inlicht over de mogelijkheden en u goed kijkt naar uw eigen situatie. Daarbij is het belangrijk dat u de juiste broker kiest. Daarom hebben wij een Vergelijker voor u gemaakt, waarmee u direct aan de slag kunt.

Meer lezen? Bekijk ons artikel met tips voor het opbouwen van een goede beleggingsportefeuille.

Deel deze blog via:

Andere tips voor u als belegger:

Ben jij klaar om de beleggingswereld in te stappen of
op zoek naar een additionele of vervangende broker